همه والدین باید بدانند نوشیدنی‌های انرژی‌زا هیچ فایده‌ای برای سلامتی کودکان ندارند و جامعه پزشکی مصرف این نوشیدنی را برای کودکان منع می‌کنند.

مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا در جامعه هر روز بیشتر از قبل می‌شود و علاقمندان این نوشیدنی‌ها معتقدند که مصرف این ماده باعث افزایش هوشیاری ذهنی‌شان می‌شود، اما در عین حال خیلی از این افراد نمی‌دانند که نوشیدنی‌های انرژی زا می‌توانند باعث ایجاد مشکلات قلبی هم بشوند. خبر بد اینجاست که انرژی‌زا‌ها این روز‌ها بین کودکان و نوجوانان ایرانی هم به اصطلاح «ترند» شده و محبوبیتش بین بچه‌ها در حال افزایش است.

حتما به چشمتان هم خورده است که بسیاری از فروشگاه‌ها که محصولاتشان روی هدیه‌های پک شده و طبقه‌بندی شده تمرکز دارند، روی جعبه‌های هدیه خود یک قوطی نوشیدنی انرژی‌زا هم قرار می‌دهند که این نشان‌دهنده وجود تقاضای این محصول در بازار است؛ محصولی که حالا محبوب دهه هشتادی‌هاست.

انرژی‌زا چیست و با بدن ما چکار می‌کند؟

نوشیدنی‌های انرژی‌زا که از دهه ۹۰ میلادی در بسته بندی‌های جذاب وارد بازار شدند، امروزه یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌ها محسوب می‌شوند. حتی برخی از حرفه‌ای‌ترین ورزشکاران دنیا برای این نوشیدنی‌ها تبلیغ می‌کنند؛ مثل جورج همیلتون، راننده سرشناس «فرمول یک» که با کمپانی «مانستر» همکاری داشته است.

نوشابه انرژی‌زا، حاوی مواد محرکی مانند کافئین، تورین (یک اسید آمینه، پیش ساز پروتئین) و مواد گوناگونی مانند کربوهیدرات‌ها (قندها)، ویتامین‌ها، مواد معدنی، و طعم دهنده و آب میوه و گلوکورونولاکتون (یک ماده طبیعی که در بدن از تجزیه قند ساده گلوکز ایجاد می‌شود) هستند.

معمولاً مصرف‌کننده، پس از مصرف این‌گونه نوشابه‌ها انرژی زیادی می‌گیرند. چرا که یک قوطی نوشابه انرژی‌زا معمولاً ۸۰ میلی‌گرم کافئین دارد، اما باید به این موضوع هم توجه داشت که این نوشیدنی‌ها تنها سرشار از کافئین نیستند؛ بلکه حاوی قند و شیرین کننده‌های مصنوعی نیز هستند. حتی برخی از محققان می‌گویند نوشیدنی‌های انرژی زا حاوی برخی تحریک کننده‌ها نیز هستند. این تحریک‌کننده‌ها بسیار متفاوت‌اند؛ از «گوارانا» که برای کاهش خستگی و بالا بردن هوشیاری استفاده می‌شود گرفته تا جینسینگ که برای بهبود عملکرد و کاهش استرس به کار می‌رود. حتی ادعا می‌شود که تمام این مواد هنوز به خوبی مورد آزمایش قرار نگرفته‌اند. بر اساس گزارش سازمان سلامت جهانی، این نوشیدنی‌ها می‌توانند سلامت یک جامعه را به خطر بیندازند.


بشیتربخوانید


عوارض نوشیدنی‌های انرژی‌زا چیست؟

مثل سایر خوراکی‌ها در مصرف نوشابه‌های انرژی‌زا نیز نباید زیاده‌روی کرد. معمولا در تبلیغ اینگونه فرآورده‌ها از چاشنی اغراق و بزرگنمایی استفاده می‌شود و مسلماً این نوشابه‌ها به شما بال پرواز نخواهند داد. عوارض زیاده‌روی در مصرف این نوشیدنی‌ها کم نیست؛ مثلا:

ـ ترکیبات اعتیادآور این محصولات شامل کافئین و گوارانا هستند که با مصرف طولانی مدت می‌توانند ایجاد وابستگی جسمی کنند و محرومیت از آن سردرد ایجاد می‌کند؛ البته اعتیاد به نوشابه‌های انرژی‌زا عمدتاً جنبه روانی دارد.

ـ مصرف زیاد نوشابه‌های انرژی‌زا موجب اسهال، تهوع، استفراغ، دل درد، افزایش گاز روده و بی‌خوابی می‌شود.

ـ اختلال در الکترولیت‌های بدن، بی نظمی ضربان قلب، افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب (حتی تپش قلب)، کم آبی بدن و بی‌خوابی می‌توانند اثرات کوتاه مدت آن‌ها باشد.

ـ نوشابه‌های انرژی‌زا تمام مضرات نوشابه‌های گاز دار را نیز دارند.

ـ مواد محرک موجود در ترکیب نوشیدنی‌های انرژی‌زا فشار خون و ضربان قلب را افزایش می‌دهند؛ در نتیجه مصرف آن‌ها در حین انجام فعالیت‌های ورزشی شدید و سنگین که فشار خون و ضربان قلب ورزشکار افزایش می‌یابد، خطرناک و ممکن است باعث بروز عوارض قلبی و عروقی از جمله انواع بی نظمی در ضربان قلب، ایست ناگهانی قلبی و سکته‌های قلبی و مغزی شود.

ـ درصد بالای انواع کربوهیدرات‌ها و قند‌های موجود در ترکیب نوشیدنی‌های انرژی‌زا برای سلامت دهان و لثه‌ها مضر بوده و در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان می‌تواند به فساد دندان‌ها منتهی شود.

کدام کشور‌ها مصرف انرژی‌زا را ممنوع اعلام کرده‌اند؟

در بسیاری از کشور‌ها مصرف این‌گونه نوشابه‌ها ممنوع است یا با علائم هشدار دهنده به فروش می‌رسند. عربستان سعودی هر نوع تبلیغ نوشیدنی‌های انرژی‌زا را قدغن و فروش آن‌ها را در مراکز عمومی، دولتی، آموزشی، بهداشتی و ورزشی ممنوع اعلام کرده است. همچنین، فروش نوشابه‌های انرژی‌زای الکلی در آمریکا ممنوع است؛ زیرا افزودن کافئین به نوشابه‌های الکلی خطرناک و قضاوت فرد را دچار مشکل می‌کند.

آیا مصرف نوشابه انرژی‌زا برای کودکان و نوجوانان مفید است؟

در استفاده از این نوشیدنی‌ها، دوز یا همان حد مجاز مصرف در کنار رده سنی، از اهمیت بسیاری برخوردار است. این نوشابه‌ها به دلیل داشتن کافئین و مواد نیروبخش تاثیرات مختلفی روی بدن دارند و نمی‌توان حجم بالایی از موادی مانند کافئین را به بدن تکامل پیدا نکرده‌ی یک کودک منتقل کرد. پس مصرف این نوشابه‌ها برای کودکان اصلا توصیه نمی‌شود؛ زیرا خطر بالا رفتن فشار، بهم خوردن نظم ضربان قلب و عوارضی از این دست می‌شود.

بعد از کودکان، نوجوانان دومین گروه سنی هستند که بیشترین دغدغه‌ها راجع به آن‌ها وجود دارد که گروه سنی ۱۳ تا ۱۸ سال را تشکیل می‌دهند. به طور عمومی مصرف نوشابه‌های انرژی‌زا به افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمی‌شود، اما در سنین نوجوانی میزان مصرف این نوشابه‌ها باید حساب شده و حداکثر میزان کافئین مجاز دریافتی در سنین زیر ۱۸ سال باید کمتر از ۱۱۳ میلی گرم در روز باشد. رعایت نکردن این موضوع می‌تواند موجب اختلال خواب شود.

حالا نوشابه‌های انرژی‌زا میان همین دهه هشتادی‌هایی ترند شده است که باید با احتیاط بیشتری یا تحت نظارت و آگاهی والدین این ماده خوراکی را مصرف کنند.

طبق گزارش آکادمی آمریکایی مطالعات کودکان (AAP) سوء مصرف این نوع محصولات در گروه سنی کودکان وجود دارد. یکی از اعضای کمیته AAP می‌گوید: «معمولا نوشیدنی‌های ورزشی و نوشیدنی‌های انرژی‌زا با هم اشتباه گرفته می‌شوند و نوجوانان تفاوت آن‌ها را با هم نمی‌دانند. بعضی از کودکان نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌خورند که میزان زیادی کافئین دارد. این بدین معناست که آن‌ها میزان زیادی کافئین و محرک‌های دیگر را دریافت می‌کنند که برای آن‌ها خطرناک است.»

منبع: ایسنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۲ ۰۵ خرداد ۱۴۰۲
این نانوایی‌ها خیلی شلوغ است
من افرادی را می شناسم روزی ۲۰الی۳۰ عدد نان می‌خرند
بعد خشک می‌کنند
ومی فروشند برای ۵هزار تومان سود
لطفا همه نانوایی‌ها را آزادپز کنید
ویاراانه پنهان نان را مستقم به مردم بدهید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
کسانی که انرژی زا مصرف می کنند یا مکمل در بدن سازی ها بعد مدتی از مردی و مردانگی می افتند و...چیزهای که نمی توانم بگم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۸ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
چرافقط حرف میزنید وفقط مردم باید رعایت کنن پس چرا کسی نیست جلوی این شرکت های تولیدی وواردکننده ها رو بگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۵ ۰۵ خرداد ۱۴۰۲
همینشم خوبه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۴ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
اینجا تولیدات ایرانی بهتر از محصولات خارجی مثل هایپ اصل و ردبول و مونستر هستند چون قند کمتری دارند
اثر گذاری خارجی بیشتره و اگه مدام مصرف شه عوارضش بیشتره البته قیمتشونن خیلی زیاده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
مگر این مملکت قانون و نظارت بهداشت و سلامت ندارد؟ فلان چیز و بهمان چیز مضر است ولی همه جا و در هر مغازه آزادانه بفروش می رسد!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
خود پزشکا میخورن
Iran (Islamic Republic of)
روژین اصلانی
۱۰:۲۱ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
بسیار ممنون می شوم به عنوان یک عضو از جامعه که به مسئولین منتقل کنید قبل از انجام هرکاری بایک برنامه کاملا تخصصی وحساب شده دراین زمینه ودرجهت استفاده نکردن وممنوع شدن این قبیل مواد مضر فرهنگ سازی لازم را انجام دهند ودر نهایت این مواد را ممنوع کنند .
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۰:۲۱ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
مصرف دایم انرژی زاها صد در صد باعث سکته قلبی ،نارسایی کبدی ،دیابت نوع ۱ و حتی مرگ میشود ،تجربه عینی و شخصی ،.
بنظر من باید مثل مواد ممنوعه با اینها رفتار شود و قانونهایی تصویب یرای جمع لوری اونها شود ،این یکی دیگر از راههای تهاجو به کشورها و نابودی جمعیتی اونهاست،در فروشگاههای کشور و رسانه های ما هم متاسفانه از این موارد زیاد هست و هیچ نظارتی بر ان نیست که هیچ بلکه بعضا در اشاعه و تولید اونها هم شراکت دارند ،اینها دهمین حالا و در اینده باعث هزینه های سر سام اور به خانواده ها و دولت شده ،در نهایت باعث نارضایتی عمومی با سایر موارد میشود و الفاتحه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
پای شما باشه میخوایید ب زور دوغ به خورد مردم بدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۷ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
یه بار گرفتیم اولین وآخرین بار بود طعمش شبیه شربت ما که هرکسی خورده دیگه نخورده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۱ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
کجائی که‌ ببینی ایران همون اکثر جوانان انرژی زا رو با الکل (عرق) میکس میکنن میخورن برای گیرای بهتر یا به‌ اصطلاح برای مزه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
ما که باحقوق کارمندی نوشابه ساده هم نمیتونیم بخوریم،شمادلتون خوشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
فقط قند خون رو بالا میبره و بصورت موقت فشار خونت
بعد فکر میکنی حس هالک رو داری
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۰۹:۲۵ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
والدین کودکان درایران براحتی این نوشابه های خارجی راتهیه ودراختیاربچه هاقرارمیدهندوانگارفرزندشان برایشان ارزشی ندارد*********************************
چه شده که نه کودکان ونه والدین درایران توجهی به خودشان ندارند*******************************
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۱ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
باشگاه از دهه ۸۰ ها میترسی...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۸ ۰۴ خرداد ۱۴۰۲
دهه ۲۰و ۳۰ و۴۰ و ۵۰ و۶۰و ۷۰ و۸۰ و۹۰ همگی به قرن قبل پیوست
۷۰و۸۰ و ۹۰ کجا بود دیگه ؟؟؟
باید از زاده های قرن جدید ترسید :-))))
زبون که باز کنن میزنن تو سرمون حرف نزنید شماها تفکراتون بدرد قرن خودتون میخوره :-))
آخرین اخبار