میثم پاریزی با اعلام اینکه از ۲۴ تا ۳۰ اردیبهشت ماه با عنوان هفته ملی جمعیت نامگذاری شده است، گفت: مسئله جمعیت یکی از مهمترین مسائل سیاستگذاری در کشور است که در طول سالیان متمادی، محل توجه فعالان و دغدغهمندان حوزههای گوناگون بوده است.
او با اعلام اینکه سیاستهای جمعیتی در دورههای زمانی مختلف، با رویکردهای متفاوتی دنبال شدهاند، افزود: پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و در سال ۱۳۴۶ به دلیل مهار تدریجی مرگ و میر، سیاستهای کاهشی تنظیم و اجرا شدهاند و پس از انقلاب نیز در سال ۱۳۶۸ به دلیل نیاز به فرصت برای ترمیم بعد از جنگ، سیاستهای کاهشی رهجویی شدهاند.
پاریزی تصریح کرد: در سالهای اخیر میزان باروری و رشد جمعیت به طور محسوسی کاهش یافته است، چنانکه در حال حاضر نرخ جانشینی جمعیت به زیر ۲ رسیده که بهمعنای منفی شدن نرخ رشد جمعیت است.
او با هشدار اینکه در آستانه پیری بی سابقه جمعیت ایران هستیم که این موضوع هیچگاه سابقه نداشته است، بیان داشت: بسیاری از متخصصین این حوزه، بحران جمعیتی را سهمگینتر از شیوع و همهگیری ویروس کرونا میدانند و آثار زیانبار و شدید فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن را غیر قابل مهار توصیف میکنند.
پاریزی اظهار داشت: بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، جمعیت کشور از سال ۱۳۹۰ به دوره میانسالی وارد شده است و ایران دیگر کشوری جوان محسوب نمیشود.
مدیرکل ورزش و جوانان استان کرمان، جوانی جمعیت را مهمترین مؤلفه قدرت کشور دانست و گفت: میانگین سنی جمعیت کشور در ۴۵ سال گذشته ۱۰ سال پیرتر شده است.
پاریزی افزود: جمعیت کشور هر سال پیرتر میشود و این در حالی است که میزان زاد و ولد به اندازهای نیست که بتواند جایگزین جمعیت سالمند باشد.
او تصریح کرد: رشد جمعیت بستگی به میزان زاد و ولد دارد و زاد و ولد هم بستگی به میزان ازدواج و تشکیل خانواده دارد. در حقیقت میتوان گفت که جمعیت از یک زنجیره به هم متصل تشکیل میشود که اگر هر کدام از این حلقهها جدا شود، قطعاً در روند افزایش جمعیت، اختلال ایجاد میشود.
پاریزی با بیان اینکه براساس قانون جمعیت می توان در بخشهای اقتصادی پشتوانه و تسهیلات ارائه کرد، بیان داشت: ما در برابر جامعه و نسل بعد مسئول هستیم و به همین دلیل باید در زمینه ازدواج و فرزندآوری پیشگام باشیم؛ پس امیدواریم با کمک مردم، خیرین و پشتیبانی دولت در زمینه اقتصاد و قانون شاهد رشد کمی و کیفی جمعیت باشیم.
مدیرکل ورزش و جوانان استان کرمان در بخش دیگری از سخنانش به عناوین برنامه های این اداره کل طی هفته جمعیت اشاره کرد و گفت: برگزاری کارگاههای آموزشی ازدواج، ارائه خدمات مشاورهای رایگان به صورت فردی و گروهی، برگزاری دورهمی مجردها با شرکت بیش از ۵۰۰
نفر، برگزاری دورهمی متاهلین با شرکت بیش از ۳۰۰ زوج، تجلیل از خانوادههای موفق دارای سه فرزند و بیشتر، جشنواره ورزشی خانوادهها در مرکز استان و شهرستانها و برگزاری نشستهای تخصصی با سمنهای فعال حوزه ازدواج را از مهمترین برنامه های این اداره کل طی هفته جمعیت برشمرد.
پاریزی با اعلام اینکه تجارب نشان میدهد که فرهنگ سازی در حوزه جمعیت رخ نمیدهد مگر اینکه مردمی سازی انجام شده و مردم پای کار بیایند، افزود: مردم باید در مسائل جمعیتی، نقش آفرین شده و حضور یابند و درک کنند که اگر جمعیت کاهش یابد، همه اعضای جامعه آسیب خواهند دید.