بر اساس مطالعات صورت گرفته، ۴۷ درصد از مردم کردستان از بیماری خود بی اطلاع اند که این آمار نسبت به میانگین کشوری بالاتر است.

دکتر جهانبخش یوسفی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های مرکز بهداشت استان کردستان گفت: براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۰/۸ میلیون نفر در اثر عوارض فشارخون بالا جان خود را از دست داده اند (بیش از هر عامل دیگری) که این آمار در کشورمان نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر بوده است.

او گفت: براساس مطالعه‌ای که در سال ۱۴۰۰ در کشور انجام شد حدود ۳۲ درصد افراد بالای ۱۸ سال به فشارخون بالا مبتلا هستند که این میزان در استان کردستان ۳۴/۵ درصد می‌باشد.

یوسفی با بیان اینکه، بر اساس مطالعه مذکور در کشور ۳۸/۵ درصد افراد مبتلا به فشارخون بالا از بیماری خود بی اطلاعند که این آمار در استان کردستان بالاتر از میانگین کشوری بوده و ۴۷ درصد است، تصریح نمود: در کشور کسانی هم که از بیماری فشار خون خود اطلاع دارند ۴۲ درصدشان فشارخون مطلوب و کنترل شده دارند که در استان کردستان برابر با ۲۵ درصد است.

فشارخون برای ادامه حیات ضروری است

او ابراز کرد: اندازه گیری صحیح فشارخون، مراجعه به موقع به پزشک، مصرف درست داروها، جلوگیری از ابتلا و درصورت ابتلا کنترل مطلوب آن دقت نظر بیشتری بعمل آید.

یوسفی اظهار داشت: فشارخون برای ادامه حیات ضروری است، ولی اگر میزان آن از حد طبیعی بالاتر برود و کنترل نشود عوارض زیادی به همراه دارد که فشارخون طبیعی کمتر از ۱۲۰ روی ۸۰ است.

او با اشاره به اینکه، در تقسیم بندی فشارخون اگر فشار ماکزیمم به ۱۴۰ یا فشار مینیمم به ۹۰ برسد یعنی فرد به فشارخون بالا مبتلا شده است (برای افرادی که هیچ بیماری زمینه‌ای دیگری ندارند) و بایستی برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه نماید، ادامه داد: فشارخون بینابینی در صورتی است که فشار ماکزیمم ۱۴۰-۱۲۰ یا فشارمینیمم ۹۰-۸۰ باشد که این افراد در معرض ابتلا به فشارخون بالا هستند

نحوه صحیح و شرایط اندازه گیری فشارخون

او گفت: نیم ساعت قبل از اندازه گیری پرهیز از مصرف غذا و نوشیدن بالاخص قهوه و چای، پرهیز از انجام فعالیت بدنی و استعمال دخانیات، خالی بودن مثانه، آرامش روانی و استراحت کردن در پنج دقیقه قبل از اندازه گیری منجر به بهبود دقت می‌ شود.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ادامه داد: هنگام اندازه گیری فشارخون رعایت نکاتی از قبیل آویزان نبودن پا‌ها و نشستن روی صندلی، قرار دادن آرنج و ساعد روی تکیه گاه و در سطح قلب، آستین گشاد و لخت بودن بازویی که قرار است از آن فشار خون اندازه گیری شود، صحبت نکردن در زمان اندازه گیری فشار خون، مطلوب بودن دمای محیط، نداشتن اضطراب، درد و فشار‌های روحی در زمان اندازه گیری فشار خون ضروری است.

 راهکار‌های کنترل فشار خون بالا

دکتر یوسفی به راهکار‌های کنترل فشار خون بالا اشاره کرد و گفت: رعایت سبک زندگی سلامت محور با کاهش وزن و حفظ اندازه مناسب دور کمر (حداکثر ۹۰ سانتی متر)، ورزش منظم (۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط حداقل ۵ روز در هفته)، رژیم غذایی سالم (خوردن غذای غنی از حبوبات کامل- میوه ها- سبزیجات و لبنیات کم چرب و حاوی کلسترول و چربی اشباع شده پایین)، کاهش مصرف نمک (سدیم) در رژیم غذایی (از نمک سفره استفاده نکنید، از سبزیجات و ادویه جات برای طعم دادن به غذا استفاده کنید)، پرهیز از مصرف الکل و استعمال دخانیات، داشتن خواب شبانه کافی، کنترل استرس، اندازه گیری منظم فشارخون و معاینات پزشکی، و درخواست حمایت‌های اجتماعی از جمله نکاتی است که در کنترل فشار خون موثر هستند.

 ۲۷ اردیبهشت ماه مصادف با روز جهانی پرفشاری خون است که شعار امسال "فشارخون خود را دقیق اندازه گیری کنید" و پیام آن "با اندازه گیری دقیق فشارخون و کنترل آن، عمر طولانی تری داشته باشید" می‌باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.