سفیر و نماینده ویژه ایران برای افغانستان، طالبان را به نقض تعهداتشان در مورد حقابه از رود هیرمند متهم کرد و گفت از ۸۲۰ میلیون مترمکعب سهم توافق شده میان ایران و افغانستان، سال گذشته تنها ۲۷ میلیون مترمکعب آب از این رود وارد ایران شده است.
حسن کاظمی قمی، سفیر و نماینده ویژه ایران برای افغانستان اعلام کرد دریافت سهم عادلانه آب از رودخانه هیرمند براساس معاهده آب هیرمند در سال ۱۹۷۳ همواره یکی از اولویتهای دیپلماتیک تهران بوده است.
کاظمی قمی افزود: براساس معاهده سال ۱۹۷۳ حجم ۸۲۰ میلیون مترمکعب رودخانه هیرمند که در سمت افغانستان مرز به نام هیرمند نامیده میشود، باید به ایران سرازیر شود و طرف افغانستانی متعهد به آزادسازی آن سهم است.
وی افزود: «این بهعنوان یک اولویتی است در دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی ما در موضوع افغانستان؛ از ابتدای حاکمیت و حکمرانی طالبان آنچه مقامات کابل تا امروز اعلام کردند، التزام افغانستان و پایبندیشان به اجرای این معاهده است، این را چه در یادداشتهای رسمی و کتبی اعلام کردند، چه در گفتوگوهایی که داشتیم و چه در اظهارنظرهایی که بهصورت مصاحبه با اصحاب رسانه انجام دادند لذا در این مسئله طرف افغانی مشکلی ندارد به اینکه این یک معاهدهای است و ما باید رعایت کنیم.»
کاظمی گفت: واقعیتی که اتفاق افتاد این بود که در سال گذشته بهخلاف این تأکید و التزام و پایبندی میزان آبی که از افغانستان وارد خاک کشور ما شد، حدود 27 میلیون مترمکعب بیشتر نبود، در چند نوبت رهاسازی آبی که صورت گرفت این اتفاق افتاد، این یک فاصله عمیقی است یک شکاف عمیقی است بین آن عددی که در معاهده آمده و آن چیزی که انجام شده است.
وی افزود: اما نکته اسفبار آن این بود که حدود دو میلیارد مترمکعب از سیلابهایی که آمد به منطقه استان نیمروز اینها در مواجهه با سد کمالخان رفت در یک مسیر انحرافی در منطقهای بهنام گودزره که شورهزار است. مفهوم این کلام این است که این سدی که به نام کمالخان ساخته شده بهگونهای تعبیه شده که این آب وقتی که میآید پشت این سد قرار میگیرد سمت چپ این دیوارهای که برایش تعبیه کردند بهقدری پایین است که این آب را بهسمت آن منطقه شورهزار هدایت می کند.
این دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد که طالبان از زمان بازگشت به قدرت بر تعهد خود برای دادن سهم آب ایران پافشاری کردهاند، اما آنچه در عمل صورت گرفته با تعهدات این گروه فاصله زیادی دارد.