در میز اقتصادی امروز با حضور آقای مهدی موحدی رئیس مرکز پژوهش و برنامهریزی مالیاتی و آقای پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص مالیات بر سوداگری بحث و گفت و گو شد.
سوال: در خصوص مالیات بر عایدی بفرمایید؟
موحدی: یک دست یابی به قانون مالیات بر سوداگری یک آرزوی دیرینه بود. انتظار داشتیم سالهای زودتر به نتیجه برسیم، اما در هر حال میتوان این مورد را یک نکته مثبت در نظر داشت. با این قانون امیدواری ایجاد میکند.
سوال: چرا طولانی شد؟
موحد: زمانی که به یک بسته قانونی میرسیم نیازمند زیر ساختهای زیادی هستیم که یکی از آنها دانش است. به نسخههای قبلی که نگاه میکردم به بلوغ فعلی نرسیده بود. کار در برخی از مولفهها و مسائل خاص در حوزه قانون گذاری و برخی موارد اجرایی مانند آماده سازی سازمان امور مالیاتی بود. ما برای اجرای نیازمند زیر ساختهایی هستیم که بخشی از آن آماده است اکنون اگر قانون مالیات بر سوداگری بعد از تایید شورای نگهبان به سمت اجرا هدایت شود حداکثر ۶ ماه زمان میخواهیم که برخی از آیین نامههای آن تدوین شود ۲۰ ماه حداکثر نیازمندیم که هماهنگیهای بین نهادی را انجام دهیم و ظرفیتهای فناورانه را ایجاد کنیم.
نیاز داریم کار پوشه غیر تجاری مودیان را داشته باشیم که مشخص شود که افراد چه خرید و فروشهایی انجام میدهند که سازمان امور مالیاتی باید بخش قابل توجهای را برای آن انجام دهد این آمادگی کامل از سمت سازمان امور مالیاتی وجود دارد که از همین امروز تدوین آیین نامهها را انجام و آماده کنند.
سوال: به غیر از سازمان امور مالیاتی کدام بخشها باید همکاری کنند؟
موحد: یکی از مهمترین همکاران ما بانک مرکزی است و بعد وزرات صمت. دفاتر رسمی، قوه قضائیه و... نیازمند همکاری آنها هم هستیم.
سوال: از جمعیت فعلی چه تعداد باید مالیات بپردازند و مشمول این مالیات میشوند؟
موحد: طبق محاسبات ما بخش اندکی زیر ۴ تا ۵ درصد مردم درگیر این مالیات خواهد شد کالاهایی مشمول این قانون شامل خودرو، طلا، انواع رمز پول، مسکن است.
سوال: به طور مثال برای مسکن این مالیات چگونه محاسبه میشود؟
موحد: یک فرد غیر تجاری بالای ۱۸ سال اگر ملکی خریداری کرده و میخواهد ۳ ماه بفروشد مشمول مالیات نخواهد بود به شرط این که ملک دیگه نداشته باشد. اگر فرد ملکی داشت و ملک اول دارای تملک بیش از سه سال باشد مشمول مالیات نمیشود. فردی که بخواهد ملک خود را تبدیل به احسنت کند اگر ملک داشته و یک ملک دیگر را خرید قانون یک سال فرصت میدهد ملک اول را بفروشد اگر بفروشد مشمول مالیات نخواهد بود. اگر سرپرست باشد در هر ۵ سال میتواند از معافیت مالیاتی استفاده کند.
سوال: آیا سرمایه گذاری در مسکن مختل نمیشود؟
موحد: در سالهای اخیر که قیمت مسکن بالا میرفت ساخت و ساز مسکن رونقی نداشت مورد دیگر این که ساخت و ساز مسکن ارتباطی با این مالیات ندارد.
سوال: مشمول مالیات چه میزان باید مالیات بپردازد؟
موحد: اگر مشمول مالیات باشد اگر سودی بالای ۴۰۰ میلیون باشد و زیر یک سال بخواهد بفروشد ۳۵ درصد برای ۴۰۰ میلیون تا ۲۰۰ میلیون ۳۰ درصد، صفر تا ۱۰۰ میلیون ۲۰ درصد مالیات گرفته میشود.
سوال: آیا تدبیر اندیشده که سریعتر این قانون اجرایی شود؟
پور ابراهیمی: زیر ساختهای این قانون در حال انجام یکی از آنها قانون پایانههای فروشگاهی است تعهد دولت این که تا پایان شهریور این تا انجام بگیرد تکلیف ما پیگیری است.
سوال: چقدر این قانون در تورم اثر گذار خواهد بود؟
پور ابراهیمی: برای این که ریل اقتصادی کشور از بازار سوداگری به سمت بازارهای مولد هدایت کنیم طبیعتا به تدریج با زمان بندی که در اجرای قانون دیده شده است مسیر حرکت تغییر پیدا خواهد کرد فکر میکنم امسال و با توجه به شرایط در صورت ابلاغ قانون بخشی از آن اثر گذار خواهد بود، اما عملیات اجرایی آن به دلیل بازه زمانی که دیده شده است از سال آینده کاملا میتواند اثر ملموسی در کاهش تورم در اقتصاد را شاهد باشیم و هم افزایش ظرفیت تولید در اقتصاد که یکی از اهداف مهم ما همین است که هدایت منابع به سمت تولید واقعی برود.
سوال: برای طلا و خودرو مالیات چگونه خواهد بود؟
موحد: برای خودور هم به این شکل خواهد و برای طلا معادل ۱۵۰ گرم طلای ۱۸ عیار مشمول معافیت است.