همکاری‌های باکو و تل‌آویو در سطح راهبردی بیش از یک دهه قدمت دارد.

همکاری‌های باکو و تل‌آویو در سطح راهبردی به طور خاص و با برنامه‌ریزی پیشینی در بخش‌های امنیتی، تسلیحاتی، سایبری و انرژی توسعه پیدا کرده است. عمده بازیگران صهیونیستی که امکان شکل‌گیری و توسعه این همکاری‌ها را فراهم کرده و می‌کنند، بازیگرانی هستند که در بخش خصوصی فعالند اما قبلاً در مناصب مهم امنیتی رژیم صهیونیستی ایفای نقش کرده‌اند؛ به ویژه در واحد ۸۲۰۰ - (واحد جاسوسی سایبری ارتش رژیم صهیونیستی )


بیشتربخوانید


امنیت سایبری به سبک صهیونیستی: امنیت متکی بر تهاجم

باکو همواره روسیه را به عنوان یک تهدید سایبری جدی برای خود توصیف کرده و آن را به صورت رسمی، دلیل اصلی گسترش تعاملات سایبری خود با رژیم صهیونیستی مطرح می‌کند. از سوی دیگر باید توجه داشت که تعاملات سایبری باکو با رژیم صهیونیستی دو ویژگی مهم دارد:

۱- این تعاملات عمدتاً در بخش تهاجمی و نه دفاعی تعریف شده و در حال توسعه هستند

۲- عوامل اجرایی ارتباطات و تعاملات سایبری میان باکو و رژیم صهیونیستی، بازیگران خصوصی صهیونیستی هستند.

برای درک بهتر این وضعیت باید به برخی از رویدادهای مهم و تعاملات باکو و صهیونیست‌ها در حوزه سایبری بپردازیم و با مرور آن‌ها تصویر دقیق‌تری از وضعیت این حوزه به دست آوریم.

ایجاد مرکز امنیت سایبری آذربایجان با همکاری دانشگاه تخنیون اسرائیل

در اواسط سال ۲۰۲۲، وزیر ترابری و توسعه دیجیتال آذربایجان یعنی رشاد نبی‌یف به اسرائیل سفر کرد. در این سفر یک توافقنامه میان وزارتخانه مذکور و دانشگاه تخنیون اسرائیل منعقد شد که بر اساس آن، یک مرکز امنیت سایبری در آذربایجانی توسط دانشگاه اسرائیلی بنا می‌شود. تخنیون همچنین وعده داد که در یک بازه زمانی سه ساله، ۱۰۰۰ کارشناس حرفه‌ای را آموزش دهد.

برنامه آموزشی توسط مربیان و اساتید اسرائیلی در باکو اجرا می‌شود. همچنین بر اساس این توافقنامه، یکی از مزایای این مرکز امنیت سایبری آن است که علاوه‌بر آموزش کارشناسان حرفه‌ای، مربیان محلی نیز آموزش داده می‌شوند تا در آینده ایشان آموزش کارشناسان جدید را برعهده بگیرند.

 علی نقی‌یف (نفر وسط با کروات آبی)، رئیس سرویس امنیت دولتی آذربایجان، رشاد نبی‌یف (نفر سمت راست با کروات آبی)، گابی اشکنازی (نفر سمت چپ با کروات خاکستری)، نماینده دانشگاه تخنیون که مدتی وزیر امور خارجه اسرائیل

توضیحات تصویر شماره ۱: علی نقی‌یف (نفر وسط با کروات آبی)، رئیس سرویس امنیت دولتی آذربایجان، رشاد نبی‌یف (نفر سمت راست با کروات آبی)، گابی اشکنازی (نفر سمت چپ با کروات خاکستری)، نماینده دانشگاه تخنیون که مدتی وزیر امور خارجه اسرائیل بوده و سابقه طولانی مدت فرماندهی در ارتش رژیم صهیونیستی را یدک می‌کشد. این هیئت در حال تماشای برگزاری یکی از برنامه‌های آموزشی هستند که به کارشناسان مرکز امنیت سایبری آذربایجان ارائه خواهد شد

جاسوسان سایبری اسرائیلی و طراحی استراتژی سایبری آذربایجان

پراسول (Prasol)، کمپانی توزیع کننده تجهیزات و راهکارهای سایبری در آذربایجان به ریاست بابک آقایف است. آقایف نایب‌رئیس سابق دفتر روابط بین‌المللی پارلمان آذربایجان است که کنفرانس بین‌المللی روزهای امنیت سایبری (ICSD) را در نوامبر سال ۲۰۲۰ در باکو برگزار کرد.  پراسوفل، در اصل نماینده کمپانی اطلاعات سایبری کاگنیتو (Cognito)، شاخه تهاجم سایبری ورینت (Verint)، است. پراسفول خود را به‌عنوان بازیگری معرفی می‌کند که «ریشه عمیقی در صنعت‌های-تک اسرائیلی دارد.» 

بابک آقایف (سمت چپ)، رئیس کمپانی پراسول

توضیحات تصویر شماره ۲: بابک آقایف (سمت چپ)، رئیس کمپانی پراسول، توزیع کننده تجهیزات سایبری اسرائیل در آذربایجان. وی در کنار اردال گولر (Erdal Güler)، رئیس یک کمپانی سایبری ترکیه قرار گرفته است

شماری از کارشناسان برجسته سایبری اسرائیلی در این کنفرانس شرکت کردند. ازجمله دنیل زلدیس (Daniel Zeldis)، رئیس خدمات سایبری در کمپانی آموزش سایبری سایبر پرو (Cyber Pro). سایبر پرو توسط گال گنوت (Gal Genut) و عاصاف تامیر (Asef Tamir) بنیانگذاری شده است؛ گنوت پیش از این مدیر بخش عملیاتی واحد ۸۲۰۰ در ارتش اسرائیل بود و بر عملکرد واحدهای جمع‌آوری اطلاعات نظارت می‌کرد؛ و تامیر یکی از بنیانگذاران سایبر سکیوریتی گروپ (Cyber Security Group)، کمپانی تأمین کننده سایبری دولتی است که توسط دورون تامیر (Doron Tamir)،  یکی از افسران اطلاعاتی ارتش اسرائیل هدایت می‌شود. این دو کمپانی اسرائیلی و پراسوفل به تازگی به کمک یکدیگر یک استراتژی سایبری برای آذربایجان طراحی کرده‌اند.

گال گنوت

گال گنوت؛ ریاست پیشین بخش عملیاتی در واحد۸۲۰۰، تشکیلات جاسوسی سایبری در ارتش رژیم صهیونیستی

دورون تامیر

دورون تامیر؛ یکی از پیمانکاران برجسته سایبری برای رژیم صهیونیستی

این دو فرد بالا؛ در تنظیم استراتژی سایبری آذربایجان نقش برجسته ایفا کردند.

ساخت شهر هوشمند اسرائیلی در نزدیکی مرز ایران

یکی از دستاورد‌های جنگ ناگورنو-قره‌باغ برای آذری‌ها، آزادسازی شهری به نام زنگیلان است. این شهر واقع در ۳۱۲ کیلومتری جنوب غرب باکو، در نزدیکی مرز ایران به علاوه‌چند روستای دیگر در قره‌باغ در مهر ماه سال ۹۹ به دست نیرو‌های آذربایجانی افتاد و به عبارتی از تصرف نیرو‌های ارمنی آزاد شد. ۹ ماه پس از این ماجرا، جرج دیک (George Deek) سفیر رژیم صهیونیستی در آذربایجان اعلام کرد که اسرائیل به ساخت یک شهر هوشمند در زنگیلان کمک خواهد کرد.  

جرج دیک؛ سفیر اسرائیل در باکو (نفر دوم از سمت چپ)

توضیحات تصویر شماره ۴: جرج دیک؛ سفیر اسرائیل در باکو (نفر دوم از سمت چپ) دیک در این تصویر در شهر آغ‌دام، یکی از شهرهایی که آذربایجان از سرزمین‌های ارمنستان جدا و به خاک خود ضمیمه کرد. شماری از کمپانی‌های اسرائیلی در حال ایجاد تأسیسات و زیرساخت در این شهر متروکه و خالی از سکنه هستند. این شهر با مرز ایران فاصله زیادی ندارد.

دیک با سفر به این شهر در جمع خبرنگاران مدعی شد که ابتدا در این شهر یک دامداری هوشمند و پیشرفته ایجاد خواهد شد که محصولات آن به ایتالیا صادر شده و پس از فراوری روانه بازار جهانی خواهد شد. اما با درنظر گرفتن موقعیت جغرافیایی این شهر باید اهداف دیگری را برای ایجاد چنین مجموعه‌ای در نظر گرفت. در هر حال ماجرای آئروناتیکس به یک مسئله پیچیده برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. این رژیم تمام تلاش خود را به کار بسته تا فعالیت‌های خود را در آذربایجان ادامه دهد؛ به ویژه با در نظر گرفتن این مهم که باکو بیش از یک دهه است که به مرکز هماهنگی فعالیت‌های منطقه‌ای موساد برای انجام عملیات در ایران تبدیل شده است.

انتقال تجربه سایبری به آذربایجان با ابتکار عمل صهیونیست‌ها

یک هیئت از انجمن سازمان‌های امنیت سایبری آذربایجان (AKTA) در اوایل سال ۲۰۲۳ به رژیم صهیونیستی سفر کرد تا به مطالعه و بررسی فعالیت‌های مؤسسات و کمپانی‌های اسرائیلی بپردازد که در حوزه فناوری اطلاعات و امنیت سایبری و همچنین فناوری‌ها و راهکارهای مشابه، فعالیت می‌کنند. این سفر به میزبانی و با پشتیبانی سفارت اسرائیل در آذربایجان انجام شد.

در این سفر، هیئت آذری در کنفرانس و نمایشگاه «سایبرتک گلوبال» تل‌آویو ۲۰۲۳ حضور پیدا کرد. این رویداد سالانه در تل‌آویو برگزار می‌شود و بیش از ۱۰۰ کمپانی تخصصی حوزه امنیت سایبری در آن حضور پیدا می‌کنند. اعضای هیئت آذری در پنل‌های تخصصی و گوناگون این کنفرانس حضور پیدا کردند و با همتایان صهیونیست مذاکره و گفتگو کردند.

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که هیئت آذربایجانی در این سفر ترتیب داد، بهره‌گیری از تجربه صهیونیست‌ها در ایجاد اکوسیستم استارت‌آپی بود. آذری‌ها با مقامات و بنیانگذاران شماری از استارت‌آپ‌های اسرائیلی دیدار کردند و همچنین با محصولات و خدمات ایشان آشنا شدند؛ ازجمله باید به این موارد اشاره کرد: مگنیفیکا (Magnifica)، فلاسک (Flowsec)، هگزاتون (Hexatone)، تریپل‌پی (TripleP)، بلک‌استون (BlackStone).

این هیئت همچنین با تیم واکنش اضطراری سایبری اسرائیل (IL-CERT) در بئرشیوا دیدار کرد. چارچوب مقابله با رویدادهای سایبری و بازدید از مراکز عملیات سایبری متعدد در این تشکیلات، ازجمله برنامه‌های این دیدار بود. در این دیدار دو طرف توافق کردند تا بخشی از کارشناسان آذربایجانی توسط این مرکز آموزش داده شوند. به منظور آشنایی با تجربه امنیت سایبری در بخش بانکداری اسرائیل، هیئت آذربی با ظرفیت‌های اداره امنیت سایبری بانک لئومی (Leumi Bank) آشنا شد. تیم آذری نمونه‌های واقعی تهدیدات سایبری را مطالعه کرد که بخش بانکی با آن‌ها مواجه شده است.

در این سفر تیم آذری همچنین از کمپانی رافائل (RAFAEL)، کارخانه پیشرفته و برجسته حوزه هوافضا و دفاعی اسرائیل، دیدار کرد. این کمپانی همچنین در بخش فناوری‌های مرتبط با حوزه سایبری و راهکارهای امنیت داده و رصد ترافیک داده، تخصص دارد.

به طور خلاصه دستاوردهای این تعامل دو جانبه برای اسرائیل از این قرار هستند:

فراهم شدن یک پایگاه عقبه تاکتیکی برای رژیم صهیونیستی به منظور هماهنگ ساختن اقدامات شرورانه علیه جمهوری اسلامی ایران در ابعاد مختلف امنیتی، اقتصادی، انرژی و دیپلماتیک.

تأثیرگذاری بر روند توسعه امنیتی-اطلاعاتی آذربایجان در جهت تبدیل کردن آن به یک مجتمع تهاجم سایبری و استفاده از این پتانسیل برای گسترش دادن فعالیت‌های جاسوسی از جمهوری اسلامی ایران و البته دیگر بازیگران مهم این منطقه ازجمله روسیه.

تأمین کاستی‌های اسرائیل در بخش انرژی و استفاده از برگ برنده موقعیت سرزمینی آذربایجان به عنوان رابط میان منابع گازی روسیه و نیازمندی اروپا به این منابع به ویژه در تعاملات دیپلماتیک با بازیگران اروپایی.

 ایجاد یک نیروی نیابتی قابل اتکای دولتی در همسایگی ایران و مقابله با قوای نیابتی ایران در منطقه قفقاز و البته اوراسیا.

جمع‌آوری اطلاعات و تقویت پایگاه داده ایرانی در تشکیلات امنیتی/دفاعی اسرائیل به ویژه به منظور شناسایی مراکز حساس هسته‌یای و فناوری ایران.

آنچه که از این تعاملات برای آذربایجان حاصل می‌شود یا امید حصول آن از سوی دولت آذربایجان می‌رود، به طور خلاصه از این قرار است:

تقویت جایگاه آذربایجان در منطقه قفقاز به عنوان یک بازیگر فعال و نه منفعل به ویژه در برابر روسیه، جمهوری اسلامی ایران و ترکیه.

آماده سازی مقدمات لازم برای تبدیل شدن به یک بازیگر میانجی و فاصله گرفتن از جایگاه بازیگر منفعل که معمولاً دستخوش تحولات پیرامونی می‌شود که بیش از آنکه عایدات اقتصادی به همراه داشته باشند، چالش‌های امنیتی-سیاسی برای آذربایجان به ارمغان می‌آورند.

تعریف یک نقش مشخص برای خود در عرصه سایبری؛ برایند فعالیت‌های سایبری آذربایجان آن را در جهت تبدیل شدن به یک مجتمع تهاجمی برای مقابله با حملات سایبری روسیه و ایران سوق می‌دهد.
جهت یافتن تلاش‌های دیپلماتیک آذربایجان در جهت تقویت موضع خود در منطقه خزر به منظور تأمین امنیت انرژی داخلی و حرکت به سمت صادرات از موضع فعال و دور شدن از موضع منفعلانه کنونی در دریای خزر.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۷ ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۲
حق مردم آذربایجان دموکراسی و انتخابات آزاد است وگرنه برای همیشه نقش یک سرباز کور و کر را در صفحه شطرنج جهانی خواهد داشت و این برای همه منطقه خطرناک است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۷ ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۲
گوش به فرمان رهبریم، اگر رهبر حکم جهاد بده باکو و تل آویو شخم میزنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۷ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
اون وقت عید فطر رو هم تبریک می گه
می گن دم خروس رو باور کنیم یا قسم حضرت عباس رو
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۵:۴۴ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
الهام باکویی و پاشینیان ارمنستان هر دو مثل دولبه قیچی دارن عمل میکنند تنها راه جلوگیری از طرح پلید این دو مزدور فقط یک راه است اونم کنترل کل سیونیک بیفته دست ایران و به هیچ وجهی نباید اجازه بدیم که باکو به نخجوان از طریق زمینی وصل بشه بطوری که اون مسیر خاک باکو حساب بشه . در آخر طبق همون قرارداد ننگین با شوروی در صورتیکه هر تهدیدی از خاک باکو علیه ایران صورت بگیرد اون قرارداد قانونی باطل حساب میشه.اینو حقوقدانهای بزرگ گفتن و ما مردم ایران زمین از هر قومی هم آماده جانفشانی برای حفظ عزت و منافع ملی کشور هستیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۴ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
نه آذربایجان و نه اسرائیلی در آینده وجود خواهند داشت که بخوان با هم همکاری کنند،
تکلیف اسرائیل که مشخصه ، نابودی کامل
آذربایجان حواسش باشه به سرنوشت شوم اسرائیل دچار نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۲ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
اختلاف ایران با باکو زمانیکه شکل گرفت که ایران میخواهداز کریدور لاچین منابع معدنی و کالاهای کشاورزی به اروپائیها و چشم آبی ها برساند و در نتیجه از خواسته آذربایجان که اتصال ترکها به نخجوان و سایر نقاط جهان است مخالفت کرد در نتیجه جبهه بندی در مقابل هم دارند شکل میدهند هر قدر منافع قدرتها در بسته و باز بودن این مسیر باشد اثر گذار خواهد بود در ضمن راه سوم و چهارمی هم وجود دارد تا اختلاف برطرف شود مثلا آذربایجان یک جاده بزرگ در این منطقه ایجاد کند و جلو جنگ ویرانگر در منطقه گرفته شود این جنگ رخ دهد معادلات منطقه و پیش بینی های جنگ غیرممکن هست فقط پیش بینی خطرناکترین جنگ در دنیا میشود تصور کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۷ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
مرگ بر تمام دشمنان ایران وایرانی مرگ بر اسرائیل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
آدربایجان برای آغوش و رسیدن به خاک وطن لحظه شماری میکنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
ایران باید از زمان فروپاشی شوروی طرح الحاق وبازپس گیری مناطق اشعالی از طرف شوروی سابق رو در مجامع جهانی کلید میزد وب یک مطالبه ملی وبین اللملی تبدیل میکرد وبعد از چند سال ب هر طرقی میتوانست این کشورها یا حداقل ادربایجان ب کشور ملحق میکرد مثل چین که ادعای تایوان میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
اگر همه صهیونیست‌ها باالدنگ نوکر صفت لب مرز ایران شبانه روزی اتراق کنند بازم پشه ای بیش نیستند اونها از ترس قوای مسلح ما دنبال سوراخ موش هستند هی ننویسید اسرائیل به مرزهای ما نزدیک شد الدنگاف واربابانش هیچ غلطی نمی توانند بکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
الان این کارا رو میکنن ایران رو درگیر کنن؟؟نمیگن یه وقت کل آزربايجان رو ایران بگیره؟فکر می‌کنید نمیکنه یا نمیتونه.یک ساعت تمام پایگاه ها و مراکز دولتی شونو میزنه.بعد مجبور میشن معاهدات ایران و روسیه در زمان قاجار رو منحل اعلام کنن.حالا هی بد مستی کن الهام.صبر ایران رو امتحان نکن .اسرایل خودش ته چاه هست.میبرت پایین با خودش.تمام چاه های نفت خزر هم به باد میره.خودتم میدونی روسیه که هیچ آمریکا هم نمیتونه بیاد پشتت جرات شو نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
بدبختا میخواهند به حساب خودشان یک لبنان و سوریه ای برای ایران که موی دماغشان شده برای ایران درست کنند ولی نمیدانند یا خود را به نفهمی زدند اسرائیل غصبیست و سرزمین دزدیده است ولی کل منطقه
زمانی خاک سرزمینی ایران عزیز بوده اگر هم بخواهند از محالات است دست درازی به ایران ولی به طور کلی هزینه کردن اسرائیل برای طرحها مشکلی ندارد لااقل این است خرجشان زیاد و متضرر میشود همین خوب است تا نابودیه کاملشان انشاالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
خدا شاهده اگه همت کنیم یه صبح تا ظهر آذربایجان رو پس میگیریم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۱ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
مرگ بر اسرائیل
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۳:۱۶ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
چی شده
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۵:۴۹ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
هیچی .بیخیال .بخواب بچه ها خواستن بیدارت کنن من نزاشتم .راحت باش بعدا بیا انتقاد کن بگو چرا در مورد این خطر اطلاعرسانی نکردید. آره جونم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۹ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
دو تا رژیم جعلی و فیک و دیکتاتور
باهم همکاری میکنند تا در قدرت بمانند
به هر قیمتی که شده
خدا جفت را از روی زمین بردارند که جنایت انها به عرش خدا رسیده
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۵:۴۷ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
از قدیم گفتن از تو حرکت بقیه اش هم شک نکن خدا یاری میکنه .فقط با انشاالله گفتن کار پیش نمیره .نجوان و باکو باید به خاک کشور عزیزم ایران برگردد
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۳:۰۰ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
اسرایئل داره زور زیادی میزنه و آذربایجان هم زر زیادی میزنه. ایران اسلامی آماده تر از قبل و قویتر از قبل هست
Iran (Islamic Republic of)
بهداد
۱۲:۵۱ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
۱۰ ساله ادامه داره شما تازه ۱ ساله فهمیدین ،گذاشتین تا تهدید در گوشمون اومده حالا هیچی چرا خاکمون رو پس نمیگیرین چرا نخجوان رو پس نمیگیرین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۲
باید درس خوبی به این مزدوران صیهونیست داد و بعد از اقلیم سراغ پایگاههای رژیم خونخوار صیهونیستی در آذربایجان برویم و اجازه شرارت در منطقه ندهیم.