با گذشت ۱۰۸ سال از نسل کشی ارامنه توسط امپراتوری عثمانی همچنان این پرونده مختومه نشده است.

مراسم صد و هشتمین سالگرد نسل کشی ارامنه به دست امپراتوری عثمانی روز گذشته در کلیسای سرکیس مقدس تهران با حضور سبوه سرکیسیان اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال کشور، آرا شاوردیان نماینده ارامنه تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی و آرسن آواکیان سفیر جمهوری ارمنستان در ایران و با حضور جمعی از ارامنه برگزار شد.

در بیانیه این مراسم که پس از برگزاری مراسم عشای ربانی و اهدای گل در مقابل بنای یادبود کشته شدگان ارمنی به دست ترکان عثمانی قرائت شد، آمده است: نسل‌کشی ارامنه، اقدامی از قبل برنامه‌ریزی شده بود و علاوه بر کشتار‌های وسیع و پاکسازی سرزمین‌ها از ساکنان واقعی آن، گنجینه باستانی، پیشینه فرهنگی و اموال و دارایی‌های ارمنیان نیز به تاراج برده شد که از آن با عنوان نسل‌کشی فرهنگی یاد می‌شود.

مراسم عشای ربانی

ارمنیان، قربانی سیاست‌های دولتی شدند که با دیده نفرت، تبعیض و نژاد‌پرستی به شهروندان خود می‌نگریست. سیاستی که هم‌اکنون نیز از طرف سردمداران دولت فعلی ترکیه دنبال می‌شود. اقدامات تبعیض‌آمیز و سرکوب‌گرانه نسبت به اقوام غیر‌ترک ساکن ترکیه گواه این مدعاست.

در حقوق بین‌الملل، نظریه تداوم قانون و اصول تعهد حکومت، دولت جانشین را در قبال اعمال غیرقانونی دولت پیشین و خسارات وارده ناشی از آن مسئول قرار داده و آن را به جبران این صدمات موظف می‌سازد. نسل‌کشی به سبب آثار اندوه‌بار و زیانبار آن برای نسل‌های بعدی، مشمول مرور زمان نشده و اصل جبران خسارت با گذشت زمان از بین نمی‌رود. در واقع دولت‌های بعدی مسئول رفع آثار زیانبار مادی و معنوی حاصل از نسل‌کشی در قبال بازماندگان و نسل‌های بعدی هستند. همچنین نسل‌کشی به موجب «کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل‌کشی» سازمان ملل، اعم از اینکه در موقع صلح صورت گیرد یا جنگ، جنایت محسوب می‌شود و حق مطالبه خسارات را برای قربانیان و وارثین آنان به رسمیت شناخته و دولت‌ها را متعهد می‌سازد تا تاوان صدمات وارد شده توسط مجرمین و مرتکبین را از دولت‌ها یا جانشینان آنان دریافت کنند.

تاکنون ۳۳ کشور جهان و ده‌ها سازمان و مجمع بین‌المللی با به رسمیت شناختن وقایع سال ۱۹۱۵ به‌عنوان نسل‌کشی، خواستار پاسخگویی دولت ترکیه در این زمینه هستند و اجماع نظر قاطعی در محافل دانشگاهی و متون علمی در این خصوص وجود دارد. با این حال جمهوری ترکیه از زمان تأسیس تاکنون، مسئولیت این جنایات را برعهده نگرفته، به طور فعال در راه انکار آن گام برداشته و با تحریف واقعیت‌های تاریخی سعی در پیشبرد اهداف پان‌ترکیستی خود دارد.

پذیرش نسل‌کشی و جبران خسارت‌های وارده، اهرمی قدرتمند در جهت جلوگیری از تکرار وقایع مشابه است و مسلما، در صورت محکومیت قاطع و اجرای کامل عدالت در قبال نسل‌کشی‌ها، جهان کمتر شاهد جنایاتی مانند نسل‌کشی فلسطینیان توسط رژیم صهیونیستی، نسل‌کشی بوسنی هرزگوین، روآندا، ایزدی‌های عراق، مسلمانان روهینگیا در میانمار و در آخرین مورد جنایات انجام پذیرفته در منطقه قفقاز، خواهد بود.

نسل کشی ارامنه

امروزه نیز توسعه‌طلبی سرزمینی، مداخله‌جویی منطقه‌ای، ایجاد ناامنی و نظامی‌گری، اجزایی لاینفک از سیاست‌های نئوعثمانی دولت ترکیه می‌باشند. انتقال و استقرار عناصر صهیونیستی-تکفیری در منطقه قفقاز و در مجاورت مرز‌های جمهوری اسلامی ایران، ادامه محاصره غیرانسانی مردم مظلوم آرتساخ (قراباغ)، تلاش برای مسدود نمودن مرز تاریخی ایران و ارمنستان و ایجاد تغییرات ژئوپولتیک در منطقه تحت عنوان کریدور جعلی زنگزور با پشتیبانی اسرائیل و حمایت ضمنی آمریکا و کشور‌های عضو ناتو، تحریک احساسات قومی، کوبیدن بر طبل جنگ و رجزخوانی متوهمانه نسبت به تمامیت ارضی کشور عزیزمان ایران، همه نمونه‌هایی انکارناپذیر از تداوم همان راهبرد خونینی است که یکصد سال پیش به فاجعه نسل‌کشی ارمنیان ختم گردید.

امروز ملت ارمنی بر این باور است که محکوم نمودن نسل‌کشی ارمنیان و جبران خسارات آن، سبب مهار سیاست‌های تفرقه‌آمیز و نژاد‌پرستانه دولت ترکیه خواهد بود و معتقد است دولت ترکیه بایستی ضمن پرهیز از جنگ‌طلبی و مداخله در امورِ همسایگان خود، سیاست انکار و جعل را کنار گذاشته و پذیرای واقعیات تاریخی باشد و با به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارمنیان، نسبت به جبرانِ خساراتِ وارده به آن‌ها در طی بیش از یک قرن اخیر، اقدام نماید.

طبق اقوال و کتب تاریخی در روز ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ میلادی به دستور دولت عثمانی حدود ۳۰۰ تن از رهبران، روحانیون، اندیشمندان، نویسندگان و سیاستمداران ارمنی دستگیر و پس از انتقال به کشتارگاه همگی به طرز فجیعی سلاخی شدند و این سرآغاز قتل‌عام بود چرا که در همان روز حدود پنج هزار تن از ارمنیان استانبول نیز در کوچه‌ها و منازلشان به قتل رسیدند.

نسل کشی

از فردای ۲۴ آوریل سربازان عثمانی به شهر‌ها و روستا‌های ارمنی‌نشین رفتند و آن‌ها را به این بهانه که در منطقه جنگی قرار دارند و باید به مکان‌های امن منتقل شوند از خانه‌هایشان بیرون کشیدند، اما آنان گروه‌های ارمنیان را که بیشتر شامل زنان، کودکان و سالخوردگان بودند به صورت کاروان‌هایی به طرف تبعیدگاه روانه می‌ساختند و این تبعیدگاه صحرای مرکزی "سوریه" واقع در منطقه "دیرالزور" در نزدیکی "حلب" بود.

جهان که در آن زمان دستخوش جنگ جهانی اول بود، ظاهرا از وقایع و عمق فجایعی که در ترکیه در حال وقوع بود بی‌اطلاع بود. طرح نژادکشی و قتل عام ارمنیان تا آنجا که ممکن بود مخفیانه و از روی برنامه اجرا شد.

افراد زیادی درباره نسل کشی ارامنه مطب نوشته‌اند که محمدعلی جمال‌زاده بنیان‌گذار نثر معاصر یکی از آنهاست.

وی مشاهدات خود را تحت عنوان "مشاهدات شخصی من در جنگ جهانی اول" به رشته تحریر درآورده است و تاکید می‌کند آنچه در این گفتار آمده همه وقایعی است که به شخصه شاهد آن بوده و به چشم خود دیده است.

جمال‌زاده از ۱۹۱۵ تا ۱۹۳۰ میلادی در "برلین" به سر برد و زمانی که در ۱۹۱۵ میلادی به ایران بازگشته بود پس از اقامتی ۱۶ماهه، دوباره راهی آلمان شد و در راه بازگشت با کاروان آوارگان ارمنی برخورد کرد.

نوشته زیر بخش‌هایی از روایت محمدعلی جمال‌زاده از سفر خود است که در کتاب "سرگذشت و کار جمال‌زاده" به چاپ رسیده است؛ وی همچنین مشاهدات خود را با عنوان «مشاهدات شخصی من در جنگ جهانی اول» در خرداد ۱۳۵۰ شمسی در "ژنو"، به رشته تحریر درآورده است.

محمدعلی جمالزاده

جمال‌زاده در این اثر تاکید می‌کند که آنچه آورده همگی وقایعی است که به شخصه شاهد آن بوده و به چشم خود آن‌ها را دیده است.

وی در بخشی از کتاب خود آورده است: «با گاری و عربانه (درشکه) از بغداد و حلب به جانب استانبول به راه افتادیم. از همان منزل اول با گروه‌های زیادی از ارامنه مواجه شدیم. به صورت عجیبی که باور کردنی نیست، ژاندارم‌های مسلح و سوار ترک آن‌ها را پیاده به جانب مرگ و هلاکت می‌راندند. صد‌ها زن و مرد ارمنی را با کودکانشان به حال زاری به ضرب شلاق و اسلحه پیاده و ناتوان به جلو می‌راندند. در میان مرد‌ها جوان دیده نمی‌شد، چون تمام جوانان را یا به میدان جنگ فرستاده یا محض احتیاط (ملحق شدن به قشون روس) به قتل رسانده بودند. دختران ارمنی مو‌های خود را از ته تراشیده بودند و علت آن بود که مبادا مردان ترک و عرب به جان آن‌ها بیفتند. دو سه تن ژاندارام بر اسب سوار، این گروه‌ها را درست مانند گله گوسفند به ضرب شلاق به جلو می‌راندند... فاصله به فاصله کسانی از زن و مرد ارمنی را می‌دیدیم که در کنار جاده افتاده‌اند و مرده‌اند یا در حال جان دادن بودند.. بعد از ظهری بود به جایی رسیدیم که ژاندارم‌ها به یک کاروان از این مرده‌های متحرک، در حدود ۴۰۰ نفری، قدری مهلت استراحت داده بودند. مرد و زن هر چه کهنه و کاغذ پاره پیدا کرده بودند، با نخ و قاطمه (ریسمان کلفت) و طناب به‌جای کفش به پا‌های خود بسته بودند، به طوری که هر پایی مانند یک طفل قنداقی به نظر می‌آمد.. مرد و زن مشغول کاوش خاک و شن صحرا بودند تا مگر ریشه خار و علفی به دست آورده سد جوع (رفع گرسنگی) نمایند.

زنی به من نزدیک شد و دو دختر هیجده ـ نوزده ساله خود را نشان داد که موی سر آن‌ها را برای اینکه جلب نظر مردان هوس‌باز را نکند، تراشیده بودند و به زبان فرانسه گفت: «این‌ها دختر‌های منند و دارند از گرسنگی تلف می‌شوند بیا محض خاطر خدا این دو دانه الماس را از من بخر و چیزی به ما بده که بخوریم و از گرسنگی نمیریم.

خجالت کشیدم، چون آذوقه خود ما هم سخت ته کشیده بود، آنچه توانستم، دادم و گفتم: الماس‌هایتان مال خودتان.

مرد مسنی نزدیک شد و با فرانسه بسیار عالی گفت: «من در دانشگاه استانبول معلم ریاضیات بودم و حالا پسر ده ساله‌ام اینجا زیر چشمم از گرسنگی می‌میرد. تو را به خدا بگو این جنگ (جنگ جهانی اول) کی به آخر می‌رسد؟»

جوابی نداشتم به او بدهم، ولی در دل می‌دانستم که با این مردم گرگ‌صفت که اسم خود را اولاد آدم و اشرف مخلوقات گذاشته‌اند، هرگز جنگ پایان نخواهد یافت؛ لقمه نانی به او دادم؛ دو قسمت کرد یک قسمت را در بغلش پنهان کرد و قسمت دیگر را با ولع شدیدی شروع به خوردن نهاد.

گفت: «تعجب می‌کنی که این نان را خودم می‌خورم و به بچه‌ام نمی‌دهم، ولی خوب می‌دانم که بچه‌ام مردنی است و همین یکی دو ساعت دیگر و بلکه زود‌تر خواهد مرد و در این صورت فایده‌ای ندارد که این نان را به او بدهم و بهتر است برای خودم نگاه بدارم».

همان روز وقتی به نزدیکی آبادی مختصری رسیدیم، همان جا پیاده شدیم. آذوقه ما تقریبا تمام شده بود و هر کجا ممکن بود باز هر چه به دست می‌آوردیم، می‌خریدیم. آن شب جایی منزل کرده بودیم که باز گروهی از ارامنه را مثل گوسفند در صحرا ول کرده بودند. ما نیز توانستیم از عرب‌های ساکن آبادی گوسفندی بخریم. همان جا سر بریدند و آتش روشن کردیم که کباب حاضر کنیم.

همین که شکمبه گوسفند را خالی کردند مایعی نیم سفت و سبز رنگ که بخاری از آن بلند می‌شد بر زمین ریخت. بلافاصله جمعی از ارمنی‌ها از زن و مرد خود را روی آن انداخته با ولع عجیبی به خوردن آن مشغول شدند.

نسل کشی ارمنیان

با چنین مناظری روزبه‌روز به آهستگی جلو می‌رفتیم کم کم مزاج خود ما نیز ضعف یافته، حالت خوشی نداشتیم و به خصوص از امتلاء معده (رودل) در زحمت بودیم به طوری که هر کدام از ما روزی چند بار مجبور می‌شد در کنار جاده برای تسکین معده پیاده شود.

قرار گذاشته بودیم هر وقت کسی پیاده شد و پس تپه‌ای رفت، دیگران توقف کنند تا او برگردد و سوار شود. روزی نزدیکی‌های غروب بود که من پیاده شدم و در پس تپه‌ای از خاک به کناری رفتم. هنوز ننشسته بودم که چشمم به جمجمه‌ای افتاد که از تن جدا شده و آنجا افتاده بود. هنوز اندکی گوشت و پوست بر آن باقی بود و مو‌های سرخ رنگی داشت فهمیدم ارمنی است و سخت ناراحت شدم.

به حلب رسیدیم در مهمان‌خانه بزرگی منزل کردیم که مهمانخانه پرنس نام داشت و صاحبش یک نفر ارمنی بود؛ هراسان نزد ما آمد که جمال پاشا وارد حلب شده و در همین مهمانخانه منزل دارد و می‌ترسم مرا بگیرند و به قتل برسانند و مهمانخانه را ضبط نمایند.

به التماس و تضرع درخواست می‌نمود که ما به نزد جمال پاشا که به قساوت معروف شده بود رفته، وساطت کنیم.

او می‌گفت: شما اشخاص محترمی هستید و ممکن است وساطت شما بی‌اثر نماند، ولی بی‌اثر ماند و چند ساعت پس از آن معلوم شد که آن مرد ارمنی را گرفته و به بیروت و آن حوالی فرستاده‌اند و معروف بود که در آنجا قتلگاه بزرگی تشکیل یافته است. خلاصه آنکه روز‌های عجیبی را گذارندیم. حکم یک کابوس بسیار هولناکی را برای من پیدا کرده است که گاهی به مناسبتی بر وجودم تسلط پیدا می‌کند و ناراحتم می‌سازد و آزارم می‌دهد.

باید دانست که در همان زمان اهالی مملکت سوئیس تعدادی از کودکان ارمنی را به وسیله موسسه صلیب سرخ از خاک ترکیه به سوئیس آوردند و بعضی از آن‌ها را رسما فرزند خود دانستند و آن‌ها را تربیت دادند و امروز هنوز در شهر ژنو عده‌ای از آن‌ها باقی هستند که عموما دارای مقاماتی شده‌اند از قبیل دکتر عربیان، پزشک معروف کودکان و چند تن طبیب، جراح، مهندس و معمار معروف شهر که همه از همان ارامنه‌ای هستند که سوئیسی‌ها آن‌ها را از مرگ حتمی نجات داده و تربیت و بزرگ کرده‌اند.»

کشور‌هایی که تاکنون نسل‌کشی ارامنه را به رسمیت شناخته‌اند، عبارتند از: آرژانتین، آلمان، استرالیا، اروگوئه، اسلواکی، اسپانیا، ایالات متحده آمریکا، انگلیس (پارلمان‌های منطقه‌ای)، بلژیک، روسیه، سوئد، شیلی، فرانسه، قبرس، کانادا، لبنان، لیتوانی، لهستان، واتیکان، ونزوئلا، هلند، یونان، پرتغال، سوریه، بلغارستان، پاراگوئه، برزیل، بولیوی، اتریش و همچنین پارلمان اروپا.

در ادامه گزارشی را مشاهده می‌کنید که نگارنده در صدمین سالگرد نسل کشی ارامنه در سال ۲۰۱۵ تهیه کرده است که در زمان تهیه این گزارش کارن خانلری نماینده ارامنه تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی بود و هم اکنون جای خود را به آرا شاوردیان داده است.

در کنار مسئله نسل کشی ارامنه شاهد تنش‌های زیادی در منطقه قره باغ هستیم. جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان در کنار نبود رابطه دیپلماتیک بین ارمنستان با ترکیه باعث شده تا ارمنستان با همسایه‌های شرقی و غربی خود در تنش و درگیری باشد.

مقامات جمهوری آذربایجان که برای به دست آوردن قره باغ با رژیم صهیونیستی متحد شده‌اند و به دنبال اشغال مرز ارمنستان با ایران (زنگزور) هستند رویای وصل کردن نخجوان به خاکشان برای یکپارچه کردن سرزمین خود را در سر می‌پرورانند که از این طریق دو همسایه ترک نشین یکی به دریای خزر می‌رسد و دیگری به دریای سیاه.

راهروی زنگزور

آرا شاوردیان نماینده ارامنه تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص مواضع ایران نسبت به بحران قره باغ گفت: مواضع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران واضح و مشخص است. حفظ مرز‌های کشورمان و تعامل و همکاری با کشور‌های همسایه که نشان می‌دهد دولت سیزدهم سیاست خارجی خود را بر اساس یک روابط خوب و احترام متقابل شکل داده است. 

آرا شاوردیان

وی با بیان اینکه در پشت مرز‌های شمال غربی کشورمان شاهد حضور کشور‌های ثالث هستیم و رژیم صهیونیستی و گروه‌های تکفیری در پشت مرز‌ها هستند، ادامه داد: مقامات کشورمان اعلام کردند مناقشه قره باغ با گفتگو حل و فصل شود و از کشور‌های ارمنستان و جمهوری آذربایجان که با یکدیگر درگیر هستند دعوت کرده تا از طریق مذاکره مسائلشان را حل کنند.

نماینده ارامنه تهران و شمال کشور بیان کرد: ایران همواره تاکید کرده که در قفقاز جنوبی اجازه نمی‌دهد مرز‌های بین المللی تغییر کند و مرز زمینی که با ارمنستان دارد یک مرز چند هزار ساله است و چون ارتباط ارامنه با ایران یک ارتباط چند هزار ساله توام با تعاملات فرهنگی و همسایگی است لذا مرز با ارمنستان برای ما هم از نظر اقتصادی، هم از لحاظ استراتژیک و هم از نظر سیاسی مهم است.

عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار کرد: در بحث اقتصادی بحث کریدور جنوب به شمال را داریم که از هند به چابهار و از ارمنستان به سمت اروپا کشیده شده و همه کشور‌ها بر اهمیت آن واقف هستند و برخی کشور‌ها از جمله کشور‌های ثالث که در منطقه حضور دارند سعی می‌کنند به این کریدور جنوب به شمال که هم از لحاظ سیاسی و اقتصادی برای ایران و ارمنستان حیاتی است آسیب برسانند لذا سعی می‌کنند نگذارند بحث قره باغ با صلح و گفتگو به پایان برسد و در تلاش هستند همیشه در این منطقه آشوب باشد و آمریکا و برخی کشور‌های غربی از این اتفاقات بدشان نمی‌آید و از آن حمایت هم می‌کنند و متاسفانه بعضی همسایگان کشورمان در این دام افتاده‌اند و اجازه می‌دهند این کشور‌ها وارد شوند و در مسائل منطقه‌ای دخالت کنند.

وی تصریح کرد: در جنگ ۴۴ روزه قره باغ، جمهوری آذربایجان از پهپاد‌های ساخت ترکیه و رژیم صهیونیستی استفاده کرد. فکر می‌کنم ارمنستان تسلیحات نظامی برای دفاع از خود نداشت لذا هر کشوری حق دارد برای دفاع از خود با کشور‌هایی که توان نظامی دارند در چارچوب قرارداد‌های بین المللی نسبت به خرید تسلیحات برای دفاع از خود اقدام کند.

گزارش: محمد امیرحسینی

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۷ ۳۱ مرداد ۱۴۰۳
اگر دو سال پیش اون زلزله های بزرگ در ترکیه نمی اومد
الان ترکیه به فکر آماده سازی یک جنگ و نسل کشی تازه در ارمنستان و شمال ایران بود
Iran (Islamic Republic of)
mosafer
۱۸:۵۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
اونوقت چراایران هنوز نسل کشی ارامنه را به رسمیت نشناخته؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۲ ۰۹ اسفند ۱۴۰۲
چون ارزش نداره بخاطر ارمنستان فکسنی نیم وجبی بیایم با ترکیه درگیر شویم
بعد هم شما جنایات ارمنی ها در جنگ قره باغ رو بخونید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۳۱ مرداد ۱۴۰۳
08:42
خجالت بکش این همه زن و کودک بی گناه رو عثمانی ها همانند داعش سلاخی کرده اند
بعد میگی اهمیت اعتراض نداره چون کشورش کوچکه یا بزرگه؟ حتماً باید خانواده خودت هم جزو این کشته ها باشند؟
Iran (Islamic Republic of)
علی ابادان
۱۸:۲۰ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
برای شادی روح شهید عاشوری وطن (جانی بت اوشانا) فاتحه بخوانید بعد از ۳۸ سال به وطن بازگشت ، ایران کشوری است که نژاد پرستی در ان معنی ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
در مورد نسل کشی خوجالی توسط داشناکیون ارمنی هم بنویسید بنویسید که چند نفر شیعهرو شهید کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۰ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
یک سوال،چرا ما ایرانیان این نسل کشی را به رسمیت نمیشناسیم؟ایا چون عثمانیها هم دین ما هستند،باید چشم خود را روی ظلم به این بزرگی ببندیم؟یاداوری میکنم حرف مولی علی علیه السلام که چون خلخال از پای دخترک یهودی کشیدند فرمود اگر مرد مسلمان از این غصه بمیرد حرجی بر او نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
آمریکا و ایادی ش ، باید خسارات حمله داعش باید جبران کند

کم ناراحتی روحی و روانی نکشیدیم از جنایات شون تو منطقه و کشور خودمون
‌ک ترور ها انجام دادند تو کشورمون

اینا و دادخواهی کنین این چ وضعشه؟؟بخاطر یک رژیم غاصب یا منافع ملی امریکا همش شاهد جنایات باشیم؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
نسل کشی روهینگا با رای منفی سه کشور چین سوریه وبولیوی تصویب شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ترکیه و باکو مرتکب جنایات زیاد شدند اونم با پهبادهای انتحاری ک حتی جنازه ها جوانان ارمنستان قابل تشخیص نشد

البته لطفا پرونده هلوکاست ایرانیان با قحطی ساختگی توسط انگلستان و باز بذارین
ما مردم حق داریم خسارت بگیریم تک تک اجداد ما ، درگیر شدند حالا بماند شکم گنده های شاهنشاهی اون زمان دور از این بلا بودن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
همچنین در افکار ایرانیان پرونده نسل کشی آذربایجان های ایران توسط ارامنه هم باز است .
ای کاش جنایات ارمنی ها در ایران هم مورد بررسی قرار بگیره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۰ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
مظلوم خوجالی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۴۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
کتاب قتل عام مسلمانان در دو سوی ارس نوشته مرحوم دکتر سردارنیا را مطالعه فرمایید.
Iran (Islamic Republic of)
کامجو
۱۶:۳۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
این بشر حقیر به خودش اشرف مخلوقات می گویید . هزاران سال است مسیحیان ، یهودیان ، مسلمانان ، بوداییها و .. همدیگررا قتل عام می کنند . به کدامین گناه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
فاشیسن بازی فارس ها گل کرد. نماینده ارامنه لابی ارامنه وروس انشالله ترک ها دوبار ایران را سرافرازمی کنند شما هندوها برگردید..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
همه ما فرزندان ادم هستیم وهیچ کس ازکس دیگری بالاتر نیست حالا هر نژادی که باشند. یاهر دینی الله اکبر
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۶:۱۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام و درود خداوند بر ملت مظلوم ارامنه . ارامنه ایران در هشت سال جنگ شانه به شانه با ما بودن و مارا یاری کردن. الان هم زمانی رسیده که ما به کشور ارمنستان این کشور دوست داشتنی کمک و یاری برسانیم. امیدوارم بین آذربایجان و ارمنستان جنگ نشود. مرگ بر علی اف صهیونیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
لطفا درخصوص نسل کشی مسلمانان توسط مسیحیان وغیره ازجمله توسط روسیه (شوروی) و ارمنستان و.... به ویژه در زمان جنگ جهانی ونیز درسایر ایام مطلب بذارید. البته نسل کشی در هر صورت اگر واقعیت داشته باشد(وبه صورت عمدی) محکوم می باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
همش دروغه اول ببینیسد چرا عثمانی ها اون کار رو کردن؟ ارامنه تو ارومیه و سلماس جنایتهای بی شماری مرتکب شدن اگ ارتش عثمانی نبود تو منطقه ما ارومیه سلماس الان اذری وجود نداشت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۱ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ارامنه فقط انتقام گرفتن

قصدشون جنایت نبود
وقتی عدالتی نباشه مجبور شدن
ارامنه ارمنستان شرف دارن ب بی دین ها تو استان باکو
حتی مسلمانان باکو هم اسایش ندارن از دست این بی دین ها
چنان ب ترکیه و صیهونیسم چفت شدن ک انگار از اونا ریشه گرفتن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
کریدور زنگزور میتونه بصورت تونل از زیر خاک ارمنستان عبور کنه که باعث قطع مسیر ما به ارمنستان نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
نسل کشی جلولوق خوجالی هم هنوز باز است
Italy
ناشناس
۱۵:۰۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
خدایا به هموطنان ارمنی کشورم شادی و سلامتی عطا بفرما
Germany
ناشناس
۱۵:۰۰ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
لطفا در مورد قضیه >جیلو< بنویسید که مردم آذربایجان توسط ارمنستان قتل عام شدم و با جمجه و استخون مردم دیوار درست کردن و کاظم خان در مقابل قتل عام وحشاینه مقاومت کرد و در این راه جانش رو فدای میهنش کرد و ارتش عثمانی به در خواست مردم آذربایجان وارد ارومیه شد و تومار ارامنه را در هم پیچید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ضربه که عثمانی ودولت کنونی ترکیه به اسلام زدمغول به ایران نزد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ارمنی ها باید جواب جنایات خودشون دراذربایجان غربی رو پس بدهند بی شک ترکها در اینده نزدیک تسویه حساب خواهند کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
جوابی نداشتم به او بدهم، ولی در دل می‌دانستم که با این مردم گرگ‌صفت که اسم خود را اولاد آدم و اشرف مخلوقات گذاشته‌اند، هرگز جنگ پایان نخواهد یافت؛ لقمه نانی به او دادم؛ دو قسمت کرد یک قسمت را در بغلش پنهان کرد و قسمت دیگر را با ولع شدیدی شروع به خوردن نهاد.

باعث تاسفه که انسان به مرحله ای می رسه که گرگ صفت می شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
شارلاتانهای سیاسی درصدد سو استفاده از وقایعی هستن که صد سال پیش اتفاق هم نیافتادن و خیالی هستن و متاسفانه برخی کشورهای اسلامی رفتار اسلام ستیزانه علیه کشورهای برادر و مسلمان ترکیه و آذربایجان انجام میدهند.
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۴:۰۱ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
نسل کشی ارامنه یک تراژدی تلخ تاریخی است و انتقامی که توسط صرب‌های بعد از فرو پاشی یوگسلاوی سابق از مسلمانان بوسنی و هرزگوین که باقی مانده ارتش عثمانی در اروپا بودند فاجعه امیزتر و از اندو فاجعه امیز تر انکه بعد از فتح عراق به دست پرتوان بنیادگرایان مسیحی آمریکا که با توهم نبرد آرماگدون ویا جنگ آخرالزمان به عراق لشکر کشی کردن شهروندان اروپایی عضو داعش به زنان کردهای ایزدی یعنی همان جامعه زرتشتیان عراق که حتی صدام حسین هم به انان احترام می گذاشت فاجعه ای بزرگتر از انچه که عثمانی بر سر ارامنه اورده بود اوردن و دنیای مدرن خود انان را تشویق به کشتار بازماندگان امپراتوری ساسانیان در سرزمین بین النهرین کرد و در این میان این سیستانی سلیمانی و ابوالمهدی المهندس عرب بود که به داد زنان کردهای ایزدی عراق رسید
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۶:۱۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
همه رو نمیشه قاطی کرد. سردار سلیمانی عرب نبود و کرمانی بود. برای دفاع از مردم مظلوم رفته بود. و صدام مگه انسان بود؟ به کی احترام میگذاشت. چرا دروغ و بی مطالعه یادداشت میگذاری؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
اگر در ترکیه این زلزله اخیر رخ نمی داد شاهد جنگی تمام عیار برای تصرف دالان زنگزور و تغییر مرزها در شمال کشور بودیم در عین حال این علیف پلید خواب هایی در سر دارد که به تعبیر نخواهد رسید ما باید هوشیارتر شویم که لانه جاسوسی رژیم صهیونیستی هرچه زودتر در آذربایجان و ترکمنستان و ترکیه نابود شود همچنین باید مواظب روس ها بود آنها هیچ وقت خیر کشور ما را نمی خواهند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
خدارو سپاس برای این برنامه ش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
اگر در ترکیه این زلزله اخیر رخ نمی داد شاهد جنگی تمام عیار برای تصرف دالان زنگزور و تغییر مرزها در شمال کشور بودیم در عین حال این علیف پلید خواب هایی در سر دارد که به تعبیر نخواهد رسید ما باید هوشیارتر شویم که لانه جاسوسی رژیم صهیونیستی هرچه زودتر در آذربایجان و ترکمنستان و ترکیه نابود شود همچنین باید مواظب روس ها بود آنها هیچ وقت خیر کشور ما را نمی خواهند
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۳:۲۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ترکهای عثمانی. در زندگی خودم فکر نمیکردم جنایتکارتراز هیتلر و صدام وجود داشته باشه. امروز این داستان رو خوندم غم عالم به دلم نشست. چه تصاویر دردناکی نوزادانی که در آغوش مادران مرده اند . عثمانی جنایتکار. چه کشورهایی که فکرش رو نمیکردم در مقابل این جنایتها ساکت بودن. مگه گناهشان چی بود؟ مذهب و رنگ مو بوده. بدتر از همه سکوت جوامع اروپا در مقابل حمله آذربایجان به کشور ارمنستان هست. علی اف این حیوان دست آمور اسرائیل میخاد تاریخ رو تکرار کنه با همراهی اسرائیل و ترکیه. قسم میخورم علی اف آذربایجانی نیست و در یکی از پرورشگاه های اورشلیم بزرگ و ادب شده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
درسته علیف اذربایجانی نیست...رگ وریشه یهودی اونم از نوع فاسدش داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
سالها بربریت ووحشی گری جاهلیت که هنوز در برخی از سران بعضی از کشورها ادامه دارد و به اعتراف کاندید ریاست جمهوری آمریکا که بیشتر صدام در عراق کشته اند این ایران است که درطول تاریخ حامی کرامت نه تنها انسان بلکه مهربانی باتمام مخلوقات خداوند بوده وباشدت مضاعف هست نمونه آن باهمه مشکلات پذیرایی از میلیون ها انسان پناهنده کشورها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
باغستان ! هرکشوری رو شخم بزنید پرازکرم وجک وجونوره! مگراینکه خدایی نکرده فکرکنیم افراد گروهها ونژاد وقوم وملیت و.. خاصی است که فجیع است!! مهم حال حاضره که مردم جهان با تلاش وفهم یکدیگرسعی کنند با دوستی وانسانیت وصلح کنار هم زندگی کنند بدور ازنژاد پرستی وخودشیفتگی وزیاده خواهی وشهوت مقام وقدرت... الان هم پست فطرتان عالم با هراسم وباور ومقامی به شیوه های مدرن آدم کشی میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
توطئه ایی که به دست بعضی از ارمنی های خود فروخته و کردها انجام شده و سپس به دولت عثمانی نسبت میدهند. گزارش تمام دروغ و پر از اوهام است. اگر دنبای واقعیت هستند شکایت در سطح بین الملل بکنند تا رسیدگی بشود. چندین بار خود دولت ترکیه خواسته که شکایت کنند ولی خود ارمنستان و ارمنی ها نمی خواهند پیگیری کنند. کارشون فقط سیاه کاری و بدنام کردن دولت ترکیه و عثمانی است. والسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
زبان سرخ - سر سبز می‌دهد بر باد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
پس معلم هیتلر این اشغالهای عثمانی بودند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
کسانیکه به نام انسان و با نام پاناتورکیسم دارن حرف از حق حق می کنند تاریخ رو بخونید بهتره تا دیگه سنگ عثمانی رو به سینه نزنید تازه این گوشه ای از فجایع نسل کشی بودبهتر توی گوگل سرچ کنید تا ببینید چه گندی حکومت عثمانی به ظاهرانسان به دنیا زده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۸ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
نسل کشی در خوی وسولدوز واورمیه توسط ارمنه چرا پرونده نداره
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۱:۵۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
کشتار ارامنه توسط امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول جنایت علیه بشریت بود حال داشته باشید باقیمانده ارتش عثمانی که در بوسنی و هرزگوین باقیمانده بودن بعد از تجزیه یوگسلاوی دنیای مسیحیت به حساب انان به شکل فجیعی رسید تا اینجا حساب تسویه بعد از اشغال عراق توسط بنیاد گرایان مسیحی آمریکا که به عراق به خاطر نبرد آرماگدون ویا جنگ آخرالزمان لشکر کشی کردن دنیای مسیحیت در اینجا به کمک شهروندان نش که بنا به اعتراف خودشان داعش از هشتاد کشور دنیا نیروی انتحاری جمع کرده بود که سهم شهروندان مسیحی آمریکا و اروپا از همه بیشتر بود و در این میان دوستان بشر دوست اروپایی و آمریکایی ما کاری کردن کارستان و با زنان کردهای ایزدی که بخش وسیعی از جامعه زرتشتیان عراق را تشکیل می دادند و حتی صدام حسین انان را چون انسان های نجیب و بی ازاری بودن را مورد احترام قرار می داد مورد وحشیانه ترین تجاوزات خود قرار دادن که تشکیل بازار برده فروشی توسط شهروندان فرانسوی و انگلیسی عضو داعش کوچکترین ان بود در حالی که امپراتوری عثمانی بخود اجازه چنین کاری را نداد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
اینها اگر اتفاق هم افتاده باشن مربوط به گذشته هستن لطفا به نسل کشی های اخیر در فلسطین و خوجالی و امثال اینها بپردازید و کم از غیر مسلمانها حرف بزنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام
تو رو خدا این بازار خودرو را دریابید از پارسال تا امسال ۴ برابر شده است.‌همش وزارت صمت وعده می دهد. خواهشاً مجلس وارد عمل شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
از کی خواهش میکنی الان
Iran (Islamic Republic of)
موسوی
۱۰:۵۱ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ترکیه و باکو بایستی در مقابل تاریخ خودشان خجالت بکشند/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
برو کتاب کاظم خان رو بخون بچه جون بعد اراجیف بباف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۸ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
در ابتدای قرن بیستم بر اثر ناتوانی دولت قاجار و ورود ارتش روسیه به آذربایجان و اشغال این خطه، کاظم خان با یاری عده‌ای از جوانان روستاهای محال انزل (قوشچی، قالقاچی، بویداش، گورچین قالا و باری و..) گروه مبارزین را تشکیل داده و توانست در مقابل اشغالگری روسیه از خود ایستادگی نشان دهد و چند پارچه آبادی‌های پیرامون کاظم داشی را پاسداری کند. اولین درگیری کاظم خان و یارانش با ارتش روسیه به سال ۱۹۰۹ میلادی بود که طی آن مبارزین تسلیم نشده و قصبه قوشچی به توپ بسته شد و کاظم خان و افرادش به قلعه قیرخلار که بعدها به اسم این سردار تغییر نام یافت پناه بردند و در طی سال‌ها مبارزه بارها ضربات جدی به ارتش اشغالگر وارد کردند. پس از عقب‌نشینی ارتش روسیه در سال ۱۹۱۷ میلادی به علت بروز انقلاب در این کشور و پسروی اردوی عثمانی نوبت به تاخت و تاز جیلوها به رهبری مارشیمون و کرد ها به رهبری اسماعیل سیمکو رسید اما با این اوضاع او دژ مستحکم خود را تا پایان ماجرا از دست نداد و به مدت شش سال در مقابل اشرار و اشغالگران از ایستادگی کرد و توانست از جان و مال مردم ستمدیده پاسداری کند. به‌طوری‌که مایحتاج و مواد غذایی آنان را تأمین و با ساختن قایق‌های بیست و سی نفره آن‌ها را از غرب دریاچه اورمیه به کرانه خاوری آن (تبریز) انتقال دهد. گروه مبارزین به رهبری کاظم خان و فرماندهانی چون داداش بیگ ، علی اکبر وکیل باشی، اژدرخان، جانعلی بیگ ، امیر ارشد خان قراجه داغی و سیصد اسب سوار که تحت تعلیم محمد افندی به سر می‌بردند با وجود ایستادگی های خود و اقدامات لازم آسیب های جدی به دشمن وارد کردند.[۲]
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ایران هم باید نسل کشی ارامنه رو به رسمیت بشناسه و به آذربایجان ثابت کنه در صورت نابودی مرزش با ارمنستان نابود خواهد شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
متاسفانه تورکهای مهاجر که از سرزمین اصلی خودشون در آسیای مرکزی و شرق خزر به قفقاز و آناتولی مهاجرت کردن دست کمی از مغول و تیمور ندارن
مشکل مهاجرا اینه که یا با تضرع و التماس و زاری و یا با شمشیر میان ولی بعد از مدتی صاحبان اصلی بدبخت همون کشورو وادار به گدایی و نوکری میکنن
همون کاری که اسراییل با فلسطین و ترکیه با یونان و قبرس و آذربایجان با ارمنستان انجام میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
خدا لعنت کنه آذربایجان و ترکیه رو.
Iran (Islamic Republic of)
Eeeerrr
۰۰:۰۶ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
بعضی وقتها حرف نزدن هم خوب چیزیه تاریخ بلد نیستی پس خاموش باش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
تا زمانی که گردنکشان وظالمین باشند همین است
دین اسلام بیشتر وحشی ها را آدم میکند و خواهد کرد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۰۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
از فاجعه ی نسل کشی ارامنه در خوجالی هم بگو اگه واقعا راست میگی...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
فقط میخوان استفاده سیاسی کنند والا در جنگ اول نسل کشی ایرانیها هم مطرح میکردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
نشل گشی وتعرض وجنگ در همه جای دنیا محکوم است وتعاملات صلح ودوستی بهترین ارمغان برای بشریت است اما باید از نویسنده سوال کرد ایا ارمنستان هم در اذربایجان دست به نسل کشی در قره باغ نزده چون ترکهای اذربایجان هم در اسناد وحتی فیلمهاش ودر جوامع بین الملل چنین ادعایی کردن ودارن اگه درست است پس درست این طرف قضیه هم گفته وبحث شود واگه تحریف شده ویا احیانا دروغ است این نیز اشکار شود تا من نوعی یا هر کسی میبینه قضاوت کنه یا اگاه تر باشه نه صرف اینکه منفعت ما بر این باشه که متحدمون درگیر بحث ویاجنگ شده یه طرفه قضاوت کنیم تاریخ را باید اونجور که اتفاق افتاده بیان کرد
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۰۹:۱۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
یاشاسین آذرباییجان وارالسون آذرباییجان
درودبرآذرباییجان زنده بادآذرباییجان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
چقدر هولناک بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
چه کارها که بنام اسلام نکردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۸ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
اخه اون موقع هم فک میکردن اسلام ناب محمدی مال اوناست
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۰۸:۲۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
یاشاسین آذرباییجان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۸ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
همین ارامنه مظلوم با پناه دهندگان ارومیه ای خود چکار کردند ( اول ارومیه بعدها تقریباً کل محدوده آذربایچان غربی امروز)؟ این پی این را بگیرید میفهمید که عثمانی ها بی دلیل به این جماعت نمک نشناس ظلم نکرده اند . البته اگر دنبال حقیقت باشید.
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۷:۵۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
ما ترک ها هم خواهان خون خواهی نسل کشی ارامنه بر مردم آذربایجان هستیم تاریخ هیج وقت فراموش نمیکند روزهایی که ارامنه چه ها کردن در ارومیه هیچ موقع فراموش نخواهد که چه زن و بچه هایی که اینها نکشتتد در حالی که همه حرف های اونا مزحک خونده داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
چرا در مورد نسل کشی آذربایجانیها در ارمنستان جعلی سخنی گفته نمیشود؟
چرا هیچ ترک مسلمانی امروز در ارمنستان زندگی نمیکند در حالیکه ایروان شهری مسلمان نشین بود و حوزه علمیه داشت
Iran (Islamic Republic of)
موسوی
۰۹:۴۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
چرا این آقایون ناشناس که کلاٌ یک نفر بیش نیست خودش را با این اراجیف معرفی نمی کند؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!
آخرین اخبار