عظیم نصیری مدیر مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی گفت: امسال ۱۹ هزار جعبه تخم نوغان وارداتی و ایرانی برای توزیع بین بهره برداران استانهای خراسان اختصاص یافت که نسبت به سال قبل هزار جعبه افزایش را نشان میدهد.
او افزود: تاکنون ۸۰ درصد از این ۱۹ هزار جعبه تخم نوغان به قیمت هر یک ۲۰ هزار تومان بین بهره برداران و تولیدکنندگان سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی توزیع شد که نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش قابل ملاحظهای را نشان میدهد.
مدیر مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی ادامه داد: به سبب گرمای فروردین، امسال در بیشتر نقاط استانهای خراسان برگ درختان توت زودتر از حد معمول رشد کرد که باعث افزایش رغبت بهره برداران و تولیدکنندگان ناشی از فراوانی خوراک کرم ابریشم میشود از این روی پیش بینی میشود همچنانکه توزیع تخم نوغان افزایش یافت؛ تولید پیلهتر هم رشد داشته باشد.
نصیری بیان کرد: همه ساله توزیع تخم نوغان از فروردین تا نیمه یا پایان اردیبهشت ماه انجام میشود و بهره برداران با شروع فصل بهار و سبز شدن درختان توت از برگ آنها برای تغذیه و پرورش کرم ابریشم استفاده میکنند.
او با بیان اینکه تا امروز ۸۰ درصد از ۱۹ هزار جعبه تخم نوغان اختصاص یافته بین نوغانداران استانهای خراسان توزیع شد، تصریح کرد: همچنین اسفندماه پارسال ۶۸ هزار نهال توت یارانهای اصلاح شده از نوع "واریته کینموچی" بین نوغانداران خراسان رضوی توزیع شد.
گونه کین موچی تولید کشور ژاپن به سبب درصد پروتئین برگ باعث بالا رفتن قشر پیله و ابریشم و ارتقای کیفیت میشود.
مدیر مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی همچنین گفت: این استان بعد از گیلان دومین تولید کننده عمده پیلهتر ایران محسوب میشود و تولید پیلهتر پارسال خراسان رضوی ۴۷۰ تن و در کل استانهای سه گانه خراسان ۷۳۶ تن بود.
نصیری در ادامه به شهر کوچک "بایگ" در تربت حیدریه به عنوان قطب اصلی تولید ابریشم ایران اشاره و اظهار کرد: بیش از ۷۰ درصد پیله تولیدی کشور نیز در کارگاههای ابریشم کشی شهر بایگ و عمدتا روستای "بسک" تربتحیدریه به نخ تبدیل میشود.
وی خاطرنشان کرد: همه ساله و در فصل بهار بهره برداران شهر بایگ و روستای بسک بصورت خانوادگی در کارگاههای سنتی خود ابتدا به پرورش تخم نوغان و کرم ابریشم و سپس به کار فراوری پیلهتر و تبدیل آن به نخ ابریشم اعم از تولیدات داخلی خود و نیز مقادیر وارداتی سایر شهرها و استانها مشغول میشوند.