در این خبر به این پرداختیم كه چرا غُر جای انتقاد موثر را می‌گیرد و چطور ما در تله غرزدن می‌افتیم.

شاید شما هم در بین اطرافیانتان از دوست و آشنا گرفته تا فامیل و حتی خانواده آدم غرغرو داشته باشید. آدم‌هایی که در جامعه هم کم نیستند و این روز‌ها همه جا ممکن است ببینیدشان؛ در یک فروشگاه هنگام خرید، تاکسی‌های سطح شهر یا داخل مترو. کسانیکه که دائما در هر شرایطی فارغ از اینکه چه اتفاقی افتاده باشد غر میزنند و از شرایط ناله می‌کنند. حالا، اما بیشتر از همه‌جا پای این آدم‌ها به شبکه‌های اجتماعی باز شده است.

در این مطلب ما به این پرداختیم که چرا غر جای انتقاد موثر را می‌گیرد و چطور ما در تله غرزدن می‌افتیم.

غر با انتقاد فرق دارد

اولین نکته‌ای که باید بدانید این است که غر با انتقاد متفاوت است. نقد؛ جنبه‌های مختلف یک مسئله را بررسی می‌کند و ازدیدگاه‌های متفاوت به مشکلات و ایراد‌های یک موضوع یا ساختار اشاره می‌کند. در غر زدن، اما نگاه ساختاری وجود ندارد و هدف صرفا غر زدن و نوعی تخلیه روانی است. به همین خاطر است که انتقاد می‌تواند موثر واقع شود، اما غر زدن هیچ سودی ندارد.

اکثر افراد سراغ غر زدن می‌روند، چون راحت است. آسان است که درباره هر موضوعی صرفا غر بزنیم، اما اگر از غرغرو‌ها بپرسید که دقیقا ایراد مسئله چیست یا چه راه‌حلی برای حل موضوع دارند اصولا پاسخی ندارند، برعکس منتقد که ایراد ساختار را می‌شناسد و می‌تواند راه‌حل ارائه دهد.

غر زدن از ما یک کنشگر اجتماعی نمی‌سازد

یکی از دلایلی که افراد درباره هر مسئله اجتماعی، سیاسی غر میزنند یا ناله می‌کنند این است که با این حرف‌ها احساس مثبت کاذبی پیدا می‌کنند. یک لذت درونی و پنهانی در عین غر زدن از شرایط و وضع موجود. این اثر هنگام خواندن اخبار بد هم رخ می‌دهد. با اینکه اخبار بد ناراحت‌کننده‌اند، اما چرا همیشه پر بازدید می‌شوند؟ یا چرا انگار پس از مدتی به این کار عادت می‌کنیم و در تله اخبار بد می‌افتیم؟ چون به نوعی اعتیادآورند و از نظر روانی ما را راضی می‌کنند. خواندن اخبار و صرفا در جریان اتفاقات بودن به شما توهم فعال بودن می‌دهد.

 پس از چند ساعت وب‌گردی درباره یک موضوع و خواندن اخبار و توییت‌های مرتبط اصولا چه احساسی درباره‌اش دارید؟ نوعی حس کاذب موثر بودن. در حالیکه شما فقط توییت خوانده‌اید! این اتفاق درباره غر زدن هم وجود دارد. وقتی درباره یک موضوعی غر می‌زنید شاید فکر کنید از نظر اجتماعی کنشی انجام داده‌اید، اما در واقع اینطور نیست. فرد کنشگر باید بتواند راه‌حل ارائه دهد و برای بهبود شرایط و حل مسائل اجتماعی که به آن‌ها نقد دارد کنش موثر داشته باشد.

نکته مهم این است که غر فایده‌ای ندارد، نوعی مفعول بودن اجتماعی‌ست که شخص گویی صرفا شرایط را پذیرفته و بی‌تلاش سعی می‌کند وجدان خود را آرام کند

غر بزنید، فالوور بگیرید

زمانی بود که هر هنرمندی از کلمه "مسئولین" استفاده می‌کرد مردم برایش دست و جیغ و هورا می‌کشیدند. سلبریتی‌ها هم فهمیده بودند کسی این کلمه را به خودش نمی‌گیرد هر بار می‌خواستند توجه‌ها را به خودشان جلب کنند دو تا غر هم به جان "مسئولین" می‌زدند. حالا حکایت بعضی افراد است که برای جلب توجه و فالوور دائما در صفحات مجازی‌شان درباره هر موضوعی غر می‌زنند. کافیست چند فحش هم ضمیمه کنند تا لایک بیشتری بگیرند.

اما اگر از دنبال‌کنندگان این صفحات هستید بعد از خواندن هر توییت یا پست‌شان به این فکر کنید که فایده این کار چیست؟ جز اینکه فرد به یک غرغروی اجتماعی تبدیل شود و قصد داشته باشد با دست گذاشتن روی آسیب‌ها و معضلات اجتماعی صرفا فالور بگیرد.

کارشناس‌ها چه می‌گویند؟

ما درباره این غرغرو‌های اجتماعی با یک کارشناس هم گفتگو کردیم. محمد محمدی روان‌درمانگر تحلیلی است. او درباره شخصیت غرغرو‌ها اینطور می‌گوید: "به طور کلی شاید نشود همه غرغرو‌ها را از یک تیپ شخصیتی دانست. اما از چند جنبه می‌شود به آن‌ها نگاه کرد و بررسی‌شان کرد: خود شخص؛ خانواده و اجتماع. "

در روانشناسی ما بحثی داریم به اسم نشخوار فکری. این نشخوار فکری می‌تواند در بعد شخصی و اجتماعی بروز پیدا کند. به زبان ساده فرد دائما با موضوعات کوچک و بزرگ درگیر است و به جان خودش نق می‌زند. محمدی می‌گوید: "این نق‌زدن می‌تواند در بعد اجتماعی هم بروز پیدا کند و از شخص فردی غرغرو بسازد. ضمن اینکه در بعد فردی این اشخاص اصولا دستاوردی هم ندارند، یعنی کمتر پیش آمده که طبق یک برنامه‌ریزی جلو بروند و به هدفی برسند. اگر به غر زدن هم نگاه کنیم می‌بینیم با همین روند روبروییم. "

از منظر خانوادگی هم اگر به این افراد نگاه کنیم می‌بینیم که در خانواده خودشان هم عاملیت ندارند. احتمالا هرگز به رسمیت شناخته نشده و مرجعیت هم نداشته‌اند. این مسئله را کجا می‌بینیم؟ در بحث‌های راننده تاکسی‌وار.

نظر کارشناس ما هم البته جالب است. او اینطور اضافه می‌کند: " همین جمله ساده "کار خودشونه" که این روز‌ها به طنز هم استفاده می‌شود در لایه عمیق‌تر، اما از یک عدم عاملیت صحبت می‌کند. اینکه یک بخش مهمی از جامعه خود را فقط نظاره‌گر می‌بیند. پس، چون هیچ تاثیری ندارد صرفا برای آرام کردن وجدان خود و کاستن از حس مفعول بودن به غر زدن رو می‌آورد. "

درباره تفاوت کنشگر و غرغروی اجتماعی نظر محمدی؛ روان‌درمانگر تحلیلی را پرسیدیم که اینطور پاسخ داد:

"در بعد اجتماعی هم غرغرو‌ها برعکس چیزی که شاید فکر می‌کنند کنشگر نیستند. اعتراض و انتقاد هدف دارد و دنبال راه‌حل است، می‌خواهد از جامعه فضای بهتری بسازد. اما غر به این شکل نیست. شخص غرغرو حتی منشا خشم درونی و مشکلش را هم نشناخته و صرفا به اولین روشی که بلد است آن را بروز می‌دهد. انگار که فقط می‌خواهند بگویند دیدید ما هم گفتیم؟ این روز‌ها هم که در فضای مجازی کافیست کمی غر بزنی و دوتا فحش به کسی بدهی تا عده زیادی دنبالت راه بیفتند. "

در نهایت نکته مهم این است که غر فایده‌ای ندارد، نوعی مفعول بودن اجتماعی‌ست که شخص گویی صرفا شرایط را پذیرفته و بی‌تلاش سعی می‌کند وجدان خود را آرام کند.

منبع: تبیان

برچسب ها: اجتماع ، کنشگر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۵۳ ۲۹ فروردين ۱۴۰۲
اتفاقا کارت برعکس است غر زدند داریم تا غر
آنهایی که غر میزنه طرف حالیش نمیشه که غر میزنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۲ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
هیچ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
ساکت باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
انتقادکنیم ؟؟صدامون به کجامی رسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
همه را اعدام کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
این اخلاق بیشتر منشا تربیت کودکی داره ک والدین در حق بچه اعمال کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
برای تخلیه بار روانی و فشارهایی که از شرایط اقتصادی به ما وارد میشه فقط باید در بیابان هوار بکشیم.
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۵:۳۸ ۲۹ فروردين ۱۴۰۲
لازم نیست هوار بکشید فقط درست و حسابی و عاقل گونه اعتراض کنید!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
دولیتری های وطنفروش فقط بلدن به بهانه مهساامینی غر بزنن... خدا لعنت کنه اون بیحجابهای وحشی را
Iran (Islamic Republic of)
عمار .
۱۴:۴۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
به نام خداوند جان و خرد : در مقابله با غر زدن برخی از مردم و نقدهای برخی از مردم باید سکوت کرد و شنید و صبوری کرد همراه با حلم بردباری شکیبایی و سپس باید رفت مشکلات معضلات اجتماعی را ریشه ایی حل فصل کرد نباید تنش را با تنش پاسخ داد بدی را باید با خوبی پاسخ داد تا طرف شرمنده خجالت زده شود از خردورزی حلم صبر گره گشایی خیر خواهانه شما و دمشو بزار رو کولوشو برود که برود . التماس دعا و التماس تفکر و عمل خردمندانه عادلانه منصفانه و خداپسندانه و صلوات .
Iran (Islamic Republic of)
Mfg
۱۳:۵۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
نمی خواستم چیزی بنویسم اما بگذارید بگم چیکار کنید
یک کادو برایش بگیرید تا غر ها از دلش بپره بیرون و کاری کنید شکست عشقی نخورند چون غرها دوباره می پره دلش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
پول مشکل گشای مشکلات !!!
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۳:۳۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
پول خیلی خوبه بشرطی که مال انسان خوب باشه چون درراه درست هزینه میشه ولی پول باعث آسیب میشه اگرانسان بد باشه پول رو در راه بد استفاده کنه و زکات نده پول بهش آسیب میزنه
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۲:۳۲ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
انسان هرکاری میکنه بایدبراساس حق باشه غرغرکردن یک جورفشارروانی به انسان واردمیکنه واگرطرف حق نداشته باشه بایدمجازات بشه پاسخ اقدام زشت خودش رودریافت کنه ونبایدفکرکنه هرغلطی دلش میخوادبکنه.
هرکس به هرمیزان بدی کنه بایدپاسخ بدی روببینه وهرکس به هرمیزان خوبی کنه درهمین جهان بایدخوبی ببینه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
بله درسته؛
غر زدن در نوع خود یک بیماری هست که بایستی در جایگاه خودش درمان بشه اما این مسأله مهمتر را هم در نظر بگیرید که مردم ما هدف انواع و اقسام معضلات و گرفتاری های [مکرر در مکرر] هستند که مشابه آنچه اینجا هست تقریبا در هیچ کجای جهان پیدا نمیشه. نباید افرادی که دلسوز وضعیت کنونی هستند با افرادیکه مدام و از روی عناد بر طبل ناامیدی می کوبند یکسان در نظر گرفته شوند.
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۵:۳۶ ۲۹ فروردين ۱۴۰۲
نه عزیز در واقع ما جاهای دیگه جهان رو نميبينیم و طبیعتا هیچ کشور عاقلی نمیاد وضعیت ناجور خودش رو بگه و در نتیجه ما یه تصور ناز و گوگولی با زندگی شاد و عالی از اونا داریم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
در کشورهای امریکا شمالی و اروپا
مشکلات عدیده وجود دارد
ولی مردمش نمینالند
چونکه اینو فهمیده اند که
با نالیدن
فقط حالشون بدتر میشه و هیچ مشکلی حل نمیشه
پس سعی میکنند با مشکلات کنار بیایند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
شما چند تا کشور خارجی رفتی و با مردمشون حرف زدی بعد مشکلاتشون دزدی فساد رانت و تبعیض اهمیت ندادن به حرف های مردم و اقتصادی نیست
Iran (Islamic Republic of)
سرباز
۱۴:۵۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
نه فکر نکنم به ابن خاطر غرغر نمی کنند ، آنها قوانین جامع و کاملی دارند که کوچکترین غرغر و حتی انتقاد یا ایجاد یاس و نا امیدی در فضای مجازی را به شدت جریمه و اعمال قانون می کنند برای این است در کشورهای غربی کسی در مسایل دیگر دخالتی نمی کند ، ولی در ایران آزادی های بی حد و اندازه هر روز باعث ایجاد بحران و تنش در جامعه می‌شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
شماها که از غر زدن خوشتون میاد و جلوی انتقاد موثر رو گرفتین! حالا نعل وارونه میزنید؟
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۲:۲۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
ازاون لحاظ اگه بگی که شماهم حق غرغرداری وهم حق کارهای بیشترازغرغرعزیزدل برادر
حالاچه خوششون بیادچه نیادشماحق داری بایدغربزنی
عزیزدل برادر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۲ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
خب راه حل چیست؟؟؟برای شرایط موجود چگونه اعتراض کنیم؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۲:۲۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۲
شمااگرحق داری غرغرکه هیچ بیشترازغرغرهم میتونی بکنی ولی اگرحق نداری حق غرغرهم نداری عزیزدل برادر
واگر"حق نداشته باشی وغرغرکنی بایدسخت مجازات بشی
عزیزدل برادر
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۵:۳۴ ۲۹ فروردين ۱۴۰۲
عین آدم بدون غرغر و خود تحقیری
غر زدن یعنی فقط بدی هارو دیدن
نقد یعنی هم نقاط مثبت و ضعف رو دیدن
آخرین اخبار