امیرالمؤمنین (ع) فرمود که ۵ کلمه را از من فرا بگیرید، ۵ کلمه‌ای که هر چه سِیر کنید در این دنیا، نخواهید توانست بهتر از این کلمات پیدا کنید.

بعد از قرآن کریم، حدیث دومین منبع و سند دین شناسی و تعیین کننده راه سعادت انسان‌ها است. تکیه بر این منبع حیات بخش در برخی حوزه‌های دین پژوهی همچون فقه و بخش‌هایی از اخلاق بیشتر و گسترده‌تر است؛ زیرا اصول این دانش‌ها در قرآن به اجمال و اشاره آمده و تفصیل آن را باید در حدیث یافت.


بیشتربخوانید


حضرت آیت الله خامنه‌ای همواره در ابتدای درس خارج فقه خود که تا پیش از کرونا، چندین سال منظم برگزار گردید به قرائت و تبیین و شرح یک حدیث می‌پرداختند. احادیثی که با مضامین اخلاقی و اجتماعی و قابل استفاده برای عموم جامعه است و شرح حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بر احادیث نیز حاوی نکات نو و کاربردی در سبک زندگی اسلامی است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابتدای جلسه درس خارج فقه ۲ دی ماه ۱۳۸۲ با استناد به روایتی از امام صادق (ع) می‌پردازند که در ادامه فیلم و متن این جلسه تقدیم مخاطبان می‌شود:

عَن اَمیرِ المُؤمِنین (عَلَیهِ السَّلام) اَنَّهُ قالَ: خُذوا عَنّی کَلِماتٍ لَو رَکِبتُمُ المَطِیَّ فَاَنضَیتُمو‌ها لَم تُصیبوا مِثلَهُنَّ اَلا لا یَرجو اَحَدٌ اِلَّا رَبَّهُ وَ لا یَخافَنَّ اِلَّا ذَنبَهُ وَ لا یَستَحیِی العَالِمُ اِذا لَم یَعلَم اَن یَتَعَلَّمَ وَ لا یَستَحیی اِذا سُئِلَ عَمّا لا یَعلَمُ اَن یَقولَ اللهُ اَعلَمُ وَ اعلَموا اَنَّ الصَّبرَ مِنَ الایمانِ بِمَنزِلَةِ الرَّأسِ مِنَ الجَسَدِ وَ لا خَیرَ فی جَسَدٍ لا رَأسَ لَه. (۱) خُذوا عَنّی کَلِماتٍ لَو رَکِبتُمُ المَطِیَّ فَاَنضَیتُمو‌ها لَم تُصیبوا مِثلَهُنَّ

امیرالمؤمنین (علیه السّلام) فرمود که این ۵ کلمه را، این پنج مطلب را، از من فرا بگیرید؛ ۵ کلمه‌ای که هر چه سِیر کنید در این دنیا، نخواهید توانست بهتر از این کلمات حکمت‌آمیز را پیدا کنید. تعبیر حضرت این است که «لَو رَکِبتُمُ المَطی»؛ «مطی» جمع «مطیّه» است؛ یعنی چهارپایان و مراکبِ آن روزِ دنیا؛ حالا شما بفرمائید هواپیما و اتومبیل. فَاَنضَیتُموها؛ یعنی فرسوده کنید؛ [یعنی اگر]آن قدر سواری بکشید از این شتر یا این اسب که از پا بیندازید او را؛ یعنی این قدر پیش بروید؛ راه بروید. خلاصه، کنایه از این معنا است که هر چه بگردید، نخواهید توانست مثل این کلمات را در حکمت پیدا کنید. این پنج کلمه [برای هر کس]این است:

اَلا لا یَرجو اَحَدٌ اِلَّا رَبَّه

[اوّل:]امیدی به غیر خدا نداشته باشد؛ پشت سر همه‌ی عوامل مادّی، اراده‌ی الهی را ببیند. گاهی همه‌ی وسایل مادّی هم فراهم است، امّا نتیجه‌بخش نمی‌شود. همه‌ی این سلسله‌ی علل و معالیلی که در این عالَم طبیعت گذاشته شده است، قوامش و تأثیرش به اراده‌ی الهی است. این را آدم بفهمد و امید او به خدا باشد؛ امید او به این عوامل ظاهری، یعنی به این جسم‌های بی‌روح و این کالبد‌های بی‌جان نباشد. همه‌ی این علل و عوامل، بدون اراده‌ی الهی کالبدی هستند بی‌جان؛ جان آنها، روح آنها، حقیقت آن‌ها عبارت است از اراده‌ی الهی. پس در همه چیز دنبال امید به خدا باشید؛ این، کار انسان را خیلی آسان و گوارا می‌کند.

وَ لا یَخافَنَّ اِلَّا ذَنبَه

[دوّم:]از هیچ چیز هم جز گناهِ خود نترسد. این گناه، آثار دنیوی و اخروی دارد. وَ ما اَصابَکُم مِن مُصیبَةٍ فَبِ‌ما کَسَبَت اَیدیکُم؛  این همان گناهان ما است، خطا‌های ما است؛ ما هستیم که با سو تدبیر خودمان، با سو عمل خودمان، با تنبلی خودمان، با دخالت دادن هوا‌های نفْسانی خودمان، کار‌ها را خراب می‌کنیم و میوه‌ی تلخ آن، کام ما را تلخ می‌کند. پس آنچه باید واقعاً از آن بترسیم، خطای خود ما، گناه خود ما، تخلّف خود ما است. این دوّمی موجب می‌شود که انسان مراقب باشد که در همه‌ی امور زندگی خطا نکند، مواظب باشد که درست بیندیشد، درست فکر کند، درست عمل کند و خواست‌ها و هوا‌ها را در تصمیم‌گیری‌های گوناگون در زندگی خودش اثر ندهد. همین جور هم هست؛ در زندگی‌تان [اگر]نگاه کنید، خواهید دید همه چیز همین جور است.

وَ لا یَستَحیِی العَالِمُ اِذا لَم یَعلَم اَن یَتَعَلَّم

[سوّم:]شخصی که عالم است، خجالت نکشد از اینکه بیاموزد آن چیزی را که نمی‌داند. مرحوم کیوان سمیعی -مرد بافرهنگِ فرهیخته‌ای بود به قول امروز؛ مرحوم کیوان سمیعی چند سال پیش فوت کرد- می‌گفت مرحوم حاج آقا حسین قمی در سفری که از عتبات آمده بود برای زیارت و برمی گشت، آمد کرمانشاه -مرحوم آقای حاج آقا حسین قمی مرجع تقلید بود آن وقت- یک مسئله‌ای در قبله محلّ اختلاف شد بین علما، مرحوم سردار کابلیِ معروف که اهل نجوم و این چیز‌ها بود، آمد نشست برای حاج آقا حسین شرح داد؛ می‌گوید من در مجلس بودم، دیدم حاج آقا حسین وقتی فهمید که این مردِ واردی است، با اینکه سردار کابلی، هم سنّاً، هم رتبه‌ی علمی‌اش و رتبه‌ی حوزوی‌اش خیلی پایین‌تر از مرحوم حاج آقا حسین بود -البتّه او هم عالم بود، فاضل بود- حاج آقا حسین مثل یک شاگرد گفت شما فردا هم تشریف بیاورید؛ فردا هم آمد برایش شرح داد مسئله‌ای را در باب قبله و تبیین کرد برای او. شما عالم هستید، امّا این مطلب را وقتی نمی‌دانید، از اینکه بروید یاد بگیرید شرم نکنید. آنچه حالا انسان می‌خواهد یاد بگیرد و بنا دارد که یاد بگیرد، نگویید «من بروم یاد بگیرم با این شأن و با این مقام و با این شهرت؟» ببینید این دایره‌ی علم‌آموزی و گسترش علم تا کجا‌ها همین طور گسترده می‌شود! تمام‌شدنی نیست یاد گرفتنِ انسان.

وَ لا یَستَحیی اِذا سُئِلَ عَمّا لا یَعلَمُ اَن یَقولَ اللهُ اَعلَم

[چهارم:]یک چیزی هم که از شما پرسیدند، وقتی نمی‌دانید، خجالت نکشید از اینکه بگویید: من نمیدانم، خدا می‌داند. حالا در این روایت دارد «اللهُ اَعلَمُ»؛ در یک روایت دیگر با یک سند دیگری همین مطلب نقل شده که دارد «اَن یَقولَ لا اَعلَم». آدم چیزی را که نمی‌داند، خجالت نکشد از اینکه بگوید من نمیدانم آن را؛ علم را با جهل مخلوط نکنید. الان خیلی‌ها از این کسانی که مدّعیانِ علم هستند در عرصه‌های مختلف نه فقط عمامه‌ای‌ها؛ عمامه‌ای و غیر عمامه‌ای؛ دیگر حالا غیر عمامه‌ای‌ها شلوغ‌تر کرده‌اند تا عمامه‌ای‌ها این‌ها وقتی یک چیزی را نمی‌دانند، ننگشان می‌کند که بگویند نمی‌دانیم، رشته‌ی ما نیست، کار ما نیست، بلد نیستیم، تحقیق نکرده‌ایم، درسش را نخوانده‌ایم؛ ننگشان می‌کند که این را بگویند؛ یک چیزی حتماً در جواب افاده می‌کنند، افاضه می‌کند، غلط؛ یعنی جهل را می‌ریزند در عرصه و سفره‌ی علم، مخلوط می‌کنند، علم را خراب می‌کنند.

وَ اعلَموا اَنَّ الصَّبرَ مِنَ الایمانِ بِمَنزِلَةِ الرَّأسِ مِنَ الجَسَدِ وَ لا خَیرَ فی جَسَدٍ لا رَأسَ لَه

[پنجم:]همه چیزِ ایمان صبر است. صبر یعنی تحمّل کردن، استقامت کردن، پای فشردن در راه صحیح؛ به این می گویند صبر، که پشتوانه‌ی همه‌ی حرکت‌ها و تلاش‌های انسان هم صبر است.

منبع: مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۵۲ ۲۵ فروردين ۱۴۰۲
باید انسان با سعی و تلاش خود در راه شناخت معنویات وحتی مادیات دریچه ایی و نگاهی نافذ بزرگ فوق العاده وتفکری عمیق زیبا و مافوق تفکرات وهر چیزی که باعث ساختن انسان میشود فرا بگیرد تا بداند وبفهمد اولیا خداوند چه از ما خواستند ویا در بحث و نصیحتشان ویا راهنمایان چه می گویند ویا باید چه کنیم.ان شاالله که همه ماها از این صحبت‌ها زیباترین درک را داشته باشیم.
Iran (Islamic Republic of)
افشار فتحی زاویه
۲۳:۳۶ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
سلام نظر بنده کاملا حرفها صحت دارد ودرست میباشد که چکیده همه نوشته ها این میشود اول ایمان که امامان داشتن اگر نبود تا پایان راه نمی‌مانند دوم نداشتن حرص وسوم طمع وچهارم خودخواهی که باعث می‌شود آنها از مال دنیا چشم پوشی کنند و بخشنده باشند وطمع نداشته باشند مال دنیارو جمع اوری کنند وخودخواهی نداشتن اگر چیزی نمی‌دانستند جواب آن را نمیدادن وصبر داشتن تا به جواب درست برسند بعد آن را بگویند و مورد آخر ۵ این بود که به فکر همه بودند جز خودشان چون از خودشان گذشته بودند برای دیگران که باعث جاودانه بودن آنها شد پس از این همه مدت زیاد زیاد و هر روز وماه وسال اسمشان بر زبانهاست رهبر عزیز من خیلی مشتاق دیدار شما هستم من به شما در مسائل خیلی میتوانم کمک کنم تو این مدت هم خیلی کمک کردم من اندیشه دور بینی دارم و پیشا پیش میبینم موردها را
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۹ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
سلام برمولاعلی ع کاش یادبگیریم
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۱:۲۸ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
فقط‌قران‌کتاب‌سعادت‌استکه‌در‌زمان‌ما‌چنان‌مهجور‌وغریب‌است
که‌کمتر‌کسی‌به‌ان‌بیندیشد‌ولی‌از‌اسمش‌واعتبارش‌بسیار‌استفاده
ابزاری‌برای‌نیات‌شیطانی‌شده‌است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۳ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
جان عالمی به فدای تو یا علی
Iran (Islamic Republic of)
ربابه روشندل
۲۳:۵۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
السلام و علیک یا علی بن ابی طالب سخنان امیر المومنین همیشه به روز است
Iran (Islamic Republic of)
Sodi
۲۳:۱۲ ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
اگرانسان امروزی که داعیه تمدن و نائل شدن به فناوریهای پیشرفته را دارد در دور باطل برنامه هایی که برخی بعنوان حاکمان جهان دارند نیوفتد با تکیه بر کدهایی که بزرگان دین برای سردرگمی ها و مشکلات انسانها بما داده اند و در طول قرنها پیش از ما گفته اند عمل کنند هرگز دردام شیطان صفتان نخواهند افتاد و انسانی متفکر عامل و درستکار خواهند بود و چه زیباست جهانی که در آن عدالت حرف اول و خداپرستی سرلوحه تمام امورات مردمانش است...الهم عجل لولیک الفرج...آمین
Iran (Islamic Republic of)
رقیه
۲۲:۴۴ ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
یاعلی دست پسرم علی رو به تو می سپارم کسی نداره یاعلی
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۱:۳۶ ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
یک نفر در ایران بیار به یکی از این احادیث و نصیحت ها و حکمتهای امام علیه السلام عمل کنه.مطمئنم پیدا نمیشه چون اگه پیدا میشد حال و وضع ما این جور نبود.
Iran (Islamic Republic of)
لرم
۲۰:۴۵ ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
چی کشیدازدست‌مردمان جاهل‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۰۰ ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
یا علی جانم فدای شما و فرزندانتان
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۱:۴۴ ۲۲ فروردين ۱۴۰۲
خداوندا ما را عامل به این فرمایشات نورانی بفرما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۲۲ فروردين ۱۴۰۲
عالی
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی
۱۲:۱۲ ۲۲ فروردين ۱۴۰۲
فکر می کنی برای امروز این سخنان گفته شده عالی و به روز، مواردی است که در این دوره زمانه مغفول مانده و بسیاری از مشکلات کنونی جامعه از همین فراموشی است
آخرین اخبار