آلرژی یا حساسیت فصلی، اغلب با فرا رسیدن فصل بهار گریبان گیر بسیاری از افراد می شود.
شدت آلرژی در هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است و این تفاوت تنها به میزان حساسیت سیستم ایمنی بدن فرد در مقابل مواد حساسیت زا ارتباط دارد.
این علائم می تواند در سنین خردسالی، کودکی، نوجوانی یا بزرگسالی بروز کند و این در حالی است که احتمال دارد آلرژی ها در سنین بزرگسالی بهتر شده و کاهش پیدا کند.
علت اصلی آلرژی بهاری، گرده هایی است که در طول فصل رشد و تکثیر می شود.
زمانی که گرده افشانی گل ها فرا می رسد و باد بیش از همیشه میوزد، احتمال اینکه علائم آلرژی بیشتر شود، افزایش مییابد؛ زیرا در این صورت گردهها میتواند مسافت بیشتری را طی کرده و همچنین سریع تر حرکت کند.
نشانه های ایجاد حساسیت فصلی یا آلرژی
· سوزش چشم و آبریزش چشم و بینی
· تورم گلو
· گرفتگی صدا
· قرمزی چشمها، پف چشم و سیاه شدن زیر چشم
· خارش شدید چشم، گوش و بینی.
این علایم در مواجهه با دود، بو و گرد و غبار و موادی که فرد به آن آلرژی دارد، تشدید می شود.
بسیاری از آلرژی ها، به صورت ارثی، از طریق ژن ها از پدر و مادر به کودک انتقال می یابد.
تفاوت آلرژی و سرماخوردگی
بین سرماخوردگی و آلرژی تفاوت هایی وجود دارد که می توان در هنگام بروز علائم به دنبال آنها بود.
· در هنگام بروز علائم آلرژی، بینی و چشمان فرد دچار خارش می شود، در صورتی که در سرماخوردگی چنین حالتی به وجود نمی آید.
· خلط فرد در هنگام بروز آلرژی مانند آب شفاف است، اما در سرما خوردگی مایل به زرد بوده، غلیظ و تیره تر است.
· آلرژی فصلی اغلب هیچگاه با تب یا بدندرد همراه نیست.
· اگر علائم سرماخوردگی بیش از دو هفته طول کشید، به احتمال زیاد شما دچار آلرژی هستید.
از آنجایی که تنگی نفس در آلرژی میتواند منجر به مشکلات قلبی و یا حتی مغزی شود، از این رو افرادی که مبتلا به آلرژی هستند و علائم تنگی نفس نیز دارند، باید تحت نظر پزشک باشند تا سلامتی آنها به خطر نیفتد.
رژیم غذایی مناسب برای کاهش علائم آلرژی
اگر شما حساسیت فصلی را تجربه کردهاید و با تغییر فصل دچار علائمی همچون آبریزش بینی عطسه و خارش میشوید بهتر است بدانید که با رعایت رژیم مناسب غذایی میتوانید شدت علائم آلرژی را کاهش دهید.
اگرچه این مواد غذایی نقش درمانی در آلرژی ندارند، اما علاوه بر کاهش علائم آلرژی برای سلامت عمومی بدن شما نیز مفید هستند. میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن است و میتوانند از ابتلا به حساسیتهای فصلی جلوگیری کند.
در ادامه به معرفی برخی از مواد غذایی مفید جهت التیام و درمان حساسیت فصلی میپردازیم.
سبزیجاتی همچون پیاز، فلفل، انواع توتها و جعفری: این سبزیجات سرشار از کوئرستین هستند.
به گفته پزشکان متخصص کوئرستین یک ماده شیمیایی طبیعی است که میتواند واکنشهای هیستامین را کاهش دهد که در نهایت به کاهش علائم حساسیت کمک میکنند. هیستامینها بخشی از پاسخ آلرژیک بدن هستند.
کیوی: این میوه سرشار از ویتامین C است که میتواند واکنش هیستامینها را قطع کند.
شما همچنین میتوانید ویتامین C را از بسیاری از مواد غذایی دیگر از جمله پرتقال و سایر میوههای مرکبات دریافت کنید که این نکته برای افرادی که به کیوی حساسیت دارند سودمند است.
آناناس: آناناس حاوی آنزیمی به نام بروملین است.
به عقیده محققان این آنزیم میتواند در بیماریهایی همچون آسم واکنشهای تحریکی را کاهش دهد.
ماهی: ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که میتوانند به کاهش التهاب کمک کند.
پزشکان توصیه میکنند در برنامه غذایی خود در هر هفته دو بار ماهی مصرف کنید.
طبق مطالعهای انجام شده در ژاپن، زنانی که به مقدار بیشتری ماهی مصرف میکنند با احتمال بسیار کمتری به رینیت آلرژیک مبتلا میشوند.
عسل: طبق تحقیقات انجام شده اگر عسل را در ابتدای هر فصل مصرف نمایید میتواند شما را در مقابل حساسیتهای فصلی مصون بدارد.
مواد غذایی معرفی شده در دراز مدت به کنترل و کاهش علائم حساسیت کمک شایانی خواهند کرد، اما در کوتاهمدت با توجه به مشکلاتی که آلرژی یا حساسیت برای افراد به وجود میآورد (مثل غیبت در محیط کار یا مدرسه، عدم تمرکز و …) روشهای درمانی دیگر نیز پیشنهاد میشود.
درمان یا کنترل آلرژی به کمک دارو از روشهای متداول است که بعد از مشورت با پزشک خود میتوانید به سراغ آن بروید.