بورس انرژی در سال ۱۳۹۱ راهاندازی شد و مشترکان برق بالای ۵ مگاوات، تاکنون امکان خرید برق از طریق بورس انرژی را داشتند. در سال جاری حدود ۱۲ درصد برق مصرفی کشور از طریق بورس و معاملات دوجانبه خریداری شده است.
در همین حال سخنگوی صنعت برق از ابلاغ دستورالعمل جدید توسعه بورس انرژی توسط وزیر نیرو خبر داد و گفت بر اساس این دستورالعمل مشترکان بالای یک مگاوات که قبلاً امکان خرید برق از طریق بورس برایشان فراهم نبود، میتوانند در سال ۱۴۰۲ برق مورد نیاز خود را مستقیماً از طریق بورس انرژی خریداری کنند.
وی افزود: تعداد مشترکان بالای یک مگاوات بیش از ۶۸۰۰ مشترک بوده که حدود ۱۰۹ میلیارد کیلووات ساعت و تقریباً معادل سی و سه درصد و معادل یک سوم برق مصرفی کشور است.
مدیرعامل مدیریت شبکه برق ایران تصریح کرد: این اقدام موجب معامله یک سوم از برق مصرفی کشور از طریق بورس انرژی خواهد شد و مشترکان بالای یک مگاوات، میتوانند برق را به صورت سلف با نرخی کمتر از نرخ تکلیفی، براساس سهمیه تعیین شده برای خود به صورت مستقیم از نیروگاه خریداری کنند.
به گفته رجبی مشهدی از مزایای دیگر این رخداد افزایش و اطمینان از نقدشوندگی مبالغ فروش برق نیروگاهها و عرضه کنندگان در بورس بوده که کمک بزرگی به کاهش مطالبات نیروگاهها از صنعت برق خواهد کرد و باعث ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاران در توسعه و احداث نیروگاههای جدید خواهد شد. از طرفی مشترکان برق نیز میتوانند برنامه خرید برق را به صورت روزانه، ماهیانه و فصلی تنظیم کرده و در اولویت تامین برق قرار خواهند بود.
سخنگوی صنعت برق افزود: هدف اصلی صنعت برق کشور در طی برنامه هفتم افزایش سهم معاملات در بورس انرژی حداقل تا ۶۰% معاملات برق کشور بوده به طوری که نقش دولت در تصدی خرید و فروش برق به حداقل ممکن برسد، وزارت نیرو فقط نقش تنظیم گری در میان عرضه و تقاضای برق را ایفا کند و عمده معاملات، در بورس انرژی یا در قالب معاملات دوجانبه صورت پذیرد.
رجبی مشهدی در ادامه گفت: راهاندازی تابلو سبز نیز یکی دیگر از مفاد دستورالعمل جدید است که در اوایل سال ۱۴۰۲ راهاندازی خواهد شد، بدین ترتیب بستر لازم برای حضور انرژیهای تجدیدپذیر فراهم شده و سرمایهگذاران این بخش میتوانند براساس یک بازار مطمئن و با ثبات، نسبت به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر اقدام کنند که علاوه بر کاهش آلودگی محیط زیست، باعث جبران قابل توجهی از ناترازی برق در صنعت برق کشور نیز خواهد شد.