با گذشت چند هفته از افتتاح تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه، این میراث طبیعی در وضعیت بهتری قرار گرفته، اما نباید از موانع دیگر در احیای آن غافل شد.

«پروژه انتقال آب به دریاچه ارومیه سرآغازی برای احیای کامل این دریاچه است». این جمله‌ای بود که علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در مراسم افتتاح سامانه انتقال آب به دریاچه ارومیه عنوان کرد.

یکی از بزرگترین دریاچه‌های شور در جهان که تا مرز خشکی بیش از ۸۰ درصدی پیش رفته بود، حالا با گذشت چند هفته از افتتاح بزرگترین طرح احیای این دریاچه، خبر‌های خوبی از وضعیت این میراث طبیعی کشور به گوش می‌رسد.

این طرح که در ابتدا برای مهار و کنترل آب‌های مرزی کار خود را آغاز کرد، از اجزای مختلفی شامل سد کانی‌سیب با حجم مخزن ۲۲۱ میلیون مترمکعب، تونل انتقال آب به طول ۳۶ کیلومتر، کانال روباز انتقال آب از تونل تا رودخانه گدار به طول ۱۱ کیلومتر و پس از آن انتقال آب از طریق گدارچای به طول ۲۸ کیلومتر تا دریاچه ارومیه تشکیل شده و هدف آن انتقال سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب از حوضه آبریز رودخانه زاب به دریاچه ارومیه است. در فاز اول تا پایان سال آبی ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه انتقال می‌یابد و سال آینده فاز دوم به بهره برداری خواهد رسید.

به گفته وزیر نیرو برای احیای این دریاچه ۲۶ برنامه در نظر گرفته شده که بهره برداری از این سامانه انتقال آب، مهمترین و سنگین‌ترین برنامه‌ای بود که به مرحله اجرا رسید.

مدتی قبل معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان‌غربی اعلام کرد که وسعت دریاچه ارومیه بیش از ۹۰ کیلومتر مربع نسبت به دی ماه امسال افزایش یافته و به یک هزار و ۴۰ کیلومتر مربع رسیده است. تراز دریاچه هم شش درصد نسبت به دی افزایش داشته و به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۲۱ سانتی متر رسیده است. کمترین حجم آب ثبت شده برای دریاچه ۷۳۰ میلیون متر مکعب بوده و اکنون نزدیک به دو برابر شده است.

وزیر نیرو در جریان افتتاح سامانه انتقال آب با اشاره به اینکه دستیابی به احیای کامل دریاچه به تنهایی با این پروژه مهیا نخواهد شد گفت: طبیعتا اگر دیگر برنامه‌ها از جمله رعایت الگوی کشت و مصرف آب بخش کشاورزی به درستی انجام نشود، شاید نتوانیم به اهداف کامل طرح دست یابیم. بارش‌ها نیز شرط اصلی احیای دریاچه ارومیه است و اگر بارش مناسب در حوضه آبریز منطقه نداشته باشیم، چالش جدی بر سر راه احیای دریاچه ارومیه وجود خواهد داشت.

علیرضا دائمی، کارشناس حوزه انرژی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: فرایند کاهش تراز در دریاچه ارومیه از سه دهه قبل آغاز شده است و طبعا برای احیای دریاچه یک برنامه طولانی مدت نیاز داشتیم. مشکل اصلی دریاچه این است که تحت تاثیر الگوی اقلیم، الگوی بارندگی‌ها در آن تغییر کرده است که البته سهم کمی در مشکل دریاچه دارد و مسئله مهم‌تر توسعه کشاورزی است. بر اساس صحبت‌هایی که انجام شده ۱۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در این حوضه آبریز داشتیم که در حال حاضر به بیش از ۵۵۰ هزار هکتار رسیده است.

از مدیریت آب در حوضه آبریز دریاچه نباید غافل شد

او ادامه داد: در این حوضه ۷ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر وجود دارد که ۳.۲ میلیارد آن به دریاچه می‌رسید و باقی صرف مصارف شرب، صنعت و کشاورزی می‌شد. اما امروزه مصارف کشاورزی و شرب افزایش پیدا کرده است، ما باید بتوانیم این سهم دریاچه را به آن منتقل کنیم. برای آنکه دریاچه به شکل طبیعی خود بازگردد، باید بیش از ۳ میلیارد متر مکعب آب وارد دریاچه شود که در حال حاضر به ۱.۵ میلیارد رسیده است. طرح‌های جانبی می‌توانند تاثیرگذاری خوبی داشته باشند، اما نباید از مسئله اصلی که مدیریت آب است غافل شد.

حبیب الله علی اصغری مجری طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: در کنار مسائلی مانند کم بارشی یکی از دلایلی که در بحرانی شدن شرایط دریاچه ارومیه نقش داشته، رشد بی رویه کشاورزی بوده است. می‌توان گفت اراضی کشاورزی که در این منطقه بوده اند، طی بیست سال اخیر حدود سه برابر شده اند و آب شیرین یا صرف شرب و کشاورزی یا صنایع شده است و باقی مانده آن که میزان ناچیزی است به دریاچه ارومیه رسیده است.

شرایط رو به بهبود دریاچه ملموس تر خواهد شد

آرزو اشرفی زاده مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه به مرور تاثیر انتقال آب به دریاچه ارومیه بیشتر و ملموس‌تر خواهد شد گفت: آبی که از رودخانه گدار و تونل کانی سیب وارد دریاچه می‌شود به عنوان بخشی از حقابه دریاچه ارومیه است و بقیه باید از مسیر رودخانه‌های طبیعی و محل صرفه جویی بخش کشاورزی تامین شود. این میزان آب با توجه به تبخیر بخش زیادی از آن از دست می‌رود، اما امیدواریم که با تداوم بارندگی‌هایی که برای آخر اسفندماه و اوایل فروردین ماه پیش بینی شده، وضعیت بهتری را برای دریاچه شاهد باشیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۱۴:۰۸ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
با خواهش از وزارت نیرو و وزارت محیط زیست که دست از داستان سرای بر دارید. شما برنامه یا برنامه های را اعلام کنید که با چه برنامه های ؟ و تا چه تاریخی ؟؟ دریاچه ارومیه احیا خواهد شد.
با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
بهروز ثریای منیر
۱۰:۴۳ ۲۷ اسفند ۱۴۰۱
با سلام وخسته نباشید واقعا دستتون درد نکنه ممنون از زحمات تمام دستاتدارکاران
Iran (Islamic Republic of)
بهزاد
۲۳:۱۶ ۲۶ اسفند ۱۴۰۱
چرا وعده الکی میدید که ما دلخوش بشیم؟
همه همشهریامون میدونن که اینا همش دروغه وعده های پوچ،پروژه خشکوندن دریا واسه چی بود دیگه همه میدونیم داداش دستتون رو شده
Germany
ناشناس
۱۵:۲۳ ۲۶ اسفند ۱۴۰۱
اگر کشاورزان اطراف ار طریق چاه ویادزدی آب بزارن آب به دریاچه برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۶ اسفند ۱۴۰۱
بااحداث سدها دریاچه خشک شدوگزینه بعدی حفرهزاران چاه عمیقه....تعدادی ازسدهاروتخریب وبیشترچاههاراپرکنن وله جای آن به کشاورزان سیستم نوین آبیاری و همچنین احداث گلخانه است وازپساب شهری درصنعت استفاده ووووووگرنه بایدشمالغرب خالی بشه.....همان بلایی که سدسازی بی رویه وانتقال آب کارون ودزس خوزستان اوردودمای هواراچنددرجه افزایش داد...تالابهاروخشک کرد...پوشش مرتعی وجنگلی نابودشد....کشاورزی کاهش ومهاجرت رابشدت افزایش داد
United States of America
ناشناس
۰۸:۰۸ ۲۶ اسفند ۱۴۰۱
با این آبی که فرستادن دریاچه .اصلا نمیشه یه همچین دریاچه ای را احیا کرد هدرهس هدر .سدها باید شکسته بشه .این کاررو انجام دادن تا مردم ساکت شن
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۶:۵۳ ۲۶ اسفند ۱۴۰۱
در موقعیت فعلی آب سد شهر چایی ارومیه و امثال آن برای تامین آبی این دریاچه لازم است
Iran (Islamic Republic of)
فرهودفر
۰۰:۵۷ ۲۶ اسفند ۱۴۰۱
امیدمان به خدا وخدمتگزاران صادق هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
قدرت اول منطقه،نمیتونه یه دریاچه رااحیاکنه...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۵ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
چرا مسئولین و مقامات کشور همیشه عادت دارن لقمه رو دور سر خودشون بچرخونن آقا شما بجای آوردن آب سد کانی سیب یا سدهای دیگه خیلی راحتر میتونستید آب شور دریای خزر بیارید بریزید تو دریاچه اورمیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۶ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
از اینور شما پرش میکنید و از انور چاه های اطراف مشغول خالی کردنن !!!!
Iran (Islamic Republic of)
Mfg
۱۳:۰۰ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
دیگه فایده ای برای من نداره وقتی نمی تونم شنا کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۲ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
ما اهل ارومیه هستیم همه وعده ها به خدا دروغه
Czechia
ناشناس
۰۹:۱۶ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
با خشک شدن زمین‌های کشاورزی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۹ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
پیمانکاران خاطی قبلی و حذف شه همراه با اعضای مدیرش

دیگه باز شرکت جدید نزنن دوباره برای چپاول بیت المال دست بزنن ب نام احیای ارومیه
اون همه سال بودجه سوزی کردن چی شد؟؟
آخرین اخبار