در میز اقتصادی امروز در خصوص تنظیم بازار میوه شب عید، گوشت، مرغ و خرما با حضور مسئولان و کارشناسان بحث و گفتگو شد.

در برنامه میز اقتصادی امروز در خصوص تنظیم بازار میوه شب عید، گوشت، مرغ و خرما با حضور آقای محسن شیرآوند معاون بازرگانی جهاد کشاورزی، آقای محمد علی نیکبخت مدیر سازمان مرکزی تعاون روستایی، آقای فصاحت مدیر عامل سازمان میوه و تره بار تهران و خانم جلیل مقدم مدیر وزارت جهاد کشاورزی در بخش میوه گرمسیری به بحث و گفتگو پرداخته شد.

سوال:میوه ذخیره شده چه زمان عرضه می‌شود؟
نیکبخت: از بازه زمانی ۲۰ اسفند تا ۱۳ فروردین در اختیار استان‌ها قرار داده ایم استان‌ها بر اساس مواردی تاریخ را مشخص می‌کنند و انتخاب زمان توزیع به عهده خود استان‌ها است. میوه ذخیره شده سیب و پرتقال است.
سوال: نرخ گذاری قیمت چگونه است؟
نیکبخت: در دستورالعمل ابلاغی بنا شد میوه تامین و قیمت ۱۰ درصد پایین‌تر به فروش رسد؛ تعیین نرخ نیز در خود استان‌ها در کمیته‌ها مشخص می‌شود، نمونه میوه در ارزیابی، ۱۰ درصد پایین‌تر در بازار عرضه می‌شود.

سوال: تفاوت شیوه امسال با سنوات گذشته چیست؟
نیکبخت: روش تامین کلا تغییر کرده این طرح از سال ۸۵ آغاز شد در طول این سال‌ها به شکل متمرکز دولت ذخیره سازی را انجام می‌داد امسال روش به این شکل است که اختیار را به خود استان‌ها داده ایم و خود استان‌ها نیاز خود را اعلام می‌کند تامین منابع مالی نیز به عهده خود استان است در حالی که سال‌های گذشته به شکل متمرکز به عهده دولت بود.
امسال یک تجربه جدید است و تاکنون با توجه به نظارت‌ها کار به درستی پیش رفته و ۱۵ هزار تن مد نظر تامین شده است. خرید‌ها توسط اتحادیه و بخش خصوصی است.

سوال: آماری از زیان سال‌های گذشته وجود دارد؟
نیکبخت: از سال ۹۴ تا امسال در طول مدت ۸ سال بالغ بر هزار و ۲۸ میلیارد تومان زیان دولت متحمل شده از مجموع ۴۵۵ هزار تن سیب و پرتقال این عدد زیان برآورد شده است.

سوال: شرایط عرضه میوه برای تهران چگونه است؟
فصاحت: انتقادات برای این شیوه، مانند قیمت گذاری وجود دارد، اما جای تشکر برای همکاری‌ها وجود دارد در استان تهران مقرر شد نزدیک به ۲ هزار تن که هزار و ۲۰۰ تن به شکل مستقیم تامین شده میوه تامین شود تا مشکلی نداشته باشیم. در حوزه قیمت باید کمی صبر کنیم وقتی که میوه به انبار‌ها ارسال شد قیمت مشخص می‌شود اگر قیمت تغییر نکند شاید قیمتی اعلام نشود، اما از ۲۶ اسفند امید است روند آغاز شود.
نرخ سیب ۲۵ هزار تومان و پرتقال ۱۵ هزار تومان است که با کنترل صادرات سیب می‌تواند مواردی در نظر گرفته شود. فعلا قیمتی اعلام نشده است یکی از اشکالات به این دستورالعمل همین بحث نرخ است تلاش ما این است قیمت‌ها از این عدد افزایش نداشته باشد.

سوال: می‌توانست قیمت‌ها کاهشی باشد؟
نیکبخت: امسال خرید‌ها به موقع بود خرید میوه روی درخت درست است قیمت کمتری بوده، اما هزینه حمل، بسته بندی و چینش را هم باید در نظر گرفت.

سوال: آخرین قیمت گوشت را می‌گوید و برنامه‌ها چست؟
شیرآوند: در خصوص نرخ گوشت در چند روز گذشته شاهد کاهش قیمت بودیم. با توجه به سیاست‌های دولت به واگذاری امور به تشکل‌ها در بخش کاهش نرخ کمک زیادی شد اکنون شاهد هستم اتحادیه‌ها در واردات نقش دارند و این اتفاق ماحصل ورود بخش خصوصی و همراهی دولت است. یکی از اقدامات دولت ورود شرکت پشتیبانی دام است واردات برای هفته آینده حجم اش افزایش خواهد داشت واردات از سایر مبادی افزایش خواهد یافت و شاهد استمرار این روند خواهیم بود. واردات بسیار موثر است.
واردات هم اکنون با ارز نیمایی است و حدود بیش از هزار تن گوشت قرمز وارد کشور شده است برنامه‌های ریزی این است تا پایان خرداد این روند ادامه داشته باشد.

سوال: چرا جهش قیمت داشتیم؟
شیرآوند: جهش قیمتی فعلی یکی از دلایل آن این است که عرضه دام داخلی با محدودیت مواجه است آن هم به سبب فصل زایش است دلیل افزایش هم همین عدم امکان عرضه است. امید است با تفاهم‌هایی که داشته ایم بتوانیم فرآیند‌های ثباتی از این محل را داشته باشیم.


سوال: قاچاق در افزایش نرخ نقش دارد؟

شیرآوند: قاچاق قطعا نقش دارد زمانی که با التهاب ارزی مواجه قیمت دام ایرانی از ۴ تا ۷ دلار در خارج است که سبب قاچاق می‌شود.
روزانه بین ۷۰۰ تا هزار تن گوشت منجمد عرضه می‌شود.

سوال: آیا توزیع بیشتر می‌شود؟
شیرآوند: از هفته آینده شاهد افزایش چشمگیر واردات گوشت مرغوب هستیم اکنون می‌توانیم حجم واردات را افزایش دهیم، اما اگر حجم را بالا ببرم به سبب شرایط اقلیمی سطح چربی‌ها بالا می‌رود به همین سبب موارد رعایت می‌شود.

سوال: در خصوص قیمت مرغ هم بگوید؟
شیر آوند: در تامین مرغ مشکل خاصی نداریم و تولید صورت می‌گیرد با مجموعه اتحادیه همکاری لازم را انجام می‌دهیم بر اساس اطلاعات چالشی در حوزه تامین نداریم.
سوال: مرغ منجمد عرضه می‌شود؟
شیرآوند: مرغ منجمد را هم توزیع می‌کنیم دو پیک مصرفی داریم پایان سال و رمضان برای عدم مشکل مرغ منجمد را عرضه می‌کنیم قیمت مصرف کننده ۴۵ هزار تومان است. برای مرغ دلیلی جهت افزایش قیمت نداریم اکنون قیمت مصوب است

سیاست ما تنظیم بازار است و نهایت باید ۳ الی ۴ درصد در بازار مداخله داشته باشیم فروشگاه های  زنجیره ای بیش از ۶ الی ۷ هزار شعبه دارند و محل مناسبی است.

سوال: در خصوص خرما و موز توضیح دهید؟
جلیل مقدم: در حال حاضر ۲۰۰ هزار تن  میوه های گرمسیری تولید شده است که از این مقدار ۱۴۰ هزار تن آن برای موز است و مابقی از طریق واردات تامین می‌شود. 

در خصوص خرما نیز تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن برای امسال در نظر گرفته  شده است مشکلی برای تامین خرما نداریم میزان تولید خرما مضاوفتی حدود ۳۵۰ هزار تن است . سرانه مصرف خرما حدود ۱۰ کیلو گرم است.

شیرآوند: در خصوص موز یک سیاستی برای واردات در نظر گرفته ایم.
برای عدم التهابات موز دو اقدام انجام شد واردات موز به ازای صادرات سیب در نظر گرفته ایم و استفاده از تالار دوم نیما نیز در این بخش لحاظ شده است. اکنون حجم قابل توجه‌ای موز وارد کشور شده است.

سوال: برای تامین خرما چه برنامه‌ای وجود دارد؟
فصاحت: باید بخش خرما و پرتقال در حوزه صادرات کنترل داشته باشیم تامین مناسب و نظارت درست می تواند شرایط را آرام نگه دارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۸ اسفند ۱۴۰۱
جای تاسف و ناامیدی دارد برای دولتی که لقب دولت محرومان را دارد، 1_واریز نکردن 8ماه مابه التفاوت افزایش حق پرستاری معلولان شدید و خیلی شدید 2_واریز نکردن کمک معیشتی ماده27 قانون حمایت از معلولان فصل پاییز و زمستان 3_واریز نکردن حق پرستاری خانواده محور معلولان شدید و خیلی شدید بهمن ماه و اسفند ماه، 4_عیدی دادن به همه ی حقوق بگیران و عدم توجه به این مسئله برای مددجویان بهزیستی و کمیته امداد لطفا پیگیری کنید با تشکر
آخرین اخبار