برای نخستین بار طی چهار سال اخیر چین و ژاپن اقدام به برگزاری نشست امنیتی دو جانبه کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این گفتگوها که با هدف کاهش تنشها میان دومین و سومین اقتصاد برتر جهان انجام میشود با انتقاد توکیو از پکن به دلیل آنچه تلاش این کشور برای «کنترل با زور» جزیره تایوان خوانده شده است، همراه بود.
ژاپن میگوید پس از حمله روسیه به اوکراین، اکنون چین نیز سودای بازگرداندن دوباره جزیره تایوان به خاک خود با توسل به زور را در سر میپروراند؛ اقدامی که میتواند پای توکیو را به درگیری کشانده و در تجارت جهانی اختلال ایجاد کند.
ژاپن در دسامبر از برنامه ۵ ساله خود برای افزایش بودجه نظامی و رساندن آن به ۲ درصد تولید ناخالص داخلی اش خبر داد. این بدان معناست که توکیو طی این مدت ۳۵۰ میلیارد دلار در حوزه نظامی سرمایه گذاری خواهد کرد. به همین دلیل، در نشست امنیتی امروز چین از اقدام توکیو برای افزایش بودجه نظامی اش انتقاد کرد.
از دیگر مواردی که طرف چینی در این نشست مطرح کرد انتقاد از تلاش توکیو برای دستیابی به موشکهای بالستیک برد بلند است. ژاپن در نظر دارد با کمک آمریکا به موشکهای بردبلندی که بتواند تمامی سرزمین چین را تحت پوشش قرار دهد دست یابد و نیز زرادخانه موشکی اش را به روزرسانی کند.
یک مقام ژاپنی بدون ارائه جزئیات از گفتگوهای دو طرف اعلام کرد: ما در این نشست درباره مسائل مختلف از جمله رهاسازی فاضلاب مربوط به نیروگاه اتمی ویران شده فوکوشیما به اقیانوس آرام و نیز رفع انسداد زنجیرههای تامین کالاهای صنعتی گفتگو کردیم.
معاون وزیر خارجه چین نیز در این باره به رسانهها گفت: شرایط امنیت بین الملل به طور گسترده در حال تغییر است. ما شاهد بازگشت تک روی، سیاستهای حمایت از کالاهای داخلی، و تفکرات جنگ سرد هستیم.
ژاپن در این نشست همچنین از اقدامات نظامی پکن در دریای شرقی چین انتقاد کرد.
جان مرشایمر، بزرگترین استراتژیست حال حاضر جهان بر این باور است جزایر مورد اختلاف توکیو و پکن در دریای شرقی چین یکی از مناطقی است که احتمال رویارویی آمریکا و متحدانش با چین در آنجا زیاد است. همچنین جزیره تایوان و دریای جنوبی چین از دیگر مناطقی است که میتواند محل نزاع و درگیری در آینده نزدیک باشد.