آقای نقی شعبانیان معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: بر اساس تعهدات بینالمللی، هر کشوری به همان اندازه که کربن تولید میکند باید ترسیب یا جذب کربن داشته باشد و یکی از بهترین راهکارها برای این منظور، درختکاری است.
به گفته او، سالانه در دنیا حدود ۱۵ میلیارد درخت از دست میرود و تخریب جنگلها عواقب و معضلات زیستمحیطی بسیاری از جمله فرسایش خاک، آلودگی آب و خاک، پدیده ریزگرد، بروز بلایای طبیعی و تولید سالانه ۳۶ میلیارد تن گازهای گلخانهای را در پی داشته است که منجر به گرم شدن زمین و به خطر افتادن امنیت غذایی میشود.
شعبانیان ادامه داد: به دلیل آن که بخش مهمی از کشور ما در کمربند خشک و نیمهخشک واقع شده دارای اکوسیستم حساستری است و این موضوع وظیفه ما را در حفظ جنگلها سنگینتر میکند.
او با اشاره به تشکیل کنوانسیونهای متعدد محیط زیستی در پی تخریب جنگلها و منابع طبیعی از جمله کنوانسیون تغییر اقلیم، کنوانسیون مقابله با بیابانزایی و کنوانسیون تنوع زیستی در دنیا، گفت: این کنوانسیونها تصمیم گرفتهاند تا سال ۲۰۳۰ میزان تولید کربن و گازهای گلخانهای را به صفر برسانند و از این رو کاشت یک تریلیون درخت تا سال ۲۰۳۰ هدفگذاری شده است.
این مقام مسئول ادامه داد: بسیاری از کشورها در راستای تعهدات بینالمللی در بخش درختکاری فعال شدهاند به طوری که چین به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کربن، کاشت ۷۰ میلیارد اصله درخت در سرزمین خود را هدفگذاری کرده و تاکنون ۵۰ میلیارد آن را کاشته است.
معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: همسایگان ایران مانند ترکیه ۴.۵ میلیارد اصله درخت در قالب کمپین "تنفس برای آینده" کاشته و قصد دارد ۶.۵ میلیارد اصله درخت دیگر را تا سال ۲۰۳۰ بکارد.
او افزود: پاکستان کاشت ۱۰ میلیارد اصله درخت را تا سال ۲۰۳۰ برنامهریزی کرده و افغانستان در حال کاشت یک میلیارد اصله درخت است.
شعبانیان گفت: ایران با داشتن صنایع پرکربن بر اساس آمار سال ۲۰۲۰ رتبه هفتم تولید کننده کربن و رتبه ۴۲ تا ۴۵ ترسیب کربن را دارد و فاصله این دو باید کم شود.
به گفته او، بر این اساس، ما طرح مردمی کاشت یک میلیارد اصله درخت را ظرف چهار سال برنامهریزی کردهایم و راهکارهای اجرایی و مشکلات و تنگناهای این طرح بررسی شده و از اسفند ۱۴۰۱ آغاز میشود.
شعبانیان گفت: در قالب این طرح قرار است سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال با مشارکت مردم، سازمانهای مردمنهاد و صنایع تولید و کاشته شود.
او با بیان این که طرح کاشت یک میلیارد درخت دارای چهار بخش است، گفت: بخش نخست احیا و غنیسازی جنگلهای طبیعی، بخش دوم زراعت چوب، بخش سوم جلوگیری از گسترش بیابانها و ریزگردها و بخش چهارم ارتقای سرانه فضای سبز در اطراف شهرها است.
شعبانیان گفت: میانگین سرانه فضای سبز جنگلی به ازای هر نفر در کشور ما نزدیک به ۶ تا ۷ متر مربع است که در این طرح به ۱۵ متر مربع خواهد رسید.