خانم صحاف با اشاره به اینکه طرح غربالگری شنوایی مخصوص نوزادان در تعداد ۱۹ زایشگاه استان آذربایجان شرقی اجرا میشود گفت: تاکنون ۷۸۶ هزار و ۹۰۰ کودک غربالگری شنوایی شده اند که از این تعداد یک هزار و ۹۱۶ کودک دارای افت شنوایی بودند.
وی با اشاره به اینکه این طرح در آذربایجان شرقی از ۱۶ سال قبل شروع شده است سن تشخیص کم شنوایی و ناشنوایی را بین سه تا پنج سالگی اعلام و اضافه کرد: با اجرای دقیق و منظم غربالگری شنوایی معدل سنی تشخیص افت شنوایی میتواند کمتر از سه ماه باشد که این امر به لحاظ اینکه تشخیص سریع به همراه مشارکت قوی خانواده و برنامههای مدون مداخله، رشد زبان و گفتار کودک مبتلا را بهبود میبخشد از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی اجرای مطلوب طرح غربالگری را باعث ارتقای مهارتهای ارتباطی کودک دارای افت شنوایی دانست و از رابطه مستقیم تشخیص سن افت شنوایی و مداخله به هنگام با ارتقای مهارتهای ارتباطی کودک خبر داد.
وی از تشکیل پرونده برای نوزادان تحت پوشش طرح غربالگری و برخورداری آنان از حمایتهای بهزیستی در تربیت شنیداری، درمان و دریافت سمعک و کاشت حلزون خبر داد و اظهار کرد: خدمات توانبخشی خانواده و کودک دارای اختلال شنوایی از خدمات شاخص در حوزه توانبخشی بهزیستی است.
خانم صحاف ادامه داد: در حال حاضر تعداد هفت مرکز در شهرهای مختلف آذربایجان شرقی به تعداد ۳۵۶ نفر از جامعه هدف و دارای مشکل شنوایی خدمات تخصصی ارائه میدهند و تاکنون اعتباری حدود ۶۰۰ میلیون تومان از محل یارانه تخصصی توانبخشی هزینه شده است.
وی فعالیت این مراکز را حائز اهمیت توصیف کرد و گفت: بر اساس بررسیهای به عمل آمده در صورت غربالگری، تشخیص و توانبخشی به هنگام در ماههای اولیه تولد کودکان، کودکان ناشنوا در سن ۶ سالگی از لحاظ زبان و گفتار همانند کودکان عادی و همتراز خود خواهند بود و سازمان بهزیستی با درک این موضوع تمرکز خود را بر ارائه خدمات توانبخشی به موقع با مشارکت بخش خصوصی و استفاده از توانمندیهای متخصصین مربوطه نهاده است.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی با بیان اینکه با وجود بالا بودن هزینههای توانبخشی سازمان بهزیستی اقدام به ارائه مجوز و توسعه مراکز خانواده و کودک دارای اختلال شنوایی در سراسر کشور و استان کرده است، گفت: با توجه به نتایج رضایت بخش خدمات این مراکز به ویژه در حوزه کاشت حلزون و نیز بالا بودن هزینه خدمات و نیاز مبرم کودکان به خدمات نگهداشت و توانبخشی شنوایی امیدواریم از طرف مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه نسبت به پیش بینی و اجرای ماده ۳۰ قانون جامع حمایت از افراد دارای معلولیت در بودجه سال ۱۴۰۲ اقدام شایستهای صورت گیرد.