تلاش‌های عربستان برای بهبود روابط با دولت سوریه، نشان می‌دهد که، ولیعهد سعودی برای فرار از مشکلات خود، سیاست جدیدی در پیش گرفته است.

«محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی بعد از بررسی تحولات و تغییراتی که در معادلات جهانی پساجنگ روسیه و اوکراین ایجاد شده، راهبرد گفت‌گو‌های غیرمستقیم با ایران و پیگیری سیاست «صفر مشکلات» در روابط منطقه‌ای را در پیش گرفته و به دنبال گشودن فصل جدیدی از روابط با دولت دمشق است.


بیشتربخوانید


سفر بن‌فرحان به دمشق

علی‌رغم رد سوری‌ها، رسانه‌های عربی و بین‌المللی درگیر گزارش رسانه‌های روسی مبنی بر سفر «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه سعودی به دمشق هستند که به نقل از یک منبع آگاه سوری بازنشر یافت. رسانه‌ها در ادامه تلاش‌های امدادی سعودی‌ها با ارسال هواپیما‌های حامل کمک‌های این کشور به زلزله‌زدگان سوریه، پس از زلزله بزرگی که این کشور را بحرانی کرد، خبر‌های مربوط به سفر بن فرحان را منتشر کردند.

بن فرحان در اوایل سال جاری نیز در مصاحبه‌ای با شبکه آمریکایی «بلومبرگ» گفته بود که کشور‌های منطقه باید برای یافتن یک «راه‌حل سیاسی» در بحران سوریه و یافتن راهی برای تعامل با دولت دمشق با یکدیگر همکاری کنند. حالا صرف‌نظر از اینکه این سفر در آینده نزدیک انجام خواهد شد یا به تعویق می‌افتد، تغییرات در سیاست خارجی عربستان نشان می‌دهد که نزدیکی عربستان و سوریه با توجه به موارد زیر دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد:

سیاست خارجی عربستان قبل از جنگ اوکراین

از قبل از جنگ اوکراین، پادشاهی عربستان سعودی عملاً تلاش‌های بی‌وقفه‌ای انجام داد تا به عنوان یک بازیگر مسلط در منطقه خاورمیانه ظاهر شود. ریاض در سیاست‌های خود به دنبال آن بود تا جایگاه و تاثیراتی در تحولات جهانی برای نظامش رزرو کند و به عنوان یک کشور مسلط منطقه‌ای ظاهر شود؛ در عین حال قادر به بهره‌مندی از هر نظم جهانی جدیدی باشد که در آینده و پس از پایان درگیری‌های کنونی بین روسیه و غرب و چین و ایالات متحده آمریکا پدیدار خواهد شد.

از زمان «بهار عربی» و پیش از آن، عربستان سعودی درگیر رقابت‌های استراتژیک با ترکیه و ایران بوده است؛ علاوه بر قطر و امارات متحده عربی که سعی در به دست آوردن نفوذ منطقه‌ای به حساب هزینه‌های ریاض به عنوان «برادر بزرگ» این کشور‌ها کرده‌اند.

اما از زمان ورود «محمد بن سلمان» به مقام ولایت‌عهدی در عربستان سعودی و پس از پایان دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده آمریکا که یک چتر سیاسی بین‌المللی برای اقدامات، ولیعهد سعودی بود، عربستان کانال‌های گفتگو را با همسایگان خود دوباره گشود. آشتی با قطر پس از سال‌ها محاصره صورت گرفت و پادشاهی سعودی روابطش را با ترکیه از سر گرفت. به طوری که پس لز آن تنش ریاض با آنکارا به دلیل واگرایی در سیاست‌هایشان بر سر «بهار عربی» و قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول، توافق‌هایی برای سرمایه‌گذاری عربستان در ترکیه به امضا رسید.

اما در مورد ایران باید بگوییم که وجه بارز روابط ریاض با تهران، تنش و درگیری نیابتی است؛ با این وجود، اما گفتگو‌های جاری بین دو طرف نشان می‌دهد که گزینه دیپلماتیک به موثرترین راه‌حل برای کنترل درگیری و رقابت میان آن‌ها تبدیل شده است. به خصوص این که ایران می‌تواند نقش مهمی در جنگ جاری در یمن ایفا کند؛ جنگی که عربستان می‌خواهد به آن پایان دهد. علی‌رغم آن که کشور امارات از طریق جنگ یمن، آرزوی ایفای نقش ژئوپلیتیکی و استراتژیک بیشتری در منطقه را دنبال می‌کند، اما هنوز روابطش با عربستان سعودی خوب است؛ حتی اگر در سطح حداقلی باشد.

تغییرات ساختاری داخلی

استراتژی عربستان سعودی برای رشد اقتصادی پس از نفت یا به اصطلاح «چشم انداز ۲۰۳۰» منجر به تغییرات همه جانبه در جامعه عربستان شد. به طوری که این کشور از نظر اقتصادی و اجتماعی بازتر شده است و تمرکز داخلی بر رهایی زنان از محدودیت‌های قبلی و لغو نقش نهاد‌های مذهبی در کنترل جامعه و مبارزه با فساد قرار گرفته است. طبق دیدگاه جدید ریاض، یکی از شاخصه‌های مورد نیاز برای تشویق فضای سرمایه گذاری و جذب سرمایه گذار از خارج همین اصلاحات هستند.

تاثیرات جنگ اوکراین

جنگ روسیه و اوکراین و بعد از آن، افزایش قیمت انرژی، اهمیت عربستان سعودی و نقش آن در غرب و جهان را مورد بازنگری قرار داد. به‌ویژه با توجه به اینکه «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا قبلاً قول داده بود که این کشور را به «کشوری منزوی» تبدیل خواهد کرد، اما در عمل کاملاً متفاوت گام برداشت. او تحت فشار تحولات و نیاز‌های جهانی به انرژی، برای به عربستان سفر کرد و در دیدار با، ولیعهد سعودی، عقب نشینی از تهدید‌های قبلی خود را نشان داد.

به موازات این چرخش‌ها و رویداد‌های جدید، ریاض به اهمیت نقش و تاثیرات خود پی برده است. بنابراین، یک سیاست چند قطبی را با هدف نشان دادن توانایی ایفای نقش محوری در اقتصاد جهانی، انرژی و سرمایه گذاری انجام در پیش می‌گیرد. از این رو، از اتحاد با غرب علیه روسیه و پیروی از تحریم‌های غرب علیه روسیه خودداری کرد؛ در حالی که سعودی‌ها در سال ۲۰۲۲ میزبان بایدن، رئیس جمهور آمریکا و «شی جین پینگ» همتای چینی او بوده‌اند.

تصمیم صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان در سال ۲۰۲۲ برای ایجاد ۶ صندوق با اختصاص ۲۴ میلیارد دلار به مصر، عمان، عراق، اردن، سودان و بحرین یکی از روشن‌ترین نشانه‌های ریاض برای در پیگیری استراتژی گسترش قدرت و نفوذ خود در منطقه از طریق توسعه مالی و سرمایه‌گذاری بود.

بازگشت به سوی دمشق: یک نیاز و یک گزینه

عربستان سعودی همچنان ایران را بزرگ‌ترین تهدید برای جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای خود می‌داند. بنابراین، این کشور یک مسیر دوگانه را در تعامل با این چالشش طی می‌کند: از یک سو تشویق غرب به تحریم‌ها و فشار حداکثری بر تهران، رقابت با آن از طریق جنگ‌های نیابتی و فشار بر متحدانش در منطقه و از سوی دیگر، مشارکت در گفتگو با ایرانی‌ها برای کاهش تنش.

بر این اساس، بازگشت عربستان به روابطش با دولت دمشق، برای سعودی‌ها بخشی از خلاص شدن از میراث جنگ‌های پرهزینه قبلی و جهت گیری به سمت سیاست «صفر مشکلات» است؛ اما در عین حال، عقب گرد به سوی دمشق، گزینه‌ای است که به اعتقاد سعودی‌ها برای مهار نفوذ ایران در منطقه مفید خواهد بود. آن‌ها امیدوارند که نزدیکی اعراب به «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به او این امکان را بدهد که گزینه‌های سیاسی‌اش را برای باقی ماندن در یک اتحاد استراتژیک منطقه‌ای واحد با تهران، متنوع کنند. این اعتقاد پس از آن قوت گرفت که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه تمایل خود را برای نزدیک شدن به دمشق ابراز کرد و اماراتی که سال‌ها از سوریه روی برگردانده بود، در مسیر آشتی با این کشور قرار گرفته است.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۵ ۰۹ اسفند ۱۴۰۱
باسلام محضر دوستان ، دوست و دشمن میدانند بالاخص دشمن میداند که فرمایشات رهبر عزیزتر از جانمان یک به یک محقق میشوند و رد خور ندارد لذا اسرائیل در حال نابود شدن است و نفس های آخرشه،فتح و
پیروزی نزدیک است . اللهم عجل لولیک الفرج
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۵ ۰۴ اسفند ۱۴۰۱
عربستان تو باتلاقھای یمن گیر کردہ یمن با ھمہ توانش جلوی عربستان و امارات و آمریکا و انگلیس و فرانسہ المان ایستادہ
و این برای عربستانی کہ تا خرخرہ خرج تسلیحات کردہ خیلی تحقیر آمیزہ
برای ھمین دارہ تلاش میکنہ با ایران و سوریہ وارد مذاکرہ بشہ
ولی نمیشہ چون آمریکا و ھمپیمانھاش نمیزارن
و در آیندہ پیروز این نبرد یمن خواھد بود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۳:۱۳ ۰۴ اسفند ۱۴۰۱
عربستان در موضوع قطر شکست خورد
در موضوع سوریه هم همینطور شکست خورد
یعنی نتوانست نقض حاکمیت این کشور ها را انجام
بدهد.ولی باید دانست که نمی خواهد از موضوع یمن
کنار بکشد پس دردسرهای خود را کم می کندتا
خوب به حساب کشور یمن برسد واز تیررس
رسانه ها مبنی بر کشوری آتش افروز در امان بماند
برای حمله به یمن هم فقط گوش به فرمان
غربی هاست وبه هیچ وجه حاضر به از دست دادن یمن نیستند وایران باید اهرم وانبری که امارات وعربستان
و...می خواهند یمن را قیچی کنند باز کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۲ ۰۳ اسفند ۱۴۰۱
چراغی را که ایزد برفروزد / هرآنکس پف کند ریشش بسوزد
عربستان هر چاهی برای ایران بکند قبل از همه خودش در ته چاه خواهد بود ، تاکنون اینگونه بوده و بعد از این هم چنین خواهد بود ، فقط حسرت و افسوس دلارهای دهها میلیاردی را خواهند خورد که برای ضربه زدن به ایران هزینه کرده اند ، البته بعلاوه آن بار سنگین جرم و گناه فراوانی است که بخاطر جنایات و کشتار صدها هزار انسان بی گناه با این دلارها به گردن آل سعود بوده و در عالم قبر باید پاسخگو باشد که نخواهد توانست و در قعر جهنم برای همیشه معذب خواهند بود .
Iran (Islamic Republic of)
U-238
۰۰:۳۵ ۰۳ اسفند ۱۴۰۱
هر چه عربستان به سوریه نزدیک تر شود بمباران سوریه توسط اسرائیل بیشتر خواهد شد.