زمین لرزه مهیب ششم فوریه در ترکیه باعث وارد آمدن خسارات سنگین به جنوب این کشور و شمال سوریه شده است. مقامات محلی میگویند هنوز شمار زیادی از افراد زیرآوار مانده اند و با توجه به گذشت بیش از دو هفته از ماجرا، نباید امیدی به زنده یافتن قربانیان داشت.
این کشور، دیروز یکشنبه، چهارده روز پس از زلزله ۶ فوریه تصمیم گرفت جستجو را به جز در دو استان آسیب دیده، «قهرمان ماراش» و «هاتای» متوقف کند.
به گزارش پایگاه اینترنتی تی آر تی ترکیه، شمار جان باختگان زمین لرزه در ۱۱ استان ترکیه به ۴۱ هزار و ۲۰ نفر رسید.
سازمان مدیریت بحران و اوضاع اضطراری ترکیه با اعلام آخرین آمار تلفات در ۱۱ استان قهرمان ماراش، غازی آنتپ، شانلی اورفا، دیاربکر، آدانا، آدی یامان، عثمانیه، حاتای، کیلیس، مالاتیه و الازیغ افزود: پس از زمین لرزههای ۶ فوریه با مرکزیت شهرهای پازارجیک و البیستان استان قهرمان ماراش، ۶ هزار و ۲۱۲ پس لرزه نیز روی داده است. ۲۴۵ هزار و ۱۹۸ نفر از نیروهای جستجو و نجات از این سازمان، وزارت دفاع، ژاندارمری، پلیس، گارد ساحلی، آتش نشانی، سازمانهای غیر دولتی و امدادگران بین المللی و داوطلبان به فعالیتهای امداد و نجات در مناطق زلزله زده ترکیه ادامه میدهند.
آمار قربانیان زمین لرزه در سوریه ۶۰۰۰ نفر نزدیک شده است. بخش هماهنگی پشتیبانی وابسته به ائتلاف ملی سوریه (ائتلاف گروههای مخالف دولت بشار اسد) تعداد کشته شدگان زمین لرزه در شمال غرب سوریه را بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ نفر و آمار زخمیها را نزدیک به ۸ هزار و ۴۰۰ نفر اعلام کرده است.
در همین حال وزیر بهداشت سوریه آمار قربانیان از زمین لرزه در مناطق تحت تسلط نظام سیاسی را ۱۴۱۴ نفر و آمار زخمیها را ۲۳۵۷ نفر عنوان کرده است.
هماهنگی پشتیبانی ائتلاف ملی سوریه افزود، پس از وقوع زمین لرزه، بیش از ۵۵ هزار نفر به اردوگاههای آوارگان پناه آورده اند ضمن اینکه پیش از وقوع زمین لرزه بیش از ۲۰ هزار نفر به دلیل جنگ در اردوگاهها زندگی میکردند.
بین ۴۰ تا ۵۰ درصد از میراث فرهنگی استان هاتای در زمین لرزه اخیر از بین رفته است. این آمار و ارقامی است که سازمان یونسکو در اختیار ما قرار داده است. البته این آمار یک ارزیابی موقت است چرا که خرابیهای ناشی از زلزله به طرز قابل توجهی در این منطقه گسترده است. در شهر انتاکیه، برخی از مناطق و محلات به علت خرابیهای شدید زلزله، غیرقابل دسترسی است و گروههای کارشناسی، امکان رفتن به این مناطق و ارزیابی خرابیهای زلزله را ندارند.
موزه این شهر به طرز معجزه آسایی در زمین لرزه ششم فوریه، سالم مانده و مدیر موزه اعلام کرده است تلاش میکند هر چه زودتر، شرایط بازگشایی آن را فراهم کند؛ چرا که یکی از هدفهای مدنظر دولت ترکیه، آن است که هر چه سریعتر، اجرای سیاستهای فرهنگی خود را از سربگیرد و برای این کار، قبل از هر چیز باید میزان خسارتهای زمین لرزه را در بخش فرهنگی، ارزیابی و پس از آن، کارهای بازسازی و احیای آثار خسارت دیده را آغاز کند.
برای تحقق این اهداف، حدود پانصد مامور دولت ترکیه با یونسکو همکاری میکنند و البته این کاری است که چندین هفته زمان خواهد برد. یکی از موضوعات نگران کننده مربوط به قلعه «دیاربکر» است که از آثار ارزشمند متعلق به دوره روم و بیزانس محسوب میشود. بخشهایی از این اثر تاریخی بر اثر زلزله خراب شده و همین مسئله نگرانیهای زیادی برای مقامات ترکیه و یونسکو به وجود آورده است. قلعه غازی آنتپ نیز در زمین لرزه اخیر، خسارتهایی دیده است، اما مقامات ابراز اطمینان کرده اند به محض فراهم شدن شرایط، کار بازسازی آن را آغاز خواهند کرد، اما با توجه به خرابیهای گسترده، بازسازی آثار فرهنگی و تاریخی آسیب دیده ترکیه، چندین سال زمان خواهد برد.
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه طی سفری رسمی وارد ترکیه شد تا با مقامات ترکیه دربارهی این موضوع گفتگو کند که واشنگتن چطور میتواند کمکهای بیشتری در اختیار آنکارا قرار بدهد که با عواقب زلزلهی ویرانگری دست و پنجه نرم میکند که جان دهها هزار نفر را گرفته است.
زلزلهای ۷.۸ ریشتری، ششم فوریه، جنوب شرقی ترکیه و کشور سوریه در همسایگی ترکیه را لرزاند و باعث کشته شدن بیش از ۴۵ هزار نفر و بی خانمان شدن بیش از یک میلیون نفر شد و انتظار میرود خسارت اقتصادی این فاجعه به میلیاردها دلار برسد.