قلندر عباد رئیس وزارت بهداشت طالبان در حاشیه اختتامیه اولین اجلاس مدیران انتقال خون کشورهای عضو گروه پنج (G5) در تهران با اشاره به دو بار سفر به ایران در 5 ماه گذشته برای شرکت در اجلاس گروه جی 5، گفت: مقصد بنیادی کنفرانس جی۵ این است که این پنج کشور عضو سازمان جهانی صحت چطور میتوانند با همکاری یکدیگر از امراضی که از یک کشور به کشور دیگر انتقال می یابد، جلوگیری کنند.
وی ادامه داد که این بار در کنفرانس جی۵، برای اولین بار پنج کشور افغانستان، ایران، پاکستان، عراق و تاجیکستان و با همکاری سازمان بینالمللی صحت روی آماده کردن بانک خونی در افغانستان کار میکنند تا نیاز به خون هموطنان ما برآورده شود.
سرپرست وزارت صحت عامه در مورد موضوعات مورد بحث در اولین اجلاس مدیران انتقال خون کشورهای عضو گروه پنج خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، ما در این کنفرانس روی این موضوعات بحث کردیم که چطور میتوانیم مردم را متقاعد کنیم به طور داوطلبانه خون اهدا کنند و برای تشخیص امراضی که در خون است، لابراتوارهای معیاري داشته باشیم. همچنان بحث همکاری بین انستیتوت هایی که در بخش خون در این پنج کشور کار میکنند، مطرح شد تا تجربیات خود را با يکديگر شریک کنیم.
به گفته وی، کنفرانس جی۵ یک برنامه موفق بود و امیدوارم تفاهم هايی که صورت گرفت، عملی شود. اگر به موضوعاتی که در این کنفرانس مطرح شد، جامه عمل بپوشانیم، مشکلاتی که در بخش خون وجود دارد، حل خواهد شد؛ لابراتوارهای پیشرفته و مجهز خواهیم داشت و در وقت ضرورت، برای مریض های نیازمند به خون، خون خواهیم داشت.
توافق با ایران در زمینه های مختلف بهداشت و درمان
عباد در پاسخ به سوال دیگری در مورد محورهای مذاکرات با مقام های ایران و تفاهم های صورت گرفته نیز گفت: ما دیدارهای زیادی با مقام های جمهوری اسلامی ایران داشتیم و در بخشهای ارتقای ظرفيت، برنامه های تخصصی برای داکترهای افغانستان، تکنالوژی، پرستاری ، ارائه کمک های اولیه به مریض و بخشهای مختلف دیگر به تفاهم رسیدیم.
به گفته وی، در آینده نزدیک یک هیئت از جمهوری اسلامی ایران به افغانستان سفر خواهد داشت و از نزدیک وضعیت افغانستان را خواهند دید و بعد از این سفر، خواهیم دید که چند نفر و در کدام بخشها برای آموزش و کار عملی باید به ایران فرستاده شود.
این در حالی است که داکتر قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامه طالبان در دیدار با وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ایران نیز از بهرام عین اللهی دعوت کرد که به خاطر تقویت روابط دوجانبه در بخش صحت به کابل سفر کند.
سفر هیئتی از مقامات وزارت بهداشت ایران به افغانستان
در این مورد، داکتر محمدحسین نیکنام، دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاری های بین الملل وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران نیز، با تأیید فرستادن هیئتی از این وزارت به افغانستان در آینده نزدیک تأکید کرد: ما با افغانستان هیچگونه احساس دوگانگی نداریم و علاقمند هستیم هر کاری از دست ما بر بیاید، انجام بدهیم.
وی خاطرنشان کرد که سفر وزیر صحت افغانستان و هیئت همراه شان به ایران باعث شد که هم آنها با ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران در عرصه بهداشت و درمان آشنا شوند و هم ما با نیازهای آنها.
به همین دلیل، دستیار ویژه وزیر بهداشت ایران افزود به زودی سفری از جانب ایران به افغانستان انجام خواهد شد و بسیاری از برنامه هایی که تا اکنون روی کاغذ بوده، عملی می شود.
وی با بیان این که کشورهای استکباری با حضورشان در افغانستان خیلی از زمینه ها را خراب کردند و به خیلی از عرصه ها از جمله به عرصه سلامت صدمه وارد کردند، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی هر نوع کمک برای مردم افغانستان را دارد و این را وظیفه خود می داند که برای برادران و خواهران افغانستانی در عرصه های مورد نیاز کمک و همکاری کند. توصیه ما این است که سیستم بهداشتی افغانستان باید تقویت شود و سازوکارهای پیشگیری که به مراتب کم هزینه تر از درمان می باشد، روی دست گرفته شود. جمهوری اسلامی ایران در این زمینه تجربیات خوبی دارد و میتواند با افغانستان شریک بسازد.
این در حالی است که اختتامیه اولین مدیران انتقال خون کشورهای عضو گروه پنج (G5) در تهران با حضور داکتر قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامه امارت اسلامی افغانستان، احمد المنظری مدیرکل منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، محمدحسین نیکنام، دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاری های بین الملل وزارت بهداشت ایران و همچنین مصطفی جمالی، مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بعد از ظهر روز چهارشنبه، 26 دلو/ بهمن در هتل استقلال تهران برگزار شد.
بررسی وضعیت خدمات انتقال خون در کشورهای عضو، بررسی امکان گسترش همکاری بین اعضا برای رفع چالش ها و تامین منافع مشترک در زمینه انتقال خون از اهداف اصلی این اجلاس دو روزه بود.