چه بهیاد بیاوری و چه نه، هر شب خواب میبینی. گاهی خوابهای خوب و خوشحالکننده، گاهی غمگین و دلگیر، بعضیوقتها هم ترسناک و عجیبوغریب. این گروه اخیر یعنی کابوسها معمولا وقتی که نگران و مضطرب هستی، سروکلهشان پیدا میشود. اگر دلت میخواهد دربارهشان بیشتر بدانی، با من همراه باش.
بیشتربخوانید
۱. وقتی میگوییم کابوس، منظورمان خواب ترسناک است، اما تحقیقات منتشر شده در مجله «Sleep» نشان داده است که ترس، احساس برجسته در کابوسها نیست. محققان بهکمک آزمایشهای خواب دریافتند که بیشتر اوقات کابوسها با احساس غم، سردرگمی و گناه همراه هستند.
۲. خب میدانیم که همه کابوس میبینند، اما شگفتزده خواهید شد اگر بدانید کابوسها مضامین مشترکی دارند که همه افراد در سراسر دنیا آنها را تجربه میکنند؛ فرار از دست یک شخص ناشناس یا موجود ترسناک، سقوط و برخورد با مرگ یکی از عزیزان، بعضی از کابوسهای مشترک و تکرارشونده هستند.
۳. خلاص شدن از دست کابوس، غیرممکن بهنظر میرسد، اما دانشمندان میگویند اگر موقع کابوس دیدن، بتوانید خودتان را متقاعد کنید که این فقط یک رویای زشت است، میتوانید کنترل نقشه را بهدست بگیرید و از موقعیت آزاردهنده فرار کنید. تحقیقات نشان میدهد کسانی که بازیهای ویدئویی انجام میدهند، به احتمال بیشتری میتوانند کابوسهای خود را کنترل کنند؛ چراکه غوطهور شدن در یک دنیای غیرواقعی و کنترل اتفاقاتش برای آنها تجربه دردسترستری بهشمار میرود.
۴. بیشتر خوابهای ما در همان ناحیهای از مغز اتفاق میافتد که محرکهای بینایی در آنجا پردازش میشود، اما اگر فقط بخش بینایی مغز درگیر خواب دیدن است، پس چرا کابوسها احساسات ما را درگیر میکنند؟ محققان دریافتهاند که مرکز واکنش عاطفی مغز یعنی «آمیگدال» هم هنگام کابوسهای شبانه فعال است. شدت احساساتی که حین کابوس دیدن تجربه میکنید، میتواند ضربان قلب و تعداد تنفس شما را بهاندازهای افزایش دهد که بدن را تحریک کند تا بیدار شوید و با خطرات بالقوهای که ممکن است با آنها روبهرو شوید، مقابله کنید.
۵. زیاد شدن دفعات کابوس دیدن، هشداری است که به شما میگوید بهتر است با یک درمانگر مشورت کنید، اما دانشمندان، جنبه شگفتانگیزی در کابوس پیدا کردهاند که آنها را مجاب میکند که این نوع خوابهای بد، میتواند برای ما مفید باشد. کابوسها معمولا انعکاسی از استرس و نگرانی هستند. وقتی از خواب بیدار میشوید و رویای بدتان را بهیاد میآورید، مغز شما محتوای کابوس را متعلق به زمان گذشته میپندارد و کمک میکند که بتوانید از نگرانی فاصله بگیرید. بهعلاوه پردازش و مواجهه با خاطرات عینی برای مغز، آسانتر است از اضطرابهای عمومی و انتزاعی.
منبع: روزنامه خراسان