در میز اقتصاد امروز با حضور مسئولان به میزان اثر گذاری قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در ایجاد اشتغال پرداخته شد.
سوال: آخرین نرخ بیکاری را بفرمایید؟
آقای بیرانوند معاون اشتغال وزارت رفاه: آخرین آمارها نشان میدهد که روند کاهش بیکاری کشور مثبت بوده در مقایسه با دور قبل اضافه شدن نیروی فعال حدود ۳۶۹ هزار نفر بود. خالص فرصتهای شغلی ۵۳۵ هزار نفر و اشتغال ایجاد شده برای زنان و مردان تقریبا بوده است.
نرخ بیکاری نیز به ۸.۲ درصد رسیده است. جمعیت غیر فعال نیز کاهش پیدا کرده نرخ بیکاری فارغالتحصیل از ۱۴.۳ درصد به ۱۲.۵ و نرخ بیکاری جوان ۱۵ تا ۲۴ سال به ۱۹.۲ درصد رسیده است.
نرخ بیکاری کل به نسبت سال ۹۹ از ۹.۴ به ۸.۲ درصد رسیده است در ۱۹ استان نرخ بیکاری نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده است؛ که همه نشان دهنده این است که سیاستهای دولت مثبت بوده است. مسئول آمار بیکاری مرکز آمار است.
سوال: روش آمار گیری به چه شکل است؟
آقای محزون مدیر کل نیروی کار مرکز آمار: برای این آمارها مستقل از سیاستها عمل می کنیم آمار گیری به شکل نیروی کار در سراسر استانهای کشور است. حتی فردی که در طول یک هفته تنها یک ساعت فعالیت اقتصادی که در ارزش افزوده کشور سهیم باشد در آمار گیری محسوب میشود و این مطابق با استاندارها است.
واقعیتهای جامعه را باید از دل تحلیلها بدست آورد کاهش نرخ بیکاری به تنهایی خوب نیست و باید شاخصهایی مانند نرخ مشارکت را در نظر گرفت. نرخ مشارکت نیز افزایش داشته و به ۴۱ درصد رسیده است.
سوال: برنامهها برای آینده چیست؟
بیراوند: بر اساس چند مورد برنامه ریزی و هدف گذاری شده است عدم هماهنگی ها، فقدان اصلاعات ثبتی مبنا، ضعف فرهنگ کار و کار آفرینی از جمله موارد ما است که اقدامات برای آن انجام شده یک سریها تقویت و یک بخش مانع زدایی شده اند. رقم مناسبی برای تقویت اشتغال تزریق شده است در زمینه مانع زدایی کار بزرگی به اسم تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار شکل گرفت. کمیته امداد بیشترین میزان اشتغال را داشته است.
سوال:چقدر تسهیل صدور مجوزها برای ایجاد اشتغال مفید بوده است؟
بیرانوند: مجوز میتواند کمک به اشتعال کند و این تسهیل بسیار موثر بوده است مجوز یعنی اجازه تولید یعنی هر شخص در چهارچوب قانون اگر میتواند تولیدی داشته باشد ما به آن اجازه دهیم به طور کل تسهیل صدور مجوزها موثر بود.
سوال: اجزای قانون تسهیل مجوز کسب و کار در اشتغال زایی چقدر موثر بوده است؟
آقای سیاح رئیس مرکز ملی بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد: قطعا موثر است و اثر آن بیشتر در آینده خواهد بود زمانی که درگاه ملی کاملتر شود نیز بیشتر نمایان میشود. ایران یک جزیره دست نخورده از اشتغال است باید ظرفیتهای خفته اشتغال بیدار شود.
سوال: سیاستهای اشتغالی دولت سیزدهم را چطور ارزیابی میکنید؟
سیاح: خیلی از مسئولان تصور دارند برای ایجاد اشتغال باید تسهیلات پرداخت شود تسهیلات و حمایت باید هدفمند باشد و پرداخت صرف تسهیلات کار ساز نخواهد بود. زمانی که حمایتهای رانتی بی هدف توزیع شود روحیه کار آفرینی در کشور کاهش مییابد.
سوال:پیشرانها تا کنون چقدر مهم بوده اند؟
بیرانوند: اصل پرداخت تسهیلات بد نیست تسهیلات یکی از روشهای تامین مالی است باید برای تسهیلات نظارت پیشینی و پسینی داشت باید تسهیلات صرف مهارت آموزی شود. مشاغل خانگی جز بخشهای مظلوم است سهم مشاغل خانگی در بازار کار حدود ۳ درصد است و باید به پیشرانها تبدیل شود.
سوال: جمع بندی شما چیست؟
سیاح: موفقیت زمانی کاملتر میشود که بقیه بخشهای مختلف دولت نیز کمک کنند و اقتصاد باثباتتر باشد.
سوال: نظارت بر روی پرداخت های بخش تسهیلات چگونه است؟
بیرواند: یکی از اقدامات خوب دولت شفافیت در آمارهای اشتغال است سامانه جامع رصد اشتغال ایجاد شده است که در سه مرحله و در چهار سطح خود اظهاری دستگاهها را ارزیابی میشود.