اجرای فاز اول طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان و نصب کارتخوان ها در نانوایی ها از اواخر خرداد در کشور آغاز شد که بنابر آخرین آمار ۹۸ درصد نانوایی ها تحت پوشش سامانه هوشمند آرد و نان هستند و تنها یک تا دو درصد به دلیل مشکلات فنی و حقوقی، امکان نصب کارتخوان هوشمند نان را نداشتهاند که آن هم به زودی رفع میشود.
اخیرا آقای جلال مشاور وزیر اقتصاد خبر از گم شدن روزانه ۵ هزارتن آرد داد و گفت: بنابر رصد کارتخوان های هوشمند، روزانه ۵ هزارتن آرد معادل حدود ۵۰ میلیون قرص نان لواش در نانوایی ها گم می شود. این درحالی است که رئیس اتحادیه نانوایان سنتی این موضوع را تکذیب می کند.
بسیاری از کارشناسان حوزه آرد معتقدند تا زمانیکه آرد یارانه ای در اختیار واحدهای نانوایی قرار گیرد، خروج آرد از واحدهای نانوایی و سوء استفاده رخ می دهد؛ بنابراین آزادسازی تنها راهکار پایان دادن به این ماجراست چرا که هوشمندسازی تاحدی جلوی رانت و فساد را میگیرد.
آقای ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: هدف از هوشمندسازی نان، رفتن به سمت و سوی اقتصاد شفاف است. بنده اطلاعی از مبانی آماری مشاور وزیر اقتصاد مبنی بر گم شدن روزانه ۵ هزارتن آرد ندارم.
به گفته او، با اجرای هوشمندسازی نان به سمت شفافیت و جلوگیری از رانت حرکت نکردیم چرا که در صورت تحقق این موضوع شاهد خروج این حجم آرد از سفره مردمنبودیم.
قاسمی میگوید: با اجرای کامل طرح باید الزاماتی صورت گیرد چرا که طی پروسه ۸ تا ۹ ماه اخیر بصورت آزمایشی طرح هوشمندسازی آغاز شده و دست اندرکاران باید موضوع را آسیب شناسی و نقاط قوت و ضعف آن بررسی شود.
آقای عطااله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: روزانه ۲۱ هزارتن سهمیه آرد مصرف نان کشور است که گم شدن ۵ هزارتن از این میزان معادل یک چهارم سهمیه کشور منطقی نیست.
به گفته او، با توجه به آرد یارانه ای، ریزش هایی در سطح نانوایی های کشور وجود دارد، اما به میزان ۵ هزارتن نیست. لذا مشاور وزیر اقتصاد باید مستنداتی در این خصوص ارائه دهند.
هاشمی می گوید: هوشمندسازی نان تنها ۱۰ درصد از مشکلات و سوء استفاده های احتمالی مبنی بر خروج آرد از واحدهای نانوایی و ریزش های فعلی در سطح نانوایی ها را مرتفع می کند. اما به طور کلی تا زمانیکه آرد با قیمت یارانه در اختیار واحدها قرار بگیرد، رانت و فساد وجود دارد.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران با اشاره به راهکار رفع رانت و فساد حوزه آرد و نان گفت: زمانی مشکل رفع می شود که آرد به قیمت تمام شده در اختیار واحدهای نانوایی قرار گیرد و در مقابل یارانه نان به حساب خانوار واریز شود.
به گفته او، در شرایط کنونی دولت به ازای تحویل هرکیلو آرد به واحدهای نانوایی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تا ۱۴ هزارتومان یارانه می دهد که بدلیل اختلاف قابل توجه قیمت بدیهی است که ریزش ها ادامه داشته باشد و از طرفی کیفیت نان خوب نباشد.
این مقام مسئول ادامه داد: بارها اعلام کرده ایم که حاکمیت یکبار برای همیشه باید قیمت آرد را تعیینتکلیف کند و به تولیدکننده آرد را به قیمت تمام شده بدهد.
او با بیان اینکه هوشمندسازی در جلوگیری از تخلفات واحدهای نانوایی تاثیر چندانی ندارد، گفت: اگر دولت با اجرای هوشمندسازی بخواهدجلوی تخلفات را بگیرد، برای هر واحد خبازی باید یک بازرس بگذارد؛ بنابراین هوشمندسازی مُسکن مقطعی است و راهکار اساسی توزیع براساس مکانیزم عرضه و تقاضا و حمایت از اقشار آسیب پذیر است.
آقای علیرضا نظری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: بنابر آمار همه ساله ۲.۵ درصد افزایش مصرف آرد در کشور را تجربه کردیم که علی القاعده به مصرف آرد امسال باید اضافه می شد.
او با بیان اینکه ماهانه ۱۴۰ هزارتن آرد در کشور مصرف می شود، گفت: از ابتدای سال تاکنون ۱۲۰ هزارتن در مصرف آرد کشور صرفه جویی شد که با تکمیل مراحل هوشمندسازی پیش بینی می شود که ۱۲۰ هزارتن دیگر در مصرف آرد صرفه جویی داشته باشیم.
نظری ادامه داد: بیش از ۲ هزار نانوایی در سطح کشور که وجود خارجی نداشتند و تنها روی کاغذ میآمدند، تا قبل از هوشمندسازی آرد سهمیه ای دریافت کرده و تنها از رانت استفاده میکردند.
عضو کمیسیون کشاورزی می گوید: با اجرای گام دوم طرح هوشمندسازی ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزارتن مصرف آرد نسبت به سال گذشته کاهش می یابد و بدیهی است که این میزان به خارج قاچاق می شود یا آردی که تبدیل به خمیر برای تهیه ناننمی شود، در واحدهای دامداری و مرغداری به عنوان خوراک دام استفاده می شود.
او با بیان اینکه هوشمندسازی نان هدررفت آرد در سطح کشور را کاهش می دهد، گفت: سال گذشته به طور متوسط ماهانه ۷۴۰ هزارتن آرد در سطح کشور مصرف می شد که هم اکنون به ۶۲۰ هزارتن رسیده است که این امر بدان معناست که مقادیری آرد از شبکه خارج می شود.
عضو کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه هوشمندسازی با آزادسازی قیمت نان قابل اجراست، گفت: هوشمندسازی در بحث آرد به سبب نظارت مستمر باید انجام شود و در عین حال میتواند آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه مستقیم به خانوار صورت گیرد و این ۲ هیچ منافاتی با یکدیگر ندارد.
آقای جلال محمود زاده نایب رئیس اول کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: با توجه به تورم فعلی و گرانی کالاهای اساسی، مصرف نان در شهرهای کوچک و محروم و همچنین از سوی دهک های ضعیف و متوسط جامعه بالاست، لذا با آزادسازی قیمت و توزیع آرد به قیمت تمام شده، مردم توان خرید ندارند.
به گفته او، تعدادی از واحدهای نانوایی به خاطر عدم نظارت، آرد سهمیه ای خود را در بازار آزاد عرضه می کنند که اجرای کامل هوشمندسازی تاحدودی جلوی این امر را می گیرد.
محمودزاده می گوید: با اجرای هوشمندسازی نان به سبب پرداخت نان از طریق کارتخوان، تا حدودی جلوی ریزش را می گیرد.
نایب رئیس اول کمیسیون با تاکید بر پرداخت یارانه نان گفت: با توجه به شرایط اقتصادی مردم و افزایش مصرف نان، هم اکنون امکان جراحی اقتصادی در گروه کالایی آرد و نان کشور نیست.
طی ماه های اخیر، بسیاری از واحدهای نانوایی به دلیل اتمام سهمیه آرد ساعات کمتری کار می کنند، درحالیکه مسئولان بارها اعلام کرده اند که هیچ تغییری در سهمیه آرد واحدهای نانوایی ایجاد نشده است و تنها با اجرای هوشمندسازی جلوی سوء استفاده های احتمالی گرفته می شود که انتظار می رود هرچه سریع تر فاز دوم این طرح اجرا شود تا شاهد هدر رفت مقادیر قابل توجه آرد در سطح کشور نباشیم.
نه کارتخوان جواب می دهد نه سیستم و برنامه ریزی که درپیش گرفتید. چرا ؟ چون اگر دولت به نانوا فشار بیاورد نانوا شغلش را ترک خواهد کرد، چون فروش کم باعث می شود درآمد کم داشته باشد وشغل نانوایی جوری است که باید موقعی که آقای رییسجمهور در خواب است بیدار شود تا خمیر گرفته و تا ساعات ظهر ادامه دهد، درآمد هفت گونی بخواهد بپزد که شاید نرود کفاف روز مزد کارگر را نخواهد نمود و مجبور است نانوایی را تحویل رئیس جمهور عوامل و مردم محترم بدهد وبه جای رئیس جمهور بگیر تا ساعت هشت بخوابد و تاکسی را بردارد و مسافرکشی یا در اسنپ کار کند یا دریک کارخانه دیگر هشت ساعت کار کند و بداند که دیگر مغازه ی یک میلیاردی و دستگاههای داخل آن مفت در اختیار مردم قرارداده نشده به شخص دیگری اجاره خواهد داد و بهتراز این فلاکت و بدبختی و دربدری است که هر نادانی دارد با نان مردم بازی می کند ...
. کجای جهان نان با کارت است .
کجای جهان نان یارانه ی است
کجای جهان مردم را با یارانه و جیب مردم فریب می دهند .
کجای جهان کشورهایی که نفت دارند مالیات می دهند
کجای جهان اقتصاد مملکت با فروش نان تعمین میشود
البته دولتهای دلگرم کننده و حامی مثل همیشه حتی نگفتن دستت درد نکنه
اما حالا که بعد از چند سال شبه ناقص همون طرح نصفه نیمه اجرا شده جای شکرش باقیه
اما بنظر میرسه نانواییهای روستا خیلی راحت دارن به نرخ دو سه برابر نون اردفروشی یا نون خشکه فروشی میکنن و مردمشون هم میان نانواییهای شهر با خرید بالای پانزده بیستا صفهارو شلوغ میکنن
مشکل اول نرخ نان هستش، حقوق کمی که نسبت به کارشون دارن،
بدون تعطیلی و هزار تا مشکل دیگه که اینجا نمیشه توضیح داد
یه زحمت از دوش نانوا هم برداشته میشه
قیمت ارد یکسان سازی نشه
ازاد پزها و دولتی ها یکی بشه
دزدی ها وتخلفات تمام نمیشود و تمام
اونها هم نان دولتی را باکارتخوان آزاد میفروشن
پفک و سایر اقلام
سال ۹۵ با پول ۵تا نون ساده یه رب میخریدم
الان چند تا نون ساده باید بفروشیم که بشه یه رب خرید
مشکل اینجاست نه جای دیگه
قاچاقم نمیکنن
ب گوسفندم نمیدن
دلالی م نمیکنن
برای نون ارزشم قایل میشن
با روشن شدن سرمایه همه ی مردم...چرا همه می گویند نداریم؟ انگار همه میخواهند خود را پشت گداهای ثروتمند پنهان کنند...باید واقعا ندار ها پیدا شوند در ضمن ندار ها چه چیزی ندارند ؟ ندار بی ماشین با ندار بی خانه با ندار بی شغل فرق دارد . وام چهار درصد و سایر وام های دیگر برای چه کسی اولویت دارد ؟ اصلا چرا بانک ها باید وام پرداخت کنند ؟ چرا باید انتخاب وام گیرنده به انتخاب بانک باشد ؟ هر چه پولدار تر و آشنا بیشتر با اعتبار تر و هرچه با اعتبار تر وام بیشتر با سود کمتر و قسط طولانی مدت تر.
با روشن شدن مالکیت تمام خانه ها
با روشن شدن سیستم وام دهی
با مالیات دادن همه مردم بدون استثنا ، نه بر اساس شغل بلکه بر اساس گردش حساب های هر شخص
در ضمن ترفند جدید برای دور زدن دولت در هوشمند سازی آرد یارانه ای به این شکل است که شما برای خرید نان معمولی کارت می کشید اما جدیدا اشکال دیگری از نان باعث دور زدن این سامانه شده . اگر فرضا یک نان سنگک 1500 باشد شما برای خرید یک نان سنگک کنجدی باید 3000 تومان پرداخت کنید اما چنین گزینه ای در دستگاه وجود ندارد پس خریدار برای خرید یک نان هزینه دو نان را پرداخت می کند و حتی جدیدا آپشن نان پر کنجد و نان کنجد و سبزیجات هم اضافه شده که در آن شما برای یک نان سنگک 1500 تومانی باید 4500 تومان پول بدید اما گزینه نان پر کنجد در دستگاه نیست و شما برای پرداخت هزینه 4500 تومانی باید هزینه سه نان 1500 تومانی را کارت بکشید و به این صورت نانوای زرنگ در حقیقت 3000 نان معادل 100 کیسه آرد فروخته اما دستگاه کارت خوان به دولت می گوید این نانوا 9000 نان و 300 کیسه آرد فروخته و سه برابر آرد یارانه ای دریافت می کند و از آن سهمیه دو از سه کیسه را خارج از چرخه و آزاد عرضه می کند.
تک نرخی بودن نان و آرد میتواند راه حل مشکل باشد.
حاکمیت یبار برای همیشه قیمت نان و آرد را تک نرخی کند.
دیگه به خودمون نباید دروغ بگیم ملت روراستی نیستیم
اصلی ترین مشکل حوضه آرد نان بحث عدم صرفه اقتصادی پخت برای نانوایان است
هر طرح اجرا بشود و دران منافع نانوا در نظر نگرفته باشد محکوم به شکست است
امسال از اول سال حقوق کارگران 57درصد ومایه خمیر 20درصد گرون شدن و هزینه دیگه مثل اجازه مغازه آب برق گاز و....به مرور افزایش پیدا کرد ولی نرخ جدید به نانوا ندادن بعداز اجرای دولت 15درصد کل فروش روزانه به نانوایان پرداخت می کرد اوایل طرح گفتن تشویقی بعد شد یارانه دولت برای جبران افزایش هزینه ها که قرار شد افزایش پیدا کند که تا الان خبری نیست
قیمت ها اوایل سال افزایش داشته الان آخر سال هستیم و هنوز خبری از کمک دولت به نانوایان نیست
مردام بدانند در این یک سال نانوا نان را به نخر سال قبل فروخته ومردم مهمان جیب نانوا بوده اند و دولت از جیب نانوا به مردم یارانه داده
از طرفی این کمک هزینه برای جبران هزینه نانوایان بود پس هزینه شخصی چی
اگه بگی ۲۰ تا نون با یه پلاستیک
۲۳ نون حساب میکنن.اینم یه راه کلاه گذاشتن سر دولت
مایه خمیر ۵۷ هزار بود الان شده ۸۰۰ هزار،
بیمه ۱۷۰ هزار بود الان شده ۸۰۰ هزار،
نمک ۱۰۰۰ تومن بود الان شده ۲۵ هزار،
مزد کارگر روزی ۸۰ هزار بود الان شده ۵۰۰ هزار،
آب،گاز،برق، دولتی بود الان شده ۱۰ برابر،
ولی قیمت نان چند ساله تغییر نکرده،
یعنی عملا" نان رایگان میخورن مردم،
پس دولت ی فکر اساسی باید بکنه
تخلف دوم فروش نان غیر مصوب ( فری و تافتون) که وزن چانه را نصف کرده از آن دو نام ساندویچی تهیه بجای قیمت یک قرص نان پول دو قرص نان گرفته!!
تخلف بعدی ندادن رسید خرید از دستگاه است که گاهی اوقات یکی دوتا قرص نان اضافه کشیده یا تعداد درست است و در تحویل نان کسر می شود
که خود نوعی کم فروشی است در آخر ماه سهمیه کامل آرد گرفته می شود!!!!
شماره تماس اتحادیه نانوایان مشهد که سرکاریه به سامانه 124 هم که شکایت کردم از آبان تا الان خبری نشده!!!!
چه فرقی دارد
طرف نان فتیل نان خرما یا مشنبا وووو را با کارت میگیره و اگر یک کیسه میفروخت الان راحت ده کیسه میفروشد جناب خان نانوایان
دوم هنوز به تعداد نان آردی نمی دهند که نانوا بخواهد پلاستیک جای نان بفروشد
سوم دستگاه کارت خوان به خودی خود رسید نمی دهند مقصر نانوا نیست
فروش حتما باید کیلویی شود
الان وزن تمام انواع نان ها کمتر از حد تعیین شده ی باشد
ولی نان را خمیر تحویل میده که سنگین باشه،
اعتراض هم بکنی، میگه مشعل خرابه!
هوش ایرانی فقط برای تقلب کار می کنه