دولت در کنار توجه به واردات برنج، باید با برنامه ریزی هدفمند، تعریف بستههای حمایتی و تسهیل بخشی امور کشاورزی در بخشهای مختلف از دغدغههای کشاورزان و تولیدکنندگان این بخش حمایت کند.
اقتصاد مردم استانهای شمال کشور بدون تردید به کشاورزی و شالیکاری وابسته است و این وابستگی ریشه در فرهنگ، آب و هوا و اقلیم این منطقه دارد تا جایی که شمالیها بخش اعظمی از برنج کشور را تأمین میکنند.
به گفته مسئولان تنها گیلان تأمین کننده برنج ۲۰ میلیون ایرانی است و این مسئله و اثرگذاری این استان در تأمین امنیت غذایی کشور که شامل اقلام اساسی دیگر هم میشود بر کسی پوشیده نیست. اما در کنار اثرگذاری و داشتن مسئولیت اجتماعی در تأمین بخشی از امنیت غذایی کشور در بیشتر اوقات مورد بی مهری واقع شده و در بیانی دیگر حقش به درستی ادا نشده است.
کشاورزان و شالیکاران گیلانی یک سال زراعی را به سختی و مرارت فراوان پشت سر میگذارند تا ضمن تأمین برنج ۲۰ میلیون ایرانی و صحه گذاشتن بر امنیت غذایی کشور، خودشان هم از لحاظ اقتصادی تقویت شوند، اما سوءتدبیرها، بی نظارتیها و نبود حمایت سبب میشود تا تمام دسترنج یک ساله آنها به جیب عدهای دلال و واسطه گر سرریز شود.
در این میان هزینههای سرسام آور کاشت، داشت و برداشت یا تنشهای آبی، افزایش چند برابری و غیرمعمول آب بهای کشاورزی، آزادسازی واردات برنج و آسیبهای اقتصادی و معیشتی، مافیای بازار برنج و دلالی هر کدام رنج نامهای است که خود یک فصل گزارش دردناک در سینه دارند.
محمدرضا احمدی سنگری؛ رئیس مجمع نمایندگان گیلان، برنج را یکی از محصولات مهم و استراتژیک کشور و استان گیلان برشمرد و گفت: اقتصاد بیشتر کشاورزان وابسته به تک محصول برنج است و در بسیاری از مناطق، برنج در سه وعده غذایی آنها گنجانده شده است و این مسئله بر اهمیت این محصول استراتژیک میافزاید.
او با بیان اینکه بخش اعظمی از تولید برنج حاصل دسترنج کشاورزان شمال کشور است، افزود: تقویت سطح کشت و افزایش بهره وری و همچنین حمایت از کشاورزان باید در اولویت قرار گیرد.
رئیس فراکسیون برنج کشور، خرید تضمینی این محصول را راهکاری مناسب برای حمایت از کشاورزان دانست و تصریح کرد: خرید تضمینی برنج کشاورزان را برای ادامه فعالیت دلگرم میکند.
احمدی با بیان اینکه خرید تضمینی برنج نتایج مثبتی به همراه دارد، گفت: حذف واسطه گری، تعادل سازی و ثبات قیمتها و همچنین برقراری آرامش در بازار از نتایج مثبت خرید تضمینی برنج است.
او همچنین بر قرارگیری برنج در سبد محصولات استراتژیک تأکید کرد و افزود: قرارگیری برنج در سد محصولات استراتژیک منجر به پوشش حمایتی و کاهش هزینههای کشاورزی میشود.
نماینده رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آزاد شدن واردات برنج تصریح کرد: برداشتن ممنوعیت واردات برنج اگرچه برای برقراری تعادل در بازار برنج صورت میگیرد، اما زیان آن متوجه کشاورز و شالیکار میشود.
احمدی با بیان اینکه خرید تضمینی برنج در هالهای از ابهام قرار دارد، گفت: تاکنون موافقتی از سوی دولت برای خرید تضمینی برنج صورت نگرفته، اما مجلس تلاش میکند که این اتفاق رقم بخورد.
سید علی آقازاده، نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر ضرورت حمایت دولت از برنجکاران در فصل زراعی گفت: واردات بی رویه و خارج از عرف برنج مشکلات زیادی را برای شالیکاران به وجود آورده است که بعضاً این خسارات جبران پذیر نیست.
او با بیان اینکه خودکفایی در تأمین برنج دور از دسترس نیست، افزود: اگر دولت حمایتهای لازم را از برنجکاران انجام دهد هیچ مشکلی در تأمین نیاز داخلی وجود ندارد.
نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی تعرفه توافقی برنج را یکی از راههای کاهش مشکلات برنجکاران در کشور برشمرد و تصریح کرد: اگر دولت در تلاش برای کاهش آسیبهای عرضه بی موقع و بی ضابطه برنج در کشور است باید برنج گیلان به صورت توافقی تعرفه شده و دولت برای آن نظارت جدی و کافی انجام دهد.
آقازاده همچنین با بیان اینکه جلوگیری از نابسامانی بازار برنج و چپاول واسطه گران و رانت خواران در این حوزه امری لازم است، گفت: هر ساله شاهد واردات حجم زیادی برنج خارجی هستیم که کشاورزان، پرداختکننده این خسارات بوده و آن را تحمل میکنند.
اگرچه نیاز ۹۰۰ هزار تنی کشور به برنج وارداتی یک اصل پذیرفته است و تولید برنج داخل پاسخگوی نیازهای کشور نیست و دولت ناگریز است تا از طریق آزادسازی واردات برنج، نیاز کشور را تأمین و پوشش دهد، اما آن چیزی که اهمیت دارد و نباید نسبت به آن بی تفاوت بود حفظ و توانمندسازی تولیدگران داخلی است.
دولت در کنار توجه به واردات برنج، باید با برنامه ریزی هدفمند، تعریف بستههای حمایتی و تسهیل بخشی امور کشاورزی در بخشهای مختلف، دغدغههای کشاورزان و تولیدگران کشاورزی به عنوان افسران جبهه اقتصادی و جنگ نان را بکاهد.
توانمندسازی تولیدگران کشاورزی و برقرارکنندگان امنیت غذایی در راستای افزایش بهره وری بویژه در بخش تولید برنج میتواند از وابستگی کشور به واردات این محصول بکاهد. به جای تکیه به واردات و برون نگری میتوان در یک برنامه زمان بندی شده و با اصلاح بذر، دانش بنیان کردن کشاورزی، افزایش و گسترش سطح کشت و همچنین شناسایی و مولدسازی عرصههای بایر کشاورزی، تولیدات داخلی را به میزان قابل توجهی افزایش داد تا جایی که نیاز به واردات برنج احساس نشود.
منبع: مهر
مافیا با رانت به نمایندگان احتکار مکنند و موقع لزوم جلو واردات را به بهانه پشتیبانی از تولید ملی می گیرند و کلای احتکار شذه خود را چندین برابر قیمت واقعی به ملت تحمیل می کنند
وقتی شالیکاران مخالف یکپارچه کردن زمینههای خود هستند و فقط به اندازه مصرف خانواده و دوستان خود تولید کنند راضی هستند،
باید هم قیمت نجومی شود.
کشاورزی را مکانیزه کنید، آمار و تناژ تولید را بالا ببرید، قیمت برای مصرف کننده پایین میاد، همه ایرانیان هم از برنج ایرانی لذت میبرند، سود کشاورز هم با افزایش فروش بیشتر میشود
وقتی برنج مخلوط بی کیفیت بجای برنج درجه یک به خریدار عرضه شود، قیمت هم بالا باشد مسلم است که کسی نمیخرد و روی دست شما میماند،
بعد درخواست عدم واردات میدهید تا بتوانید همچنان درآمد های میلیاردی داشته باشید.
سندش هم خانه و ویلا و زمین و خودرو خارجی و طلا و جواهرات همسران و دختران کشاورزان....
آنوقت هی انگشت میکنید توچشم کارمند که سالی ده درصد حقوقت بالا رفته، بفرمایید درآمد شما سالی چند درصد افزایش داشته؟
شالیکار شمالی متراژ زمینش کمه، زمینش تک محصوله.. یعنی اگرم چیزه دیگه کشت کنی اصلا جواب نمیده، چون رطوبت زمین خیلی بالاست..
توو کشور خارجی دولت از کشاورز حمایت میکنه، ولی ایران همه کاری میکنه تا کشاورزی رو از بین ببره..
قیمت نهاده های کشاورزی، سم، کود، هر سال چندبرابر میشه
موقع کاشت و داشت و برداشت کشاورز تنهاست.. ولی زمان فروش محصول دولت براش قیمت تعیین میکنه، همون دولتی ک قیمت هیچ نهاده ای رو کنترل نمیکنه!!
تازه اگه کشاورز الان برنجو کیلویی ۱۲۰ بفروشه، باید خرج یکسال زندگی رو بده، بدهکاریه کشت گذشته رو بده، برای کشت آینده هم پول کنار بذاره تا بتونه محصول کشت کنه.. (تازه به این هزینهها تورم رو اضافه کنید) بخدا برای کشاورز هیچی نمیمونه
کشاورزهای شمالی دارن توو فقر زندگی میکنن..
چرا باید شما با مافیاییگری جنستون را به ما تحمیل کنید؟؟؟!!
چرا شما و نمایندگان ما ملت را مجبور می کنید
این جنایت است حمایت از تولید ملی نیست این جنایت نادیده گرفتن حق انتخاب ملت است
مگر خداوند انسان را آزاد و مختار نیافرید؟؟؟
وای به روزی که برنج هم مثل ماشین انحصاری بشه
اون موقع باید قید برنج رو هم زد ...
در مورد افزایش هزینه های تولید و مخصوصاً افزایش قیمت نهاده های کشاورزی ازقبیل کود سم وبذرسکوت اختیار کرده اند،
نمونه بارز بی تفاوتی آنها خارج شدن محصول برنج از تولیدات استراتژیک توسط شورای اقتصاد است
جایی که گندم،جو،سویا و ذرت در زمره محصولات استراتژیک قرار دارند اماخبری از برنج که مهمترین درآمد اکثر مردم در استانهای شمالی است و بخش اعظمی از مصرف غذایی کشور میباشد نیست
بنده امین عابدی هستم و گیلک هستم و کشاورز و فروشنده برنج.
اولا اونهایی که قاطی میکنند خلاصه روزی باید یجایی بدددد تابان بدند ولی دوستان درست میگند و قاطی بیشتر از 80 درصد بنظر اینجانب میکنند و بجای درجه یک میفروشند تازه خدااا کنه با برنج ایرانی قاطی بشه ،دوما یه بیجار یه هکتاری سال زراعی 1401 بیشتر از 22 میلیون تومان هزینه داشت و قیمت برنج درجه یک که امروز تو رشت کیلویی 110 تومان واقعاااا مفد و کشاورز فقققط داره خرج روزانه در میاره و هیییچ سودی نداره جز بدبختی و مریضی، دوستان که میفرمایند کشاورز فلان. بسار، اشتباه میکنند و تشرررریف بیارن تو آب سر 10 درجه با طعم زالو خون خوار، نیم ساعت بمونند تا بفهمند معنی حرف منو....
این جریان قاطی کردن برنج هم واقعااا شرم. آور ولی وجود دارن انسان باشرف و هنوز کسایی هستن که شرافت براشون مهمتر و روزی حلال برای خانوادشون میبرن... برنج خارجی هم برنج نیست و ماکارونی هستش...
یا صادر کنه یا تو یه سیستم رقابتی محصولاتش رو بفروشه و خودش رو اصلاح کنه!
کل کشاورزها مگه چند نفرن // ملت ایران چند نفرن
اونایی که توان خرید برنج گرانقیمت ایرانی را ندارن بیشترن // یا تعداد کشاورزها
شما اگه میتونی برنج را از کشاورز با قیمت خوب بخر که ضرر نکنه // اوخت برنج خارجی هم وارد کن // مردم حق انتخاب دارن
خدا مردم را از دست رانت خوارهای همه اصناف نجات بده
جنابعالی ، فقط نماینده مردم گیلان نیستید !!
اجحاف شالیکاران به مردم کشورمان را در نظر داشته باشید !!!
بنده یک کارشناس کشاورزی هستم !
اگر میخواهید از شالیکاران حمایت کنید ، بایستی هزینههای تولید را پایین بیاورید !!
یک از نکات مهم دیگر که باعث زیاده خواهی شالیکاران میشود این است که از یک زمین کوچک چند خانواده میخواهند ارتزاق کنند !!
این یک اشتباه استراتژیک است که یک نماینده مجلس باید به آن توجه داشته باشد و.....!!!!
مورد دیگه اینکه برنج کاران کشورمون هم قانع نیستن و به قیمت مناسب که هم سود کنند هم قیمتش نجومی نشه پایبند نیستند !
همین چند وقت پیش بود که دادو بیداد که برنج مارو حتی 100 تومن(برنج خوب) نمیخرن و.. ولی همون 100 تومن هم نمیدادند و یه مدت گفتند واردات برنج قطع شد یهو همین برنج کاران عزیز برنجشون رو به قیمت زیر 150 تومن نمیدادن و روز به روزمهی بیشتر و بیشتر میشد !
خب وقتی خودتون قانع نیستید گلایتون چیه؟؟! مگه واردات را نگفتن قطع شده چرا به قیمت قبل که راضی بودید و میدادید دیگه ندادید ؟؟!
اصلا میخواید کلا برنج وارد نشه و شما برنجتو بشه کیلویی 1 تومن ؟؟!
انصافم خوب چیزیه !
عین خودروسازها و بعدم عین لوازم خانگی که اول قیمت مناسبتر و بعد از قطع واردات یهو شد 10 برابر و کیفیت پائین !
نمیشه که 85 میلون جمعیت کشور که خیلیهاشون توان خرید برنج ایرانی رو ندارن پاسوز یه قشر بشن و البته تازه اگه قانع هم باشندو عرض کردم گفتن قطع واردات یهو جهشیکرد که همه شوکه شدنانصافتو کجاست که دائم دم از نخریدن برنجتون میزنید؟؟!
آنموقع آقایان غم شالیکار می خورند .
اونی که اینکار رو میکنه دلال شهرنشین وپولدار بی وجدانی هست که فقط در فکر پولش هست