باتوجه به ورود موج جدید سرما باید بدانیم ما هم سهمی در جلوگیری از هدر رفت گاز و مصرف بهینه و صحیح این انرژی داریم.

«مامان سردمه، یک چایی داغ بده»، «مامان نمیشه بخاری و زیادش کنم؟ پاهام یخ زده، جوراب نمی‌تونم بپوشم»، «مامان می‌شه یدونه پتو اضافه‌تر برام بیاری؟» این‌ها درخواست‌های دخترم است که در همین چند روز برودت زیاد هوا وقتی که درجه گرمایشی منزل را کم کردم، مدام مطرح می‌کند. درحالیکه برایش لباس گرم می‌آورم و توضیح می‌دهم که به چه علت بیشتر لباس می‌پوشیم و باید درجه حرارت منزل را کم کنیم تا بقیه مردم نقاط دیگر کشور هم از نعمت گاز برخوردار باشند. اما واقعا چقدر از خانواده‌های ما این روز‌ها از این عبارات استفاده می‌کنند که: «ما قدرت اول گاز دنیا هستیم، چرا باید کم مصرف کنیم؟ یا اینکه بالعکس می‌گویند برای اُفت پیدا نکردن فشار گاز همه باید رعایت کنیم، حتی اگر بالاترین قدرت منطقه یا دنیا هم باشیم»؟!


بیشتربخوانید


فرهنگ اینکه در بُرهه‌های مختلف زمستان و تابستان می‌بایست صرفه جویی‌هایی در آب، برق و گاز سایر منابع داشته باشیم، امری است که باید از دوران کودکی برای بچه‌هایمان آموزش بدهیم، اما الان که وارد برهه‌ای از سرما شده‌ایم که نیاز داریم منابع گازی‌مان تحت فشار قرار نگیرد و صرفه‌جویی‌هایی در خانواده‌ها انجام دهیم، والدین چه کار‌هایی می‌توانند بکنند که در منازل از حداقل انرژی بالاترین بهره برداری را صورت دهیم. هر چند خیلی از این موارد ابتدای فصل سرما رسانه‌ای و توسط شرکت گاز مطرح می‌شود، اما الان که شرایط ویژه‌ای به واسطه برودت هوا صورت گرفته و عموما دانش‌آموزان دروسشان مجازی است و در خانه هستند و نیاز به صرفه جویی همت ملی داریم، باز لازم است که خانواده‌ها مواردی را مدنظر قرار دهند.

*چه نکاتی را در منزل برای مصرف بهینه گاز رعایت کنیم؟

بنا به آمار‌های مطرح شده مجموع مصرف گاز در بخش‌های تجاری و خانگی حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب در روز است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۵۰ میلیون متر مکعبی را نشان می‌دهد. با ورود سامانه سرد هوا به کشور و افت دما، هم اکنون دمای هوا در بیش از ۴۶۰ شهر در ۲۷ استان زیر صفر است و حتی در برخی شهرستان‌ها به منفی ۲۸ نیز رسیده است، اما خوشبختانه طبق گفته مسئولان هیچ قطعی گازی نداشتیم که ممکن است در استان‌های شمال شرق شاهد کاهش فشار گاز باشیم و این موضوع هشداری برای مشترکان این استان‌ها محسوب می‌شود. در کنار اینکه مسئولان سعی می‌کنند وضعیت گازرسانی در کشور افتی نداشته باشد و پایداری را شاهد باشیم، اما یک نکاتی را مشترکان شهری و روستایی و خانواده‌ها باید رعایت کنند که فشار بیشتری را شرکت گاز متحمل نشود:

کاهش مصرف گاز

محمدعلی صابری، مهندس انرژی در این باره می‌گوید: با توجه به اینکه بخش اعظم فشار اصلی سیستم گاز کشور برای مشترکان خانگی است، با رعایت نکاتی ساده می‌توانیم این بار را کم کنیم و باعث شویم که وضعیت گاز در سراسر کشور با ثبات باشد.

۱-لباس گرم در منزل بپوشیم

شاید خیلی از ما عادت داشته باشیم همانطور که در فصل گرم لباس کمی در منزل می‌پوشیم در فصل سرما هم همانطور در خانه باشیم و برایمان فرقی نداشته باشد که گرمایش خانه را زیاد کنیم، اما امسال بیاییم کمی بیشتر رعایت کنیم و یک لباس گرم مثل یک ژاکت گرم با شلوار گرمکن نیز در خانه بپوشیم، تن بچه‌ها هم لباس گرم کنیم به عوض آن درجه سیستم گرمایشی خانه را کمی کمتر کنیم و با این حال حدود پنج تا ده درصد هم هزینه‌ها کمتر می‌شود و هم به مصرف انرژی در کشور کمک می‌کنیم.

پس شاید یک پاپوش ساده، یک جوراب گرم و ژاکت معمولی بتواند به ما کمک کند تا احساس گرما در یک درجه دمای بیست تا بیست و یک درجه در منزل داشته باشیم.

۲- پنجره‌ها و درب منزل را عایق کنیم

اگر هنوز هم تا اینجا زمستان پنجره‌ها را درز گیری نکردیم و درب منزل هم عایق نیست هنوز فرصت داریم که با تهیه وسایلی راحت از ورود هوای سرد به منزل از طریق پنجره و درب خانه یا درب حیاط جلوگیری کنیم چرا که بخشی از انرژی منزل از این طریق هدر رفت می‌شود. پس کار دشواری نیست یک چسب مایع به همراه درز گیر آماده یا حتی ساختنی در منزل اینجا به کارمان می‌آید که تا سی درصد تلفات حرارتی را کاهش بدهد.

حتی کشیدن نایلون روی پنجره‌ها نیز می‌تواند از ورود سرما جلوگیری کند و این کار به ویژه برای کسانی که منازل ویلایی و حیاط دارند خیلی کاربرد می‌تواند داشته باشد که دورتا دور پنجره را با نایلون پوشانده و چسب کاری کنند.

۳-پرده‌های ضخیم استفاده کنیم

اگر پرده‌های منزلتان از همان پرده‌های نازک حریر و تابستانه است قطعا اتلاف حرارت زیاد خواهید داشت حال نمی‌خواهیم شما را به دردسر و هزینه‌های زیاد بیاندازیم، اما چنین پرده‌هایی برای تابستان کاربرد مناسب دارد، حتی شاید یک ملافه پشت پرده یا همان پرده چین دار پوشاننده نیز بتواند کار همان پرده ضخیم را انجام دهد، به ویژه اگر اندازه آن را طوری قرار دهیم که پشت پرده ثابت باشد و تکان نخورد.

۴-از شعله‌های گاز درست استفاده کنیم

شاید ما هم از دسته افرادی هستیم که هنوز نمی‌دانیم زیاد کردن بیش از حد شعله گاز و قراردادن ظروف کوچک بر روی آن چه اتلاف سوختی انجام می‌دهد و از اشتباهات رایج خیلی از افراد خانه است وحتی به گفته مهندسین تا ۴۰ درصد اتلاف انرژی برایمان دارد. البته این را هم باید مدنظر قرار دهیم که شعله گاز آبی باشد و اگر رنگ‌های دیگر مثل زرد باشد یعنی بدسوزی دارد. پس بهتر است که شعله گاز متناسب با ظروفی که روی آن قرار می‌گیرد باشد و همینطور به طور مداوم گاز با شعله بالا روشن نباشد.

۵-از اتاق‌های منزل استفاده بهینه کنید

برخی افراد که در منازلشان چندین اتاق وجود دارد، می‌توانند برای کم کردن اتلاف انرژی مثلا در یک فصلی که مثل الان برودت هوا زیاد است، از یکی دو اتاق اصلا استفاده نکنند و درب آن را اگر لازم ندارند، ببندند و در یک اتاق یا دو اتاق نهایت انرژی گاز استفاده کنند و اینطور هم منزل همیشه گرم می‌ماند و هم اینکه لازم نیست انرژی گاز تمام اتاق‌ها را هم گرم نگه دارد. به طور مثال اگر اتاق خوابی دارید که بلااستفاده است یا فقط روز‌ها بچه‌ها به آنجا سر می‌زنند، شب هنگام درب آن را ببندید و همه در یک اتاق یا دو اتاق بخوابند و در روز که هوا روشن است و انرژی کمتری می‌طلبد، به اتاق‌ها سر بزنید و دیگر در آ‌ن اتاق‌ها وسیله گرمایشی روشن نباشد.

حتی در بین خانواده‌ها زیاد دیده می‌شود که آنقدر اتاق خوابشان را گرم می‌کنند که مجبور می‌شوند گاهی پنجره‌ها را برای خنک کردن باز کنند و این یک کار اشتباه برای هدررفت انرژی است. شما اگر کانال‌های کولر و پنجره‌ها را به خوبی عایق بندی کنید و درجه حرارت را متناسب برای اتاق در نظر بگیرید دیگر در هنگام خواب مجبور نمی‌شوید پنجره باز کنید که گرما را از خانه بیرون کنید.

خیلی از خانه‌های غیر شهری دارای اتاق‌های کوچکی به اسم خرپشته یا اتاق‌های کوچک شیروانی دارند که از آنجا منافذ پنجره باز یا شکسته باعث می‌شود که انرژی زیاد گرمایشی اتلاف شود، این موارد را اگر در منزل دارید پنجره‌هایش را تعویض یا عایق کاری کنید تا انرژی گرمایشی از این مناطق هدررفت نداشته باشد.

بررسی وضعیت و درجه آبگرمکن که می‌بایست متناسب درجه ۶۰ سانتی گراد یا کمتر باشد و هم بررسی رادیاتور‌ها برای هدر نرفتن انرژی گرمایشی در این روز‌ها برای هر ساختمانی لازم است. در این ایام که نیاز هست همه خانواده‌ها صرفه جویی در مصرف گاز را داشته باشند سعی کنید از شومینه استفاده نکنید و در صورت استفاده نکردن نیز پوشاندن درب شومینه بر اتلاف انرژی خیلی کمک کننده است. اگر هنوز هم کانال‌های کولر را نپوشانده‌اید، با یک پلاستیک ساده و چسب خروجی‌ها را بپوشانید.

۶-نحوه صحیح حمام کردن در فصل سرد

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که هر روز بعد از کار حمام می‌کنید یا اینکه بچه‌ها عادت دارند مدام به حمام می‌روند به جای اینکه در طول حمام کردن شیر آب مدا باز باشد تا هوای داخل حمام سرد نشود، می‌توانید داخل وان آب گرم بریزید و پس از شستشوی کامل آبکشی کنید و برای شستن بچه‌های کوچکتر نیز همین راه کاربرد دارد.

در نهایت با یک سری فرهنگ‌سازی‌های ساده در خانه، پوشیدن لباس گرمتر، بستن درب اتاق‌های کمتر مورد استفاده و استفاده از وسایل گرمایشی تنها در یک یا دو اتاق، استفاده مناسب از گاز در زمان غذا درست کردن، پوشاندن مناسب پنجره‌ها و درزگیری آن‌ها می‌توانید این نوید را بدهید که شما به عنوان یک کاربر خانگی کمک به هزینه‌های سوخت در کشور می‌کنید و به نسل‌های آتی هم این را آموزش می‌دهید که سوخت پایان پذیر است. هر یک ما باید از خودمان شروع کنیم.

منبع: فارس

برچسب ها: سرمای هوا ، مصرف گاز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد ترابی
۲۳:۵۴ ۲۹ دی ۱۴۰۱
ماهمه انسان هستیم و باید به هم وطنان عزیزمان کمک کنیم چون وظیفه اخلاقی و اجتماعی و دینی وارزشی مان است. واینکار با صرفه جویی در مصرف انرژی صورت می گیرد وما این کار را انجام می دهیم اما کجایی،به قول زیر خاکی آیا شرکت ملی گاز هم می گوید امسال هوا سردتر شده هوای مصرف کننده را بگیرد و مقدار الگوي مصرف را بالا ببرد.نه ،،، کجایی به من میگن فری زیر خاکی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۲۸ دی ۱۴۰۱
کسانی که به هر دلیلی رعایت نمیکنن بدانند که اون روستاایی که گازش قطع میشه و اوناایی شعله ایی ندارن غذاایی درست کنن گناهشان گریبانشان را خواهد گرفت
ما نایلون به پنجرها زدیم وقتی غدا رو اجاق گاز میزاریم بخاری را کم میکنیم.هر چند هم که کمه)
تو که از محنت دیگران بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۲۷ دی ۱۴۰۱
جالبه چرا لوله گاز پشت کنتور ها که خراب هستند وکسی به فکر تعمیر آنها نیست فکری نمیشود بیش از چندین هزار خرابی چرا صفحات خورشیدی در کشور باکیفیت وکم هزینه نمی شوند چرا بخاری های پرمصرف هنوز تولید می شوند و.............
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۲۷ دی ۱۴۰۱
من در کشوری زندگی می کنم که از نظر استاندارهای زندگی یکی از بدبخت ترینهاست ولی گازش از همه دنیا بیشتر است و دلیلی نمی بینم زیاد مصرف نکنم.پس هر روز بیشتر از دیروز مصرف می کنم.هر وقت مقامات نظام حقوق ما را مانند جهان مترقی دادند ما هم مانند جهان مترقی انرژی مصرف می کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۷ دی ۱۴۰۱
خاک بر سرت کنند با این استدلالت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۴ ۲۷ دی ۱۴۰۱
برادر ، اسراف بده ، چه حقوق ات کم باشه چه زیاد،کمی تفکر و عقل!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۱ ۲۷ دی ۱۴۰۱
ما سالهاست که در خانه مصرف آب برق و گاز را مدیریت میکنیم

مایه تعجب است که مسئولین پدافند غیرعامل که باید قبل از بروز بحران مسائل را پیش بینی و راهکار ارائه دهند تا بحران رخ ندهد به فکر چاره نمی افتند

به نظر میرسد باید در اعضای سازمان پدافند غیرعامل تجدید نظر صورت گیرد چون مسئول پدافند زیستی هم در زمان کرونا کاملا منفعل بود و هیچ تصمیم درستی اتخاذ نکرد
Iran (Islamic Republic of)
ابرآهیم
۱۸:۰۱ ۲۸ دی ۱۴۰۱
فکر کنم این بچه طلاق باشه،اوناییکه دیدی لجوج ودرمقابل فهمیدن مقاومت میکنن. آخه بدبخت مصرف زیادی یا اصراف چه ربطی به حقوق تو و مسئولین داره.هموطن ما گازش قطع میشه که تو اسراف کنی که چی بشه ؟؟؟!!! تولیاقتت افغانستان هم نیست بایستی بری آنگولا