طاهر کیامهر، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: وزارت نیرو سال ۱۴۰۱ جهت تشویق احداث نیروگاه خورشیدی قیمت تضمینی خرید انرژی را افزایش داده است، قیمت خرید برق نیروگاههای خانگی اقشار کم درآمد بیشترین رقم را دارد.
وی میگوید: توسعه استفاده از انرژیهای تجدید پذیر، وابستگی کمتر کشور به سوختهای فسیلی که آلایندگی بالایی دارد، سبب میشود و وزارت نیرو از سالهای گذشته به دنبال توسعه نیروگاههای تجدید پذیر بوده که نیروگاههای خورشیدی، به ویژه نیروگاههای خورشیدی خانگی جایگاه ویژهای در بین نیروگاههای تجدید پذیر دارد.
کیامهر ادامه داد: هرچند توسعه نیروگاههای تجدید پذیر در سالهای مختلف با فراز و فرودهایی روبرو بوده، اما وزارت نیرو در سال ۱۴۰۱ با افزایش قیمت خرید تضمینی برق عزم و اراده جدی خود را برای توسعه نیروگاههای خورشیدی نشان داد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی در زمینه ظرفیتهای آذربایجان غربی برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی نیز اظهار کرد: این استان با وجود داشتن جغرافیای کوهستانی برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی دارای توجیه اقتصادی بوده و میزان تابش نور خورشید در این استان بسیار بیشتر از میانگین تابش خورشید در تعدادی از کشورهای اروپایی است.
کیامهر تصریح کرد: وزارت نیرو امسال جهت تشویق هم وطنان به توسعه نیروگاههای خورشیدی قیمت تضمینی خرید انرژی را افزایش داده است که بر اساس نرخهای جدید مردم آذربایجان غربی میتوانند در پشت بام منازل و یا حیاط منازل خود جهت ایجاد درآمد پایدار اقدام به نصب نیروگاه خورشیدی نمایند.
معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع برق آذربایجان غربی هم گفت: برق تولیدی نیروگاهها تا ظرفیت تولید ۲۰ کیلووات به ازای هر کیلووات به مبلغ هزار و ۷۵۰ تومان خریداری میشود و برق تولیدی نیروگاهها با ظرفیت تولید ۲۰ تا ۲۰۰ کیلوات به ازای هر کیلووات به مبلغ هزار و ۶۵۰ تومان خریداری میشود.
ساسان حسنی فضای مورد نیاز برای نصب و راه اندازی نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوواتی را ۶۰ مترمربع و هزینه مربوط به تجهیز این نیروگاه را حدود ۱۲۰ الی ۱۳۰ میلیون تومان اعلام کرد.
معاون شرکت توزیع برق استان می گوید: احداث نیروگاههای خورشیدی حمایتی برای اقشار کم درآمد طرحی جدید میباشد که از سوی وزارت نیرو در سال ۱۴۰۱ ارائه شده که بر اساس آن برای این اقشار تسهیلات بلند مدت به منظور احداث نیروگاه خورشیدی در نظر گرفته میشود که بازپرداخت اقساط وام نیز از محل صورتحساب نیروگاه برداشت میشود.
وی افزود: برای اجرای هرچه بهتر این طرح، افراد حائز شرایط توسط ۴ ارگان کمیته امداد، بهزیستی، بسیج سازندگی و استانداری شناسایی و معرفی میشوند و پس از طی مراحل اجرایی، قرارداد خرید تضمینی برق با شرکت توزیع نیروی برق منعقد میشود.
حسنی تصریح کرد: انرژی تولید شده در نیروگاههای حمایتی اقشار کم درآمد با نرخی بیشتر نسبت به سایر نیروگاهها توسط شرکت توزیع و وزارت نیرو خریداری میشود؛ قیمت خرید هر کیلووات انرژی تولیدی این نیروگاه ۲ هزار و ۲۰۰ تومان میباشد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق آذربایجان غربی گفت: ۷۳ نیروگاه خورشیدی محدود به ظرفیت انشعاب در آذربایجان غربی احداث شده که متصل به شبکه هستند این نیروگاهها در کل ۶۱۳ کیلووات ظرفیت اسمی بهره برداری دارند که در حال تولید و عرضه به شبکه توزیع برق هستند.
وی اضافه کرد: در آذربایجان غربی نیروگاه خورشیدی با ظرفیت بالا نیز فعالیت دارند که این نیروگاهها ۲.۵ مگاوات برق تولید کرده و شبکه تحویل میدهند؛ ظرفیت درخواستی این نیروگاه ۷ مگاوات بوده که در حال حاضر با ظرفیت ۲.۵ مگاوات در حال فعالیت است.
به گفته این مقام مسئول، بر اساس قانون مجموعههای اداری میبایست ۲۰ درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژی خورشیدی تامین کنند که در همین راستا ۴ نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۴۴۰ کیلووات نصب و راه اندازی شده است.
کیامهر خبر داد: در مجموع میزان تولید نیروگاههای خورشیدی متصل به شبکه آذربایجان غربی ۳.۵ مگاوات است که با بهره برداری نیروگاههای در دست ساخت امیدواریم انرژی پاک خورشیدی سهم بیشتری در سبد انرژی مصرفی استان را به خود اختصاص دهد.
معاون شرکت توزیع برق آذربایجان غربی گفت: متقاضیان احداث نیروگاههای خورشیدی میتوانند به میزان ۲ برابر ظرفیت انشعاب فعلی خود درخواست احداث نیروگاه دهند که برای انشعابهای معمولی خانگی شهری این میزان ۱۰ کیلووات است.
حسنی افزود: برای اخذ مجوز نیاز به مراجعه حضوری به شرکتهای توزیع نیروی برق وجود ندارد بلکه متقاضیان از طریق ثبت نام در سامانه درخواست خود را ارائه میکنند که مشاهده روند درخواست از طریق همین سامانه قابل پیگیری است و پس از ثبت نام در سامانه، کارشناسا شرکت توزیع نیروی برق از محل بازدید و در صورت استاندارد بودن محل قرارداد منعقد میشود.
وی می گوید: ۱۰ روز پس از عقد قرارداد، نیروگاه نصب و بهره برداری میشود و پس از بهره برداری از انرژی تولیدی نیروگاه، میزان تولید به صورت ۲ ماهه قرائت و صورتحساب به صورت ۲ ماهه صادر و پرداخت میشود.
معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع برق آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: اگر شخص یا اشخاصی که انشعاب برق ندارد و متقاضی راه اندازی نیروگاه برق باشد باید در سامانه ایران سی اچ پی درخواست خود را ثبت نمایند و پس از انجام مراحل میتوانند نسبت به راه اندازی نیروگاه اقدام نمایند.