شیرینی ها محلی، شاه نشین سفرههای شب یلدا در مازندران هستند، شیرینی هایی آمیخته با مهر مادرانه که در عصرغلبه کلوچه های صنعتی و شیرینی های بازاری نمایشی از ظرافت زنانه و صبورانه مادران این سرزمین دارد
بانوان مازندرانی در شب یلدا از برنج های سفید برای پختن شیرینی «باودونه» استفاده می کنند، آنها برای پخت این شیرینی که رنگی سفید دارد اما طعم مختلف ابتدا برنج ها را می جوشانند و بعد آن را دو روز خشک نگه می دارند، سپس روغن را داغ می کنند و برنج خشک را داخل آن ریخته تبدیل به برنجک می کنند و می گذارند سرد شود.
مخلوطی از شهد شکر، عسل و آب و طعم دهنده های طبیعی مانند زعفران و هل و دارچین ... درست کرده و برنجک را داخل آن می ریزند سپس آن را برش داده و در ظرف می چینند برای پذیرایی از مهمانان
شیرینی های دیگر مورد علاقه مازندرانی ها در شب یلدا «پِشت زیک» یا شیرینی کنجدی است
بانوان مازندرانی برای درست کردن این شیرینی خوشمزه ابتدا کنجد را تمیز می کنند و سپس درون یک قابلمه روی حرارت ملایم تفت می دهند تا بوی خامی کنجد از بین برود و به اصطلاح بو داده شود.
در ادامه شکر را درون قابلمه می ریزند و دوباره آن را روی حرارت ملایم قرار می دهند و آنقدر آن را هم می زنند تا شکر ذوب و کاراملی شود و بلافاصله کنجد را اضافه می کنند و باز هم می زنند تا با هم ترکیب شوند.
در نهایت پشت زیک ها را درون سینی چرب شده با روغن می ریزند و آن را پهن می کنند و با کمک چاقو به اندازه و فرم دلخواه برش می زنند، این شیرین نیز حالا آماده خوردن است مخصوصا با چای لب سوز
«باودونه» و «پِشت زیک» جزو لاینفک سفره های یلدایی در مازندران است اما شیرینی ها یلدایی در مازندران بسته به تکمن مالی خانواده نیز دارد و اگر قرار باشد مجلس مفصل تری برگزار شود شیرینی«آغوزکِنا» که نوعی شیرینی گردویی است و از تکه های گردو به همراه کره، آرد برنج، و آرد گندم تشکیل می شود نیز پخته می شود.
برای درست کردن «آغوزکِنا» یا نان گردویی ابتدا شکر و آب را با هم حل می کنند، سپس آرد برنج را داخل تابه ای می ریزند و روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود
حالا همه مواد را در یک کاسه بزرگتری می ریزند و مخلوط می کنند تا خمیری نرم درست شود، خمیری که در نهایت مهمان یک روزه یخچال های خانه باید باشد
خمیر که از یخچال بیرون آورده شد ، بانوی با سلیقه مازندرانی هر بار به اندازه یک گردو از خمیر برمی دارد و با دست آن را شکل می دهد، گاهی نیز یک نصفه گردو داخل خمیر قرار می دهد و سپس داخل سینی فر می گذارند تا آماده شود
چله شو در مازندران همانند سایر نقاط کشور با آیین ها و رسوم مختلف برگزار می شود اما ماهیت زنانه و مادرانه این سنت ویژگی شب یلدار در این استان شمالی است، آنها میراثدار فرهنگی هستند که قرن ها است سینه به سینه منتقل شده و به کودکان امروز رسیده است ، کودکانی که در عصر غلبه فستفودها همچنان این میراث ناملموس ایرانی را جشن می گیرند و شاید به این دلیل است که نام چله شو هیچگاه از زبانها نمی افتد