این روزها جریان آشوب با تولید بی ثباتی، معیشت مردم را هدف قرار داده است.

فشار اقتصادی با ابزار تحریم و به منظور تغییر سیاست‌های کشور در عرصه داخلی و خارجی، در دو دهه گذشته شدت گرفته است. بازیگران متعددی از این ابزار استفاده کردند تا بتوانند جریان مطلوب خود را در عرضه جهانی حاکم کنند. در این جریان، همبستگی میان تحریم و دستکار‌های فرهنگی ملت‌ها با ابزار رسانه وجود دارد؛ به نوعی یک میدان اقتصادی و یک میدان فرهنگی ایجاد می‌شود. هدف این است که این دو میدان از یکدیگر پشتیبانی کنند به گونه‌ای که تحریم به عنوان یک واقعیت خشن صورت فرهنگی و توجیه پذیر پیدا کند.

این دستگاه فشار، در مواقع مختلف علیه ملت‌ها به کار گرفته می‌شود. ایران هم به عنوان یکی از قطب‌های کارگزاری این میدان انتخاب شده است. این ابزار خشن اقتصادی-فرهنگی به ویژه پس از ایجاد آشوب‌های داخلی به کار گرفته می‌شود تا ترتیبات آشوب تغذیه شود و هویت مستقل از مطالبات عادی جامعه پیدا کند و اهداف خود را پیگیری می‌کنند. پس از آشوب سال۸۸ بزرگ‌ترین تحریم‌ها علیه کشور ایران اعمال شد.


بیشتربخوانید


بررسی‌ها نشان می‌دهد که هر وقت پروژه آشوب کشور را درگیر کرده، بعد از آن غربی‌ها وارد دور جدیدی از فشار اقتصادی شده‌اند. بعد از اغتشاشات سال ۸۸، تحریم‌های مهم ۱۹۲۹ و تحریم‌های یکجانبه آمریکا کلید خورد. در آن زمان عنوان می‌شد که ایران در تحریم دارویی قرار ندارد، اما از فروش این محصولات هم به ایران خودداری می‌کردند. حوادث سال‌های ۹۶ و ۹۸ هم هر یک به شکلی زمینه‌ساز فشار‌های اقتصادی و امنیتی به کشور شد. آشوب علاوه بر تأثیر روانی منفی که بر شاخص‌های اقتصادی می‌گذارد، در محیط واقعی هم فضا را کاملا مستعد آسیب‌هایی مانند خروج سرمایه می‌کند. موضوعی که کشور‌های طراحی‌کننده آشوب به دنبال آن هستند. پیوند آشوب و ناامنی با ضربه به زندگی و معیشت مردم قابل کتمان نیست. فراخوان‌های کور مانند افزایش مصرف برق و گاز برای از کار انداختن نیروگاه‌ها هم همگی در همین چارچوب مختل‌کردن زندگی مردم به نام زندگی قابل تفسیر است. از سوی دیگر اعتصاباتی که اعلام می‌شود همه به سمت هدف ناتوان ساختن دولت برای اجرای خدمت است. طراحان انتظار دارند که پس از چرخش این میدان، بازیگران جدید خواهان قرار‌گیری در مرکز آن شوند؛ به این امید که ارعاب و وحشت، بخش مردم و اقتصاد را ناامید کند.

از این جمله می‌توان به برنامه طراحان آشوب برای فرار سرمایه و ناامن نشان‌دادن مسیر‌های مولدسازی اقتصاد اشاره کرد. در همین حال هرگاه برنامه‌های کلان داخلی با یکدیگر هم‌جهت می‌شوند تا رشد پایدار حاصل شود، بازار افرادی که بر اعتصابات و اغتشاشات می‌دمند، داغ می‌شود؛ چرا که این نقطه‌ای است که مطالبات واقعی جامعه در مورد اصلاح ساختار اقتصادی منحرف و مسائل حاشیه‌ای به ابزار فشار بر سیاستگذار در مرکز تبدیل می‌شوند. در واقع در شرایطی که عناصر مولد جامعه (سرمایه‌گذار، نیروی کار، سیاستگذار و...) تلاش می‌کنند که در فضای آرام به زندگی و کار ادامه دهند، برخی به بهانه اعتراضات و به‌نام زندگی علیه‌زندگی عملیات می‌کنند. یعنی استفاده از آشوب و اغتشاش علیه‌زندگی، آن هم به اسم زندگی. این وضعیتی است که میدان‌پرداز به دنبال فشار بر دولت برای ایجاد محدودیت در تامین درآمد، تشویق به خروج سرمایه و خارج‌کردن پول از بانک‌هاست؛ به گونه‌ای که پاسخ معتبر به حل مشکل به چالش کشیده شود. در نهایت محصولی به دست می‌آید که می‌توان نام آن را مختل‌کردن فرآیند‌های اقتصادی با اسم رمز زندگی نام گذاشت.

تفکیک مطالبه و اغتشاش
مهدی طغیانی - عضو کمیسیون اقتصادی مجلس
طرح مطالبات عمومی در فضای مسالمت‌جویانه یکی از خواسته‌های اصلی جامعه است. در نتیجه هیچ‌کس برای طرح مطالبه خود به دنبال اغتشاش و ایجاد وحشت عمومی نمی‌رود. از این منظر، علاوه بر این‌که باید اقداماتی برای حل معضل بیکاری، تورم یا عدم تسهیلات‌دهی بانک‌ها به تمام واحد‌های تولیدی انجام شود باید به دنبال تبیین چرایی این مشکلات هم باشیم. ممکن است رویه غلطی در یک وزارتخانه و حوزه مشخص وجود داشته باشد که اتفاقا آن حوزه جای تغییر رویه هم دارد. تعارف نداریم مسئولی که اهل تغییر نیست، باید برکنار شود تا حکمرانی با اجزای هماهنگ پیش برده شود. طرح چنین خواسته‌ای ارتباطی با تخریب عمومی و ضربه زدن به زیرساخت‌ها و ایجاد هزینه برای کشور ندارد. کشور هم با این رویه‌ها به نفع اغتشاشات تغییر رویه نمی‌دهد و پاسخ مشخص خود را هم دارد. کار ما این است که تفاوت میان آشوبگر و اغتشاشگر را با افرادی که مطالبات عادی را طرح می‌کنند، تبیین کنیم. تبیین، کلید گمشده است.

توقف رشد در فضای آشوب
ساسان شاه‌ویسی - اقتصاددان
ما در جنگ اقتصادی به سر می‌بریم. اقدامات بسیاری برای جلب رضایت مردم در همین فضای جنگی انجام شده است. تا پایان شش ماه اول ۱۴۰۱ شاهد کاهش تمایلات تورمی هستیم. در نتیجه نوسانات از مسیر پرتلاطم برگشتند. انتظار می‌رفت این سیاست‌گذاری مطلوب در نیمه دوم سال هم ادامه پیدا کند. متاسفانه شاهد نوسان نرخ ارز و سکه در نیمه دوم سال هستیم، در حالی که هنوز نتوانسته‌ایم بر سر بهبود جهت‌های ماهیت کنترلی اقتصاد ایران که لازمه درونی جنگ اقتصادی است، به اتفاق نظر دست یابیم. اگر بنا بر کنترل است، باید در کنترل انتظارت بکوشیم. باید رفتار‌های هیجانی و فرصت‌جو، بروز و ظهور خود را محدود ببینند. متاسفانه برخی فعالان اقتصادی هرگاه سود کمتری از اقتصاد می‌برند، دولت را به رها کردن بازار متهم می‌کنند و هرگاه سودشان افزایش می‌یابد، دیگر اعتراض نمی‌کنند. رفتار ما باید به گونه‌ای باشد که گویی فضای حکمرانی متناسب با جنگ اقتصادی تنظیم شده است. نکته‌ای که وجود دارد این است که قطعا اغتشاشات مسیر روشنی ندارد.

اقدام بی‌هویت‌ها علیه زندگی
بیژن عبدی - اقتصاددان
در دولت گذشته، فضای حکمرانی به صورت رها در اختیار دشمنان قرار گرفت. به همین دلیل، هزینه‌های زیادی برای اصلاح برخی رویه‌های حکمرانی درست شد. در چنین فضایی نمی‌توان بسته سیاستی موثری طراحی کرد. پس نباید انتظار داشت در یک بازه کوتاه‌مدت اقتصاد مسیر درست خود را پیدا کند. قاعدتا ساختار حکمرانی باید تلاش کند ساختار سیاستگذاری را بهبود دهد. در این فضا، جنس سیاستگذاری با شرایط عادی تفاوت دارد. باید مسیر سیاست‌های خود را تغییر دهیم. در مقابل این وضعیت، عده‌ای بر این باورند که می‌توانند به نام زندگی علیه زندگی دیگران اقدام کنند، اما آن‌ها در مسیر کوری که تعریف کرده‌اند، مانده‌اند و گرفتار خشنونت‌ورزی شده‌اند. اغتشاشات مسیر خود را گم کرده و در مرحله هویت‌یابی است. هویت‌های این‌چنینی از جنس مطالبات واقعی نیستند. این سیاست‌های خبیثانه که علیه زندگی به کار گرفته شده‌اند، در فضای کور خود می‌مانند، اما ما باید به دنبال پاسخ‌های درست برای مطالبات قانونی باشیم. این همان پاسخ‌های معتبر است که آن را هدف گرفته‌اند.

منبع: روزنامه جام جم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۱
چه کسی باید این تفکیک رو انجام بدهد بازم مردم . اغتشاش که مسببینش دستگیر و مجازات شدن. مطالبه مردم ما نیازهای اصلی هر انسان است زیاد خواسته ای نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۷ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
خجالت بکشید بابا.آشوب چیه
هر خواسته ای رو بهش انگ میزنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
مگر مشکل اقتصادی مال امروزه که گیر دادی به تظاهرات این چند ماه کشور چندین ساله مشکل داره و مسُولین هه بهانه میارند
Netherlands
ناشناس
۱۷:۵۴ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
معیشت مردم با چهارتا سطل آشغال آتیش زدن خراب نمیشه ولی با اختلاس‌ها و آقازاده‌های بزرگوار حکومتی چرا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۱ ۲۵ آذر ۱۴۰۱
با آتیش زدن خراب نمیشه آیا درست میشه که شماها میخواین باآشوب حلش کنید؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۵ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
محمدصادق احسنت واقعا همینطوره
Iran (Islamic Republic of)
صبا
۱۷:۰۳ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
مرگ ،آشوب ،گره خوردن امور اجتماعی واقتصادی به اسم زن وآزادی.
جوانان عزیز،یکمی فکر و اندیشه کنید واینقدر بازیچه نشید وبه

خودتون وکشور ومردم آسیب نزنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
داداش کمتر از این خبرها کار کن خدایی خیلی وقته تمومه اختشاشات فقط خبرش مونده خبری از خودش نیست :))
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۷ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
اعتراض یا اغتشاش؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
میخواید گرونی های اخیرو ربط بدید به اعتراضات مردم؟
بی عرضگی مسئولان و دزدیهایشون رو انتشار نمیدید؟
هرسال داره اعتراض میشه که تورم پشت تورمه؟
دولتهای جدید چه دستاوردی داشتن که ملت دلخوش به بودنشون باشن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۴ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
معشیت مردم به مسعولین کشور ربط داره هر چیزی رو به دشمن ربط ندید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
تو اول سواد نوشتن یاد بگیر بعد نظر بده! همین دیگه هر بی سوادی اظهار فضل می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
۱۵:۱۶
تو که سواد نوشتن داری چه گلی زدی به مملکت جز مفت خوری و پول گرفتن از حکومت، جالبه یکی میاد اعتراض کنه طرف رو به هزار جا وصل میکنن، مردم از وضعیت اقتصادی ناراضی هستند مثل تو نفسشون از جای گرم بلند نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
15:16 حالا تو مثلا با سوادی که اظهار فضل میکنی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۹ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
کدوم معیشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
اصلا حال این مسئولین برای من جای سوال داره. یعنی اینها از وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم آگاه نیستن و فقط بلدن صورت مسئله را پاک کنند و همه مسائل به گردن دیگران بیندازند.
بیشتر مردم از وضعیت موجود ناراضی هستن و همین که لب به اعتراض میزنند سخت برخورد میکنید و میگید برای عوامل بیگانه کار میکنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۷ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
وقتی به ریال دخل داشته باشی و به دلار خرج کنی همین میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
من موندم چرا این روضه ها رو فقط برای ما عوام الناس میخونین!!!!مثل اون بابایی که بالای منبر میگه مردم از آتش جهنم بترسید حرام خدا رو مرتکب نشوید و این چیزا.یکی نیست به این جماعت بگه برای یه بار هم که شده این روضه ها رو برای خواص بخونین بلکه آدم بشن .ما که گوشمون از این حرفا پره و همش داریم اونایی رو میبینیم که دم از دین و آخرت میزنن ولی همه کاراشون ضد دینه و خودشون به حرفهای خودشون عمل نمیکنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۱ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
کریمی میخواست ویزا بگیره که گرفت، به قیمت چند تا هموطن اون دیگه مهم نیست، به قیمت اقتصاد و کاسبی هموطناش دیگه مهم نیست!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
معیشیت نگو بگو مردم سالاری دینی...معیشیت میخواییم چیکار اون برای آقازاده هاست ما مردم با مردم سالاری و گدایی باید زندگی کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۲:۱۵ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
تیتر خبر را زدید بنام زندگی علیه معیشت ،
آقای باشگاه خبرنگاران جوان لطف کنید معنی زندگی رو تعریف کنید ببینیم زندگی از نظر شما چیه آیا الان مردم دارن زندگی میکنن یا با بدبختی گذران میکنن ؟
لطف کنید معنی معیشت رو تعریف کنید ببینیم منظور شما از معیشت چیه ؟
والا شاید واژه های زندگی و معیشت از نظر مسئولین یه معنی داشته باشه و از نظر مردم یه معنی کاملا متفاوت داشته باشه.
به درددل مردم گوش کنید خودتون رو جدا از مردم ندونید همه داریم تو یه مملکت زندگی میکنیم نمیشه یه عده در رفاه باشن و یه عده در رنج و عذاب و صداشون هم به هیچ جایی نرسه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۵۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
دلاریزه شدن اقتصاد و نبود مدیریت اقتصادی زندگی را بر ملت تلخ و تحمل ناپذیر کرده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
تراکنش های مالی و مالیات ها و ....برای بهبود و آرامش زندگی مردم استفاده نمیشن بلکه برای خرید تجهیزات سرکوب ملت استفاده میشن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
بنظر من این دروغ ها همه اش راسته!
France
ناشناس
۱۱:۳۱ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
فقط همین برنامه این چند ماه باعث شد تورم بره بالای پنجاه درصد، کسب و کار تعطیل شد، همه چیز به هم بریزه، ....
البته ظاهراً بساط برخی آقایان و خانم ها از سفره انقلاب بدجوری تکون خورده برای همین نگران شدند که زودتر غائله ختم بشه که بتوانند دوباره برگردند سر شرکت‌های هولدینگ شون و شروع کنند به بخور بخور
Germany
ناشناس
۱۱:۲۶ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
تا قبل این آشوب ها از سوئیس میامد اینجا پناهنده میشدن برای سطح معیشت و رفاه بالا مون
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۳۰ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
اول ببین چی نوشته شده فکر بکن بعد نظر بده همین که خیلی ها از ترس به بازار نمیرن یعنی خراب شدن معیشت کلی آدم از مغازه دار تا اون بار بر
-
علی
۱۲:۰۸ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
احسنت به این جوابت
Iran (Islamic Republic of)
محمد صادق
۱۲:۲۲ ۲۴ آذر ۱۴۰۱
محمد ۱۱:۳۰ اتفاقا مردم خوب به بازار میرن و از هیچ چیزی نمیترسن . مشکل اونجاست که با این گرونی پولی تو جیبشون نیست که بخوان خرید کنن فقط میرن نگاه میکنن یکم حسرت میخورن سرخورده میشن میرن خونشون