یکی از معروفترین و خاصترین غذاهای کردستان آش شلمین است، شَلَم، چغندر، نخود و لوبیا، گردو، پیاز، ادویه و ریحان خشک مواد اولیه این غذای خوشمزه است، بعد از پخته شدن حبوبات و چغندر، شَلم را که جداگانه پخته شده اضافه کردند و در نهایت پیاز داغ و نعنا داغ هم اضافه شد.
شَلَم در واقع چیزی شبیه ترخینه است، اما با ترکیبی جالب، گندم آسیاب کرده را میپزند و شلغم و برگ شلغم را خرد میکنند و در ظرفهای بزرگ یک لایه گندم پخته و یک لایه شلغم و برگ شلغم خرد شده میریزند تا ظرف پر بشه و میگذارند بماند و هر چند روز یک بار هم میزنند تا جا بیفته و ترش مزه میشه، بعد در اندازههای کف دست روی پارچه یا سبد پهن میکنند تا خشک بشه و در طول سال در غذاها از آن استفاده میکنند.