جان باسنیچ روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی راجع به اقدامات اخیر اروپایی در محدود کردن پرس تی وی گفت: شبکهای نظیر پرس تی وی در حال ارائه یک آلترناتیو و گزینه جایگزین برای روایتهای غلط و مخدوش دولتهای غربی است؛ مسئلهای که ضرورت برخورد با رسانهای نظیر پرس تی وی از سوی دولتهای غربی را از منظر خودِ آنها دوچندان کرده است.
به گفته این تحلیلگر، کشورهای غربی به ویژه آمریکا عمیقا به این مسئله متعهد هستند اجازه ندهند که افکار عمومی غربی حتی به اصطلاح، رقبا و دشمنان خود را بشناسند. همان رقبا و دشمنانی که دولتهای غربی آنها را برای مردم کشورهایشان برساخته اند. برخورد تهاجمی غرب با پرس تی وی نیز در همین بافت و چهارچوب قابل فهم و درک است.
جان باسنیچ گفت: به نظر من قدرتهای غربی و رسانههایشان سال هاست که به این نتیجه رسیده اند که نمیتوانند با شبکهای نظیر پرس تی وی رقابت کنند و آن را کنار بزنند. فراموش نکنیم که سال هاست دهها شبکه و رسانهای غربی به نحوی ۲۴ ساعته علیه ایران فعالیت میکنند و در میدان نبردِ حقیقت، آنها به کرات از ایران شکست خورده اند و اقدامات اخیر آنها علیه شبکه پرس تی وی نیز جلوههای عینی از شکستشان را به نمایش میگذارد.
جان باسنیچ معتقد است: هر کسی که در فضای رسانهای کشورهای غربی به ویژه آمریکا کار کرده باشد به خوبی میداند که نهادهای اطلاعاتی دولتهای غربی نقش قابل توجهی در دستکاری حقایق در عرصه رسانهای در غرب دارند. در این رابطه سازمان سیا و یا شورای امنیت ملی این کشور به هر نحو ممکن و البته در چهارچوبهایی مخفی و ضمنی، در فرآیند کاری رسانهها دخالت میکنند و روایتهای مطلوب دولت آمریکا را تبلیغ و ترویج میکنند.
وی افزود: از این منظر، اینکه فضایی دموکراتیک در خودِ رسانههای غربی حاکم باشد هم اساسا حقیقت ندارد. متاسفانه در این زمینه شاهدیم که مجتمعهای نظامی و صنعتی آمریکا، نفوذ و قدرت قابل توجهی در عرصه رسانههای آمریکایی دارند که این در نوع خود برای فعالیتهای رسانهای و بازتاب دادن حقایق، یک فاجعه تمام عیار است. در این چهارچوب باید بدانیم که بسیاری از پلتفرمهای رسانهای در غرب، عمدتا تحت تاثیر دولتها و سازمانهای اطلاعاتی غربی هستند و کنش مستقلی را از خود ندارند.
به اعتقاد باسنیچ، نباید انتظار داشته باشیم که نهادهای نظامی و اطلاعاتی آمریکایی اساسا به رسانه به مثابه پدیدهای غیر از یک ابزار و حربه نظامیبنگرند. حملات اخیر علیه شبکه پرس تی وی از سوی اروپا نیز تا حد زیادی تحت تاثیر همین نوعِ نگاه است. متاسفانه بسیاری از مردم کشورهای غربی به ویژه در آمریکا، از این سلطه جریانهای نظامی و اطلاعاتی بر رسانههای غربی بیاطلاع هستند.
این تحلیلگر ادامه داد: نباید فراموش کنیم که دهها گروه و فرد تروریست و قانون شکن در بستر رسانهها و شبکههای اجتماعی آزادانه فعالیت دارند و غرب و به خصوص دولت آمریکا هیچ اقدامی علیه آنها انجام نمیدهند. دلیل این مساله نیز روشن است، زیرا اساسا این افراد و گروهها حامیان آمریکا هستند و توسط این کشور حمایت میشوند.
وی افزود: فراموش نمیکنیم که تروریستهایی نظیر داعش، القاعده و دیگر گروههای اینچنینی، بر اساس اسناد و شواهدی که تاکنون افشا شده، پیوندهای نزدیکی را با دولت آمریکا داشته و دارند و بعضا از حمایتهای مستقیم واشینگتن نیز برخوردار بوده اند.
باسنیچ در پایان به پرس تی وی گفت: از این رو فعالیتهای آنها در محیطهای رسانهای و شبکههای مجازی نیز با خلل جدی از سوی دولت آمریکا و یا دیگر کشورهای غربی مواجه نشده است. در این چارچوب، آمریکا عملا در این رابطه نوعی بازی و استاندارد دوگانه را اعمال میکند و عملا تقویت کننده نوعی تروریسم در محیط رسانهای نیز است.