چهارمحال و بختیاری روزگاری به استان تونل‌های برفی معروف بود.

چهارمحال و بختیاری که روزگاری تامین‌کننده آب چند استان در کشور محسوب می‌شد، امروز در حال تبدیل شدن به پیشانی خشکسالی کشور است، مردمان این دیار خاطرات فراوانی از بارش‌های چند متری برف دارند و قدیمی‌تر‌ها می‌گویند که گاهی ارتفاع برف تا پشت‌بام خانه‌ها نیز می‌رسید.

شهرستان کوهرنگ در چهارمحال و بختیاری یکی از شهرستان‌هایی در استان بود که از فصل پاییز ارتفاع برف در شهر چلگرد حداقل یک متر بود، اما اکنون مردم این شهرستان و سایر نقاط استان چشمشان به آسمان برای بارش نزولات آسمانی خشک شده است.

طبق پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی در ابتدای پاییز سال‌جاری قرار بود از نیمه آذرماه شاهد بارش‌های موثر باران و حتی برف در چهارمحال و بختیاری باشیم، اما ماه آذر نیمه را رد کرد و این استان شاهد بارش موثر باران و برف نبود.

پاییز خشک و احیانا زمستان بدون بارش برف قابل توجه، نوید بهار و تابستان سختی را از نظر تامین آب در چهارمحال و بختیاری می‌دهد، منابع آب سطحی و زیرزمینی این استان وابستگی شدیدی به یخچال‌های طبیعی دارند، حال باید دید در چند ماه آینده وضعیت بارش‌ها در این استان چگونه خواهد بود.

کمبود بارش طی آذرماه امسال در چهارمحال و بختیاری 

مهران چراغپور- مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینکه در آبان‌ماه شاهد بارش‌های موثر باران در استان بودیم، اظهار کرد: در ابتدا پیش‌بینی شده بود که در آذرماه شاهد بارش موثر در استان باشیم، اما ابر‌های رطوبت‌زایی که وارد کشور می‌شوند، دچار تغییر شدند.

وی افزود: از ابتدای آذرماه تاکنون با کمبود بارش در چهارمحال و بختیاری مواجه بودیم، از نظر میزان بارش باران نسبت به سال گذشته وضعیت تا حدودی مطلوب‌تر است، اما در نهایت سامانه بارشی که برخی استان‌های کشور را تحت تاثیر قرار داد در استان ما فعالیت چشمگیری نداشت.

چراغپور با بیان اینکه استان‌های جنوبی و شمالی کشور شاهد بارش موثر در هفته گذشته بودند، خاطرنشان کرد: در چهارمحال و بختیاری بارش در برخی شهرستان‌ها محدود بود، اما در شهرکرد بارشی نداشتیم.


بیشتر بخوانید


مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در اواخر آذرماه تا اواسط دی‌ماه پیش‌بینی می‌شود که بارش‌ها وضعیت بهتری پیدا کنند و در حد نرمال باشد، توضیح داد: سپس بارش‌ها از نیمه دوم دی‌ماه تا اواسط بهمن‌ماه با کاهش روبرو می‌شود، مجددا از نیمه دوم بهمن و اسفند شاهد بارش نرمال خواهیم بود.

وی با تاکید بر اینکه میانگین دما در چهارمحال و بختیاری از حد نرمال بالاتر است، گفت: بارش برف در استان وابسته به سامانه‌های بارشی وارد شده به استان است، از هم‌اکنون برای بارش برف در استان نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی داشت.

چراغپور بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود اکثر بارش‌های زمستانه در چهارمحال و بختیاری به‌صورت باران باشد، باید منتظر ورود سامانه‌های بارشی سرد باشیم.

وضعیت آب‌های سطحی استان وابسته به برف است

رسول میرعباسی عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه طبق پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی بارش باران در زمستان امسال در چهارمحال و بختیاری در حد نرمال خواهد بود، اظهار کرد:، اما برای بارش برف نمی‌توان از هم‌اکنون با قطعیت اظهار نظر کرد، پیش‌بینی می‌شود بارش برف کمتر از نرمال باشد.

وی بیان کرد: وضعیت آب‌های سطحی چهارمحال و بختیاری مانند رودخانه زاینده‌رود وابسته به برف است، این رودخانه از یخچال‌های طبیعی شهرستان کوهرنگ تغذیه می‌شود و متکی به ذخایر برف است.

میرعباسی با تاکید بر اینکه ذخیره سد زاینده‌رود کمتر از ۱۰ درصد است، عنوان کرد: ورودی آب به این سد نیز بسیار محدود است، مسلما اگر شاهد بارش برف در چهارمحال و بختیاری نباشیم و این کمبود بارش ادامه پیدا کند، بهره‌برداران از منابع آب سطحی و زیرزمینی با مشکل مواجه خواهند شد، این کاهش بارش در این استان تبعات منفی بر استان‌های خوزستان، اصفهان و یزد نیز در تامین آب دارد.

دانشیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه جهان با پدیده تغییر اقلیم مواجه شده است، یادآور شد: در پی پدیده تغییر اقلیم نوع بارش و حجم آن دچار تغییر شده است، قائدتا با این پدیده نمی‌توان مقابله کرد و باید سازگاری را در دستور کار قرار دهیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار