سید فخرالدین عامریان رئیس اتاق مشترک ایران و برزیل در نشست اختصاصی که با حضور سفیر کشور برزیل و مدیران و فعالان اقتصادی استان زنجان برگزار شد اظهار داشت: استان زنجان دارای پتانسیل و ظرفیتهای زیادی است، اما در این چندین سال به دلیل عدم شناخت فعالیت آن بسیار کمتر است. امیدوار هستیم با امضا تفاهم نامه که بین اتاق مشترک ایران و برزیل و استان زنجان انجام شد شاهد همکاریهای بیشتر باشیم.
عامریان بیان کرد: اتاق ایران و برزیل پنج سال است که در تهران تشکیل شده و سال گذشته نیز دفتر خود را در این کشور برزیل افتتاح کرده که از زمان افتتاح، صادرات ایران به برزیل دو برابر شده است.
وی گفت: برزیل به صورت مستقیم چهار میلیارد دلار واردات کالا داشته که شامل کالاهای اساسی از جمله گوشت، نهادهای دامی، سویا، ذرت بوده و برخی واردات نیز به دلیل تحریمها به صورت غیر مستقیم انجام شده که به بیش از ۷ میلیارد دلار میرسد.
رئیس اتاق مشترک ایران و برزیل عنوان کرد: صادرات ما نیز شامل فرش، صنایع دستی، کشمش، خشکبار محصولات پتروشیمی بوده که به ۱.۵ میلیارد دلار صادرات غیر از میوه به برزیل داریم و امیدوار هستیم صادرات محصولات پتروشیمی (اوره) که در حال حاضر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن است به بیش از سه میلیون تن افزایش پیدا کند.
وی ابراز داشت: با توجه به اینکه کشور برزیل وارد کننده میوه است، اما تا حال حاضر کشور ایران اقدامی در این راستا انجام نداده، اما با همکاری اتاق ایران و برزیل و با توجه به جلسات برگزار شده با جهاد کشاورزی تفاهم نامههایی در این زمینه امضا شده است.
عامریان افزود: امیدوار هستیم تولیدات استان زنجان که شامل ۱۶۰ هزار تن سیب درختی است، صادر شده و طبق تفاهمنامه در قبال صادرات این میوه ها، واردات میوههای استوایی از برزیل انجام شود.
وی گفت: امیدوار هستیم در سفر هیئت تجاری ایران که با حضور وزیر صمت در بهمنماه به برزیل انجام خواهد شد، تجار استان زنجان نیز شرکت کنند و همچنین در نمایشگاههایی که در سال آینده در کشور برزیل برگزار خواهد شد حضور تاجران استان زنجان چشمگیر باشد.
رئیس اتاق مشترک ایران و برزیل افزود: سالانه در استان زنجان ۳۵ هزار تن کشمش تولید میشود و برزیل یکی از بزرگترین وارد کنندههای کشمکش است و میتواند بازار خوبی برای کشمش زنجان باشد.
وی با بیان اینکه چاقو جز محصولات مهم استان زنجان است افزود: با توجه به اینکه کشور برزیل واردکننده چاقو است، اما تا حال حاضر موفق نشدیم صادرات این محصول را به کشور برزیل را داشته باشیم.
در ادامه خلیل قاسملو معاون امور اقتصادی استاندار زنجان گفت: استان زنجان جز سه استان امن کشور برای سرمایه گذاری است و به دلیل وجود سرمایه اجتماعی و وجود منابع بی نظیر زنجان، محیط مناسبی برای گسترش سرمایه گذاری خارجی و سرمایهگذاریهای مشترک بین دو کشور است.
وی افزود: خوشحال هستیم که بعد از گذشت ۱۲۰ سال شاهد ارتباطات دیپلماتیک بین دو کشور هستیم و سطح بالای اطلاعات سفیر برزیل در خصوص اقتصاد استان زنجان نشان از علاقه مندی ایشان به توسعه روابط اقتصادی استان است.
معاون امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه مردم استان زنجان بسیار بخشنده و مهمان نواز هستند خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه بزرگترین مرکز درمان سرطان کشور که به صورت خیریه و رایگان به بیماران خدمات میدهد در استان زنجان فعالیت میکند و منبع تأمین مالی آن بر عهده مردمان این استان است که نشان از سطح بالای سرمایه اجتماعی در استان است.
قاسملو با بیان اینکه مردم استان نسبت به همدیگر اعتماد بسیار بالایی دارند تصریح کرد: علاوه بر مرکز خیریه مهرانه مؤسسات خیریه زیادی در استان وجود وجود دارد که نشان از نوع دوست بودن مردم دارد و این نشان دهنده این است که زنجان محیط مناسبی برای گسترش سرمایه گذاری خارجی و سرمایهگذاریهای مشترک است.
وی با بیان اینکه استان زنجان از لحاظ اقتصادی در رده ۲۲ کشوری قرار دارد افزود: این استان کمترین نرخ تورم را در کشور دارد و با وجود تحریمها نزدیک به چهار درصد رشد اقتصادی داشته است.
معاون امور اقتصادی استاندار زنجان، با بیان اینکه استان زنجان کمترین نرخ بیکاری را در کشور دارد بیان کرد: این موارد شاخصهایی است که ارتباط با اعتماد متقابل را ایجاد میکند که سرمایه گذاری مشترک بین این دو کشور صورت گیرد.
قاسملو با اشاره به اینکه منطقه ویژه اقتصادی زنجان با ۸۵۰ هکتار در ۱۴ کیلومتری شهر زنجان دارای زیرساختهای تجهیز بافته و آماده همکاریهای مشترک است گفت: این منطقه محل مناسبی برای صادرات کالاهای برزیلی است و همچنین در زمینه مدیریت پسماندهای صنعتی و کشاورزی آماده همکاری هستیم که در این موارد تکنولوژی بالای برزیل را میطلبد.
وی در ادامه گفت: در زمینه توسعه سیستمهای حمل و نقل و تجهیز آن، آماده همکاری مشترک هستیم و امیدوارم سفر، سفیر برزیل برای استان و طرفین، افزایش رفاه و اشتراکات فرهنگی بین مردم دو کشور را به همراه داشته باشد.
در ادامه عبدالله جعفری معاون توسعه سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: ارتباط و همکاری ایران و کشور برزیل به ویژه در نهادهای دامی در استان زنجان بسیار مشهود است.
وی افزود: استان زنجان با توجه به دارا بودن ۱.۳ درصد جمعیت کشور جزء استانهای است که زمینهای کشاورزی بسیاری در آن وجود دارد و ۴ درصد اراضی کشاورزی کشور در استان موجود است که نشانگر ظرفیت بالای آن است.
جعفری بیان کرد: نزدیک به ۳ میلیون انواع محصولات کشاورزی با بیش از ۶۰ نوع در ۱۱ اقلیم مختلف آب و هوایی استان تولید میشود که ۷۰ درصد محصولات مازاد است.
وی گفت: محصولاتی که برزیل وارد کننده آن است بیشتر آن در استان زنجان تولید میشود از جمله در حوزه کشمش، ماهی، لبنیات، سیب درختی، و روغن زیتون و فرآوردههای آن که قابلیت بالایی دارد و میتواند تامین کنند بخشی از بازار برزیل باشد.
معاون توسعه سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان بیان کرد: در مقابل استان وارد کننده نهادههای دامی به ویژه سویا که نزدیک به ۸۵ هزار تن و ذرت ۲۰۰ هزار تن که نیاز سالانه است و تمایل داریم بدون واسطه و با استفاده از تجار استان انجام شود.
وی افزود: در استان مرکز تحقیقات کشاورزی خوبی داریم که میتواند تبادل تجارب و اطلاع خوبی بین دو کشور باشد
جعفری عنوان کرد: یکی از اولویتهای ما در بخش کشاورزی توسعه کشت قراردادی یا سفارشی است و میتوانیم متناسب با اقلیم برای کشور برزیل با توجه به نیازمندی داشته باشیم.