ماریا زاخارووا، در واکنش به سخنان «آنا برنابیچ» نخست وزیر صربستان که گفته بود این کشور در مساله کوزوو به دلیل سهل انگاری اتحادیه اروپا در آستانه جنگ قرار گرفته است، نوشت:چرا سهل انگاری؟! این وضعیت دقیقا همان چیزی است که اتحادیه اروپا از سالها پیش برای آن برنامه ریزی کرده است.
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهوری صربستان میگوید کشورش درخواست صدور مجوز برای «اعزام نیروهای امنیتی به کوزوو» را به ناتو ارائه خواهد کرد. بنا به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، صربستان میتواند یک هزار نظامی، نیروی پلیس و مامور گمرک به اماکن مذهبی ارتدکس در مناطقی که اکثریت آنها صربنشین هستند اعزام کند.
با این حال بلگراد برای اعزام این نیروها باید موافقت «فرماندهی نیروها برای کوزوو تحت نظر سازمان ملل» را کسب کند. این نیروها هماکنون تحت فرماندهی ناتو هستند.
ووچیچ تاکید کرده است که در مورد پاسخی که بلگراد از ناتو دریافت خواهد کرد «هیچگونه توهمی» ندارد. این برای اولین بار است که صربستان با استناد به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، درخواست اعزام نیرو به کوزوو را ارائه میکند. این قطعنامه به دنبال جنگ کوزوو بین سالهای ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ میلادی به تصویب رسید.
درخواست رئیسجمهوری صربستان به دنبال تنشهای روزافزون در شمال کوزوو که اکثریت مناطق آن صربنشین هستند مطرح میشود. صدها نفر از صربهای این منطقه روز شنبه در یکی از جادههای اصلی شمال کوزوو موانعی ایجاد کردند و باعث توقف عبور و مرور از دو گذرگاه در مرز با صربستان شدند.
صربهای شمال کوزوو از بازداشت یک مامور پیشین پلیس که صربتبار است خشمگین هستند؛ این مامور به ظن نقشآفرینی در حملات به ماموران پلیس کوزوو بازداشت شده است.
چند مورد تیراندازی و حمله به گشت پلیس نیز طی روزهای اخیر در شمال کوزوو گزارش شده است. اقلیت صربهای شمال کوزوو که حدود ۱۲۰ هزار نفر هستند، با تشویق بلگراد اقتدار دولت کوزوو را به چالش میکشند.
کوزوو در سال ۲۰۰۸ تقریباً پس از یک دهه درگیریهای نظامی علیه حکومت بلگراد از صربستان جدا شد. با این وجود صربستان تاکنون استقلال کوزوو را به رسمیت نشناختهاند.