انواع گجت الکترونیکی از جمله موبایل، لپ تاپ، تبلت و انواع پلیرها و سایر گجتهای دیگر بخش جدایی ناپذیر زندگی امروز هستند، اما این ابزار مدرن هم مشکلاتی را به همراه دارند به طوری که امروزه بیماریهای ناشی از تکنولوژی تبدیل به مشکلاتی همه گیر برای اکثر مردم شده است.
اگر شما نیز جزء آن دسته از کسانی هستید که گوشی از دستتان نمیافتد و لپ تاپ به بهترین دوست شما بدل شده است، باید بدانید که این دوستان و همراهان جدانشدنی ممکن است مشکلات زیادی را برای شما به بار آورند به طوری که حتی برای شما قابل جبران نباشند.
۱. حملات عصبی
روانشناسان میگویند آنها پی بردهاند که مشکل جدیدی به نام «نوموفوبیا» یا بطور خلاصه «ترس از بی موبایلی» مرتبا و بیش از همیشه بر افراد جوان تاثیر میگذارد. علائمی همچون اضطراب و حواس پرتی به هنگامی که این بیماران از تلفن خود جدا میشوند و قادر به بررسی رخدادهای جدید تلفن همراه خود نیستند، رخ میدهد.
۲. اسپرم ضعیف
یک تحقیق نشان داده که امواج وای فای میتواند به طور بالقوه به اسپرم صدمه بزند و حرکت آنها را متوقف کند که منجر به مشکلات ناباروری در مردان میشود. دانشمندان تذکر میدهند که این تحقیق قبل از اینکه هر نتیجهای را بتوان از آن منتشر کرد، به تحقیقات بیشتری نیاز دارد، اما در عین حال اگر این دستگاهها خاموش باشند به بچهها صدمه نخواهد رسید.
۳. سندرم بینایی کامپیوتر
یک ساعت خیره شدن به کامپیوتر اصلا برای چشمان شما خوب نیست: انجام این کار میتواند به سندرم بینایی رایانهای منجر شود، از جمله خستگی چشم، سردرد و تاری دید. برای رفع مشکلات سعی کنید میزان تابش نور مونیتور را کاهش دهید و مرتبا پلک بزنید. در ضمن باید بدانید که خیره شدن طولانی مدت به صفحه موبایل و کامپیوتر منجر به خشکی چشم و مشکلات متعاقب آن خواهد شد. بهتر است که هر ۱۵ دقیقه یکبار چشمانتان را از کامپیوتر برگردانید و به یک نقطه دور خیره شوید.
۴. التهاب تاندون شصت
۱۵ بیماری که گوشی و لپتاپ مسبب آن هستند
متخصصان دست میگویند اخیرا گزارشات مبنی بر افزایش التهاب تاندون شصت در نتیجه استفاده زیاد از گوشی همراه و کامپیوتر به مراتب بیشتر شده است. علائم هشدار دهنده این بیماری شامل سوزن سوزن شدن یا بی حسی است. بهترین کار پیشگیری است. به این منظور سعی کنید بین کار مرتب وقفه ایجاد کنید؛ و هر ۱۵ دقیقه یکبار انگشتان را استراحت داده و خیلی آرام مالش دهید.
۵. وضعیت بد بدن
نشستن در حالت قوز کرده در روی میز در تمام طول روز میتواند منجر به کمر درد شود. یکی از مشکلاتی هم که ماندن و نشستن در یک وضعیت برای بدن ایجاد میکند مشکل عصب باریکش یا عصب ضربه زننده است که یک مشکل آزار دهنده است. برای جلوگیری از این وضعیت هر چند دقیقه یکبار وضعیت خود را عوض کنید. از نشستن طولانی مدت خودداری کنید و مرتب به خود استراحت دهید بدن را شل کنید و کمی قدم بزنید. میتوانید در حال نشسته حرکات کششی مربوط به بازوها و شانه را انجام دهید و بدن را به سمت بالا بکشید.
۱۵ بیماری که گوشی و لپتاپ مسبب آن هستند
۶. آرنج تلفن همراه
یکی از مشکلاتی که ممکن است گریبانگیر کاربران تلفن همراه شود، بیماری آرنج تلفن همراه یا وضعیت عصبی آرنج ناشی از موبایل است. مهم نیست که تلفن همراه شما چقدر هوشمند است، اما آرنج تلفن همراه به وضعیتی اطلاق میشود که در آن افراد به دلیل خم کردن آرنج به مدت طولانی که برای نگه داشتن تلفن همراه استفاده میشود، دچار آسیب در عصب این بخش از بدن میشوند. اگر تلفن همراه خود را برای مدت طولانی نگه دارید، ممکن است احساس ناراحتی کنید. راه حلهای امکان پذیر استفاده از هدفون، میکروفون داخلی، هدست بلوتوث یا پایه نگهدارنده تلفن است.
۷. بیماری سایبر
محققان سالها در مورد این بیماری به مردم هشدار دادند این بیماری از اولین سالهای ورود کامپیوتر پیشرفته به خانههای مردم وارد لیست بیماریها شد. امروزه متوجه شدهاند افرادی که زمان زیادی را صرف استفاده از واقعیت مجازی (VR) صرف میکنند تحت تاثیر این مشکل هستند. متاسفانه VR امروزه شامل نمایش دادن تجربیات رایجتری مثل فیلمهای ۳ D و حتی نمایش HD در تلفن یا تبلت میشود. علائم این وضعیت عبارتند از تهوع و سردرد.
۸. سوختگی ران
اگر شما جزو آن دسته از کسانی هستید که لپ تاپ را روی پای خود میگذارید و به مدت طولانی در این وضعیت میمانید باید بدانید که لپ تاپ دوست پای شما نیست و سوختگی ران در انتظار شماست. در حقیقت استفاده طولانی مدت از لپ تاپ روی پا میتواند منجر به مشکلات پوستی ناشی از آن شود که از طریق قرار گرفتن در معرض حرارت به وجود میآید. این علائم ممکن است از بثوراتی که بعد از چند روز از بین میروند تا بی رنگی شدید را منجر شود.
۹. سندرم تونل کارپال
یک تحقیق در مقیاس کوچک که در نشریه عضله و اسکلت منتشر شد، نشان داد افرادی که زمان زیادی را در گوشی هوشمند، تبلت یا کنسول بازی صرف میکند (نه ساعت یا بیشتر در طول روز) بیشتر دچار درد دست و مچ درد میشوند. این تحقیق به دنبال یک تحقیق بزرگتر که استفاده از وسایل الکترونیک را به ۵ ساعت یا بیشتر در روز طبقه بندی کرده بود، انجام شد.
بیش از نیمی از شرکت کنندگان که از گوشیها یا دستگاههای دیگر الکترونیکی استفاده میکردند به شدت دچار درد و ناراحتی عضلانی اسکلتی شدند.
۱۵ بیماری که گوشی و لپتاپ مسبب آن هستند
۱۰. پرخوری
رسانههای اجتماعی پر از تصاویری جذاب از غذاها و به خصوص غذاهای ناسالم و فست فودها هستند. آنها سرگرم کننده هستند، اما میتوانند اشتهای شما را تحت تاثیر قرار دهند. این وضعیت که پورنوگرافی غذا هم نامیده میشود نه تنها به طور غریزی باعث تشویق افراد به خوردن غذاهای ناسالم شده بلکه باعث میشود که کاهش وزن، رژیم غذایی سالم و ایجاد عادات خوب غذایی برای این افراد به شدت سخت شود.
۱۱. سبک زندگی بی تحرک
بیشتر افراد وقت زیادی از روز را به پاسخ دادن به ایمیل در کامپیوتر محل کار یا تماشای تلویزیون در خانه صرف میکنند که بیشتر این زمان در وضعیتی نشسته و بی تحرک هستند؛ و هر چه نقش تکنولوژی در زندگی برجستهتر باشد زمان بیشتری در وضعیت نشسته و بدون تحرک میگذرد. شیوه زندگی کم تحرک با خطرات جدی سلامتی همراه است، از جمله خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، کلسترول بالا، سکته مغزی، دیابت نوع۲ و برخی از سرطانها.
۱۲. بی خوابی
زمانی که شما صرف تلفن همراه میکنید میتواند بر مدت زمانی که طول میکشد تا به خواب بروید و کیفیت خواب شما، تاثیر بگذارد. نتایج پژوهشگران نشان میدهد افرادی که از تلفن همراه درست قبل از خواب استفاده کردند به احتمال بیتشری دچار ضعف کیفیت خواب هستند.
۱۳. التهاب گردن
نمیتوانید از بیماریهای ناشی از تکنولوژی و بیماریهای حرفهای نام ببرید، اما در مورد مشکلات گردن سخنی به زبان نیاورید. نگاه کردن به موبایل در تمام روز باعث فشار بر روی گردن میشود، چون گردن شما در واقع دارد سر سه منی (۴ تا ۷ کیلویی) شما را نگه میدارد. ماندن در این وضعیت به مدت طولانی باعث فشار بیشتر روی عضلات میشود که ممکن است در انتها منجر به گردن درد یا کشیدگی عضلات شود. اگر شما همچنان به این وضعیت اصرار داشته باشید مشکلی بسیار بدتر در انتظار شماست.
آرتروز گردن یکی از مشکلات شایع برای کسانی است که ساعتهای طولانی را صرف نشستن پای کامپیوتر میکنند. این موضوع تنها مختص بازی خورها نیست بلکه حتی دانشجوها و استادان دانشگاه را هم که به مدت طولانی با کامپیوتر وقت صرف پژوهش و تحقیق میکنند، گریبانگیر خود خواهد کرد.
۱۴. کاهش شنوایی
احتمالا شما هم جزو کسانی هستید که دوست دارند صدای هدفون خود را بلند کنند تا فقط صدای موسیقی را بشنوند. شاید این کار صدای اطراف را خفه کند و شما به قول معروف توی حس موسیقی بروید، اما باید بدانید که این کار یک عادت نامناسب و خطرناک است. قرار گرفتن در معرض صدای بلند به مدت طولانی میتواند به گوشهای شما صدمه بزند و حتی باعث کاهش شنوایی بشود. وی توصیه میکنید صدا را در حالت نیمه بگذارید. این وضعیت همچنین منجر به وز وز گوش نیز خواهد شد که از آن به زنگ زدن گوش تعبیر میشود.
۱۵. سرطان
۱۵ بیماری که گوشی و لپتاپ مسبب آن هستند
در تحقیقات انجام یافته بوسیله برنامه ملی سم شناسی محیطی، محققان موشها را در معرض امواج رادیوفرکانسی (RFR) که از تلفنهای همراه پخش میشود در طی یک دوره نه ساعته برای هر روز، به مدت ۲ سال قرار دادند (حدود ۷۰ سال برای یک انسان). نتایج حداکثر در معرض قرار گرفتن که قانونا در تلفنهای همراه تا ۴ برابر آن مقدار اجازه داده شده است، رده بندی شد.
محققان همچنین تومورهای قلبی به نام شوانوم را در موشهایی نر که دورتر از محل انتشار امواج تلفن همراه بودند، پیدا کردند. در حالی که این تومورهای خاص به ندرت به حالت سرطانی در میآیند و RFR نمیتواند موجب سرطان به وسیله صدمه زدن به DNA شود، اما هنوز هم نگرانیهایی وجود دارد مبنی بر اینکه میتوانند این امواج به شیوهای بافت انسان را تغییر دهند که موجب سرطان بشوند.
کلام آخر با کاربران تکنولوژی
با وجود این همه مشکلاتی که به وسیله استفاده طولانی مدت از گجتهای هوشمند به وجود میآید که بعضی از آنها هرگز قابل جبران نیستند آیا به نظر شما باز هم ارزش این را دارد که ساعتهای طولانی را صرف شبکههای اجتماعی و یا برنامههای پیام رسانی کنید که هیچ سودی برای شما ندارد؟ اگر احساس میکنید که به این وسایل هوشمند معتاد شدهاید، اولین قدم پذیرفتن این مشکل است سپس نسبت به رفع و درمان آن اقدام کنید.