ساعت ۵ بعد از ظهر پنجشنبه ۱۷ آذر، عوامل خوابگاه پسرانه دانشگاه علامه طباطبایی در خیابان ستارخان، پس از ورود به اتاق تلویزیون با جسد حلق آویز یکی از دانشجویان مواجه شدند؛ دانشجوی پسری که از سال ۹۴ برای تحصیل در رشته کارشناسی حقوق به خوابگاه آمده بود.
با مشاهده جسد حلق آویز شده موضوع به بازپرس کشیک قتل پایتخت اعلام شد و با حضور تیم جنایی در محل تحقیقات آغاز شد. در بررسیهای اولیه متخصصان پزشکی قانونی مشخص شد از زمان مرگ حدود ۶ ساعت میگذرد.
در ادامه بررسیها مشخص شد، دانشجوی جوان، سابقه بیماری روحی روانی و مراجعه به پزشک داشته است.
طبق تحقیقات به عمل آمده در صحنه حادثه، یک دستنوشته از این دانشجو با اشاره به قصد انجام خودکشی کشف و ضمیمه پرونده شد.
همچنین بررسی وسایل شخصی این دانشجو نشان میدهد وی عکس یک فرد حلق آویز را که به دوربین لبخند میزده در پسزمینه تلفن همراه خود گذاشته بوده است. به دستور بازپرس جنایی، جسد به پزشکی قانونی منتقل شد. این در حالی است که دانشگاه علامه طباطبایی، پنجشنبه با انتشار اطلاعیهای از خودکشی یکی از دانشجویان پسر ساکن خوابگاه خبر داده بود.
در بخشی از اطلاعیه دانشگاه علامه طباطبایی آمده بود: این دانشجو از سال ۱۳۹۷ تحت مراقبت و درمان مرکز مشاوره دانشگاه بوده است.
محمد شهریاری، سرپرست دادسرای امور جنایی تهران در این رابطه به خبرنگار «ایران» گفت: این دانشجو که شهاب نام داشته از مرداد سال ۹۴ در رشته کارشناسی تحصیل میکرده و با پتوی مسافرتی، خود را از میلهای که به سقف بوده آویزان کرده و به زندگی اش پایان داده است. در بازرسی از جیبهای پسر ۳۵ ساله، دستنوشتهای تک برگی، یافت شد که خطاب به مادرش بوده و از او حلالیت خواسته و خداحافظی کرده است.
معاون دادستان ادامه داد: طبق گفته هم اتاقیهایش او فردی آرام و گوشه گیر بوده و با کسی درگیری و دعوایی نداشته است و داروی اعصاب مصرف میکرده است. جسد به پزشکی قانونی منتقل شد و دستور تحقیق از روانپزشکی که شهاب تحت درمان او بود و بررسی پرونده بالینی وی صادر شده است.
گمانهزنیها و شایعات
با گذشت چند ساعت از فوت این دانشجو برخی گمانهزنیها درباره علت مرگ این دانشجو مطرح شد ازجمله آنکه علت خودکشی این دانشجوی همدانی اختصاص نیافتن خوابگاه بوده و یا اینکه، این دانشجو در فضای عمومی دانشگاه و نمازخانه دانشگاه زندگی میکرده است یا سیاسی بودن این اتفاق را به عنوان یک شائبه مطرح کردهاند.
معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، ضمن تشریح جزئیات این حادثه و رد برخی شایعات مطرح شده در فضای مجازی تأکید کرد: این دانشجوی متوفی دارای خوابگاه بوده، ضمن اینکه اصلاً فرد سیاسی نبوده و فاقد هرگونه سابقه فعالیت سیاسی است.
مهدی واحدی با بیان اینکه، این دانشجو ورودی سال ۱۳۹۴ در رشته حقوق بوده است، افزود: این دانشجو که در حال گذران ترم ۱۴ خود بود، پیش از این و از سال ۱۳۹۷ به علت برخی مسائل ازجمله افکار خودآسیبرسان تحت نظر مرکز مشاوره دانشگاه علامه بود و دارو مصرف میکرد که تمام مستندات آن موجود است.
وی با اشاره به اینکه، این دانشجو به دلایل برخی مسائل شخصی وقفهای در تحصیل داشت، ادامه داد: با وجود آنکه از سنوات تحصیلی این دانشجو گذشته بود، اما کمیسیون موارد خاص دانشگاه علامه با درخواست آن مرحوم برای گذراندن ۶ واحد درسی باقیمانده موافقت کرد تا بتواند فارغالتحصیل شود. واحدی تأکید کرد: طبقه خوابگاه محل استقرار، اتاق مربوطه و سه نفر از هماتاقیهای این دانشجو، تخت، کتابها و اقلام و لوازم این دانشجو کاملاً مشخص هستند و همه این موارد ازجمله دستنوشتههای باقیمانده از این دانشجو که در بخشی از مادر خود حلالیت خواسته نیز به رؤیت برادر بزرگتر این دانشجو به عنوان نماینده خانواده در مراجعه به این دانشگاه رسیده است.
وی گفت: با وجود اینکه مرکز مشاوره دانشگاه در حد امکانات، توان و شرایط موجود از این دانشجو مراقبت میکردند، اما آن مرحوم متأسفانه تصمیم خود را برای خودکشی گرفته بود، بهطوری که در لحظات پایانی بیش از ۲۰ ساعت در اتاق خود حضور نداشته و هم اتاقیهای این دانشجو نیز از وی اطلاعی نداشتند.
معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی همچنین تصریح کرد: آن مرحوم ساعتهای پایانی زندگی خود را بهمنظور مقدمهسازی برای خودکشی، در یکی از اتاقهای زیرین خوابگاه سپری کرده است.
وی افزود: ما نیز ساعت یک بعدازظهر روز پنجشنبه متوجه شدیم که این دانشجو خود را در یکی از اتاقهای طبقه زیرین خوابگاه حلق آویز و درب ورودی اتاق را نیز از داخل قفل کرده بود و متأسفانه همین باعث شد که مسئولان خوابگاه چندساعت پس از خودکشی متوجه این اتفاق شوند.
واحدی همچنین با بیان اینکه، این دانشجو مجرد بوده، افزود: طبق صحبتهایی که با هماتاقیهای این دانشجو شده است، آن مرحوم هیچگونه رفتار حادی که دال بر خودکشی باشد از خود بروز نداده بود جز اینکه در روزهای پایانی حیات مقداری بیشتر در خود فرو رفته بود و کمتر با دیگران ارتباط میگرفت. معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه در خصوص اینکه، برخی ادعا کردهاند که «مرکز مشاوره به شکل مناسب نتوانسته است از این دانشجو مراقبت کند و یا به دلیل اینکه مراکز مشاوره و بهداشت اطلاعات دانشجویان با اختلالات روانی را به مراکز امنیتی گزارش میدهند و به همین دلیل دانشجویان از مراجعه به این مراکز امتناع میکنند»، طرح این مسائل را بیاساس دانست و گفت: بهطور حتم مراکز مشاوره دانشجویی تا اندازهای توان پیگیری و مراقبت از دانشجویان بیمار را دارند.
واحدی افزود: این مراکز به جد ملزم به رعایت اصل محرمانگی در اطلاعات دانشجویان هستند، بهطوری که تنها پزشک یا مسئول خوابگاه از شرایط دانشجو اطلاع دارند؛ حتی تا هنگامی این اتفاق افتاد بنده به عنوان معاون دانشجویی به دلیل محرمانه بودن پرونده از وضعیت روانی آن مرحوم اطلاعی نداشتم.
این دانشجو سیاسی نبود
وی در ادامه همچنین تأکید کرد: آن مرحوم فاقد هرگونه سابقه فعالیت سیاسی است و اصلاً فرد سیاسی نبود و هیچ گونه پرونده و سابقهای در این زمینه حتی در اتفاقات اخیر این دانشگاه نداشته است.
واحدی همچنین درباره اینکه آیا رئیس دانشگاه علامه طباطبایی هیأتی را مأمور پیگیری این حادثه کرده است، گفت: اینطور نبوده که تیمی برای رفع شائبهای تشکیل شده باشد بلکه بر اساس پروتکلهای موارد بحرانی این تیم تشکیل شده است.
به گفته وی، این هیأت که بهطور معمول در اینگونه حوادث به عنوان کمیته مدیریت بحران تشکیل میشود، تمام فرایندهای این مسأله را بهمنظور روشن شدن هر آنچه که اتفاق افتاده با هماهنگی نهادهای قانونی به شکل میدانی انجام داده است.
معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در پایان درگذشت این دانشجو را که بهمنظور حفظ حرمت متوفی و خانواده وی از ارائه مشخصات آن مرحوم امتناع شده، به خانواده، دوستان و دانشگاهیانش تسلیت گفت.