مشاور وزیر میراث فرهنگی گفت: کشتی پهلوانی و آیین‌های زورخانه‌ای، رسمی دیرین در جغرافیای فرهنگی ایران است، این سنت در مناطق مختلف متنوع است.

محمدحسن طالبیان معاون سابق میراث‌فرهنگی کشور گفت: «کنوانسیون پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس که در سال ۲۰۰۳ میلادی توسط مجمع عمومی یونسکو به تصویب رسیده‌ است با هدف ارتقای دوستی و صلح بین جوامع، ملت‌ها و با تاکید بر تقویت تنوعات و مشترکات فرهنگی اقوام مختلف در فضای جهانی‌سازی تدوین شده است.

معاون سابق میراث‌فرهنگی کشور افزود: بانیان و مجریان این کنوانسیون تلاش دارند با ثبت عناصر فرهنگی ناملموس از اقصی نقاط کره خاکی، به شناسایی، معرفی و ترویج این عناصر در شرایطی که همسان‌سازی و یکنواخت‌سازی جامعه، فرهنگ معاصر را آسیب زا کرده، برهاند.

او تصریح کرد: این کنوانسیون از اساس بدنبال تقویت تنوعات فرهنگی و تشویق ملت‌ها به پاسداری تفاوت‌های بین فرهنگی هرچند کم، اما هویت‌بخش است.

مشاور وزیر میراث‌فرهنگی بیان کرد: کشتی پهلوانی و آیین‌های زورخانه‌ای، رسمی دیرین در جغرافیای فرهنگی ایران است، این سنت دیرین در مناطق مختلف فرهنگی این جغرافیا و مناطق مجاور آن، دارای تنوعات شکلی و شیوه‌ای اما مبتنی بر اصل و ریشه پهلوانی است، برای مثال کشتی چوخه در خراسان، کشتی گیله‌مردی در گیلان، کشتی لوچو در مازندران یا کشتی گولش در آذربایجان از این دست است.

او ادامه داد: در فضای همسان‌سازی دنیای معاصر، پاسداران میراث‌فرهنگی ناملموس را بر آن می‌دارد که با احترام به این تنوعات فرهنگی نسبت به ثبت و معرفی این عناصر اقدام کنند. بدیهی است این امر دستاوردی بسیار مهم در هویت بخشی به اقوام و جوامع محلی و حاملان و مجریان این نوع از میراث دارد.

طالبیان گفت: یونسکو و ۱۸۰ کشور عضو کنوانسیون ۲۰۰۳، با پذیرش این امر که یکی از بهترین ظرفیت‌ها در راستای پاسداری از عناصر فرهنگی ناملموس خود، ثبت آن‌ها در فهرست یونسکو و معرفی بیشتر آن در مقیاس جهانی است، تاکنون تعداد قابل توجهی از میراث‌فرهنگی کشورهای عضو را در فهارس مختلف ثبت کرده و تلاش می‌کند، کشورهای مختلف را به پاسداری این نوع از میراث که گاه به صورت ملی و گاه به صورت چند ملیتی ارائه می‌شود تشویق و ترغیب کند.

معاون سابق میراث‌فرهنگی کشور تصریح کرد: بر همه فرض است تا با احترام به تنوعات فرهنگی اقوام و جوامع مختلف در صورت ثبت یک عنصر بعضا با ریشه و فرهنگ ایرانی کشورهای واقع در جغرافیای فرهنگی ایران استقبال کنند و بر تقویت دوستی‌ها و ارتقای صلح بین‌الملل منطقه تاکید کنیم.

او افزود: خوشبختانه در سال‌های اخیر کارشناسان ایرانی تلاش زیادی کرده‌اند تا با تهیه پرونده‌های متعدد مشترک به گفت‌وگو و تعاملات فرهنگی همچنین تقویت دوستی‌ها در جهان ایرانی بپردازند.

طالبیان تأکید کرد: ثبت بزرگترین پرونده چند ملیتی نوروز با ۱۲ کشور جهان ایرانی، پخت نان لواش بین پنج کشور، هنر ساختن و نواختن کمانچه، هنر مینیاتور و زیارت کلیسای تادئوس بصورت مشترک و کار بزرگی که اخیرا با ثبت چهار عنصر مهم، یلدا/چله با کشور افغانستان، ساختن و نواختن عود با سوریه، هنر سوزن‌دوزی ترکمن بین ایران و ترکمنستان و پرورش کرم ابریشم مشترک ایران، افغانستان، جمهموری آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان انجام شد، نمونه‌ای از این رویکرد دوستی و نوع نگاه متفاوت ایران در تعامل فرهنگی با کشورهای جهان ایرانی است که شایسته قدردانی ویژه است.

مشاور وزیر میراث‌فرهنگی گفت: این رویکرد علی‌رغم غیر رقابتی بودن کنوانسیون ۲۰۰۳ بارها به کمیته میراث ناملموس جهانی تاکید کرده تا در راستای صلح و دوستی بین فرهنگی، برای تهیه و ثبت پرونده‌های چند ملیتی تلاش دوچندان کنند. امیدوارم که این مهم بین کشورهای منطقه بویژه حوزه ایران فرهنگی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۷ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
همه از بی کفایتی مسئولان خودمان است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۵ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
همه ی اینها از بی کفایتی مسئولان مربوطه است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۳ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
وقتی مسئولان یک کشور در خواب باشند خارجیها به خود اجازه میدهند فرهنگ و تمدن ایران را به نام خود بزنند.هزار افسوس.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۷ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
یا علی ع
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
باکو چطور روش میشه میراث ایران رو به اسم خودش ثبت کنه و ما چطور نمیتونیم جلوی اونها رو بگیریم. مگه میشه یک کشور 30 سال تاسیس شده ورزش باستانی کشور بزرگی که خودش تا چند سال پیش بخشی از اون بوده رو بدزده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
سلام منظور ایشان ماست مالی اصل ماجرابوده که اذربایجان این رشته رو بنام خودش ثبت جهانی کرده وحضرات درخواب غفلت بودند