خبرگزاری اسپوتنیک در تحلیلی نوشته است سفر رئیس جمهور چین به عربستان موازنه قدرت بین شرق و غرب را تغییر داده و تغییرات بزرگی ایجاد خواهد کرد.

خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی در خصوص سفر رئیس جمهور چین به عربستان می‌نویسد: سفر کنونی شی جین پینگ، رئیس جمهور چین به ریاض در حالی انجام می‌شود که تنش‌های مداوم بین این دو کشور با آمریکا ادامه دارد.

شی جین پینگ در سفری سه روزه به دعوت سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان به ریاض رفته است. گفته می‌شود در این سفر قرار است تعدادی قرارداد در حوزه انرژی بین دو کشور امضا شود. همچنین برنامه‌های بلندمدتی مثل کار بر روی پروژه «ابتکار کمربند و جاده» از دیگر مسائلی خواهد بود که احتمالا در این سفر سه روزه مطرح می‌شود.

برخی کارشناسان معتقدند سفر رئیس جمهور چین به عربستان را می‌توان ضربه‌ای مضاعف به آمریکا دانست؛ چرا که این کشور در حال حاضر تلاش می‌کند شروط خود را به بازار جهانی انرژی دیکته کند. کارشناسان استدلال می‌کنند که این سفر را می‌توان به عنوان یک رویداد برجسته در خصوص قیمت نفت معرفی کرد، زیرا شی نه تنها با رهبران عربستان، بلکه با مقامات ارشد دیگر کشور‌های حوزه خلیج فارس نیز دیدار خواهد کرد.

به گفته برخی از تحلیلگران، دیدار‌ بین سران کشورهای بلوک شرق تغییرات بزرگی ایجاد خواهد کرد و نشان می‌دهد نظم جدید جهانی در حال واقعی‌تر شدن است. کارشناسان همچنین می‌گویند واشنگتن مدت‌ها تلاش کرده بود از سفر شی جین پینگ به ریاض جلوگیری کند، اما این تلاش‌ها بی نتیجه بوده؛ اکنون این واقعیت که چنین دیداری انجام شده، نشان می‌دهد نفوذ چین در سطح بین المللی در حال افزایش است.

تنش‌های ادامه دار عربستان و چین با آمریکا

شی در حالی به عربستان سفر می‌کند که تنش‌های چین و عربستان با آمریکا نشانی از توقف ندارد. آغاز تنش‌ها بین عربستان و آمریکا در ماه اکتبر بود. زمانی که اوپک پلاس تصمیم گرفت به میزان قابل توجهی تولید نفت را کاهش دهد. پس از این تصمیم که در آستانه انتخابات کنگره گرفته شد، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا هشدار داد اقدام عربستان برای کاهش تولید نفت «عواقبی» در پی خواهد داشت، هرچند از توضیح بیشتر درباره اینکه چه اقدامی ممکن است صورت بگیرد، خودداری کرد.

در آن زمان، وزارت امور خارجه عربستان اینکه تصمیم اوپک پلاس «با انگیزه سیاسی علیه آمریکا» صورت گرفته را رد کرد. وی همچنین اظهار داشت چنین تصمیمی از روی سو گیری علیه اوکراین و جانبداری از روسیه در جنگ گرفته نشده است. سعودی‌ها تاکید کردند تصمیم کاهش تولید نفت به اتفاق آرا توسط اعضای اوپک پلاس گرفته شده و «صرفا بر اساس ملاحظات اقتصادی» صورت گرفته است. با این حال، تنش‌ها بین دو کشور تا امروز ادامه داشته است.

از سوی دیگر، روابط آمریکا و چین پس از سفر نانسی پلوسی، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان در اوایل ماه اوت، بدتر شد. پکن سفر پلوسی را به عنوان ژست حمایت از جدایی طلبی محکوم کرد و رزمایش نظامی بزرگی را در مجاورت تایوان به راه انداخت. اگرچه آمریکا با تایوان روابط دیپلماتیک رسمی ندارد، اما واشنگتن یک دفتر نمایندگی در تایپه داشته و همچنان بزرگترین تامین کننده سخت افزار نظامی این جزیره است.

خلیج فارس به دنبال عاملیت بیشتر است

الجزیره نیز همراستا با این تحلیل، در خصوص سفر رئیس جمهور چین به عربستان می‌نویسد: هم ریاض و هم پکن از فشار واشنگتن برای سوگیری در مورد جنگ اوکراین و قوانین تحمیل شده از سوی آمریکا خسته شده اند. به نظر می‌رسد مواردی از این دست، دو کشور را به هم نزدیکتر کرده باشد.

نسل جوان‌تری از رهبران خلیج‌فارس در حالی که به دنبال استقلال بیشتر از واشنگتن برای تنوع بخشیدن به مشارکت‌های خود در انرژی، فناوری و امنیت هستند، عاملیت بیشتری از خود نشان می‌دهند. در ماه‌های اخیر و به دنبال تشدید بحران انرژی، رهبران غربی شانس خود را امتحان کرده و به امید یافتن جایگزینی برای نفت و گاز روسیه به منطقه خلیج فارس سفر کرده‌اند. اما چین آن‌ها را شکست داد و ده‌ها میلیارد دلار قرارداد مناقصه را امضا کرد.

با این حال، ناامیدی آمریکا از این سفر برای چیزی بیش از نفت و گاز است. تلاش بایدن بیشتر برای تقویت اقتدار رو به زوال آن و جلوگیری از افزایش نفوذ چین است. پکن یک پایگاه دریایی در جیبوتی ایجاد کرده، یک ناوگروه در خلیج فارس مستقر کرده و با الجزایر، مصر، امارات و ایران به مشارکت استراتژیک رسیده است. این کشور همچنین رزمایش‌های دریایی گسترده‌ای را با روسیه و ایران برگزار کرده است. چین به همه این‌ها برای تبدیل شدن به قدرت جهانی احتیاج دارد و این همان چیزی است که واشنگتن را ناراحت می‌کند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۲۰ آذر ۱۴۰۱
بیشتر شبیه زدنه ضربه ی مضاعف به ایران هست مخصوصا با این بیانیه مشترکشون درباره ی مالکیته جزایره 3 گانه ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۵ ۱۸ آذر ۱۴۰۱
امریکا بیدی نیست که با این بادها بلرزد و بترسد .احتیاج به تصمیمات قویتر و برنامه ریزی بلندمدت تری دارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۷ ۱۸ آذر ۱۴۰۱
قطعا به نفع ما نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
عربستان دریای سرخ رو فروخته به چین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۵ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
سلام ،

کشورها در تصمیم سیاسی خود آزاد هستند ،
امیدوارم این سفر باعث تقویت شرایط غرب آسیا شود ،

پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۶:۲۷ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
بلی این زنگ خطر بود برای آمریکا ییها متکبر که از خواب غفلت بیدار شوند و دیگر بداند که دوران یکه تازی انان در جهان به پایان رسیده
آخرین اخبار