پژوهشگران ایرانی دانشگاهی در استرالیا دست به ساخت یک فیبر تازه زده‌اند که می‌تواند بدون تغییر بو و مزه به غذا‌ها اضافه شود.

کمی فیبر بیشتر می‌تواند برای رژیم غذایی همه ما مفید باشد. از این رو دانشمندان ایرانی دانشگاهی در استرالیا به نام‌های عسگر فرحناکی و مهسا مجذوبی از طریق دستکاری نوعی نشاسته، یک‌جور فیبر نامرئی ساخته‌اند که بدون تغییردادن بو، مزه یا بافت غذا‌ها می‌تواند خوراکی‌هایی مثل کیک و پیتزا را که معمولاً چندان سالم تلقی نمی‌شوند، به غذا‌های مفیدتری تبدیل کنند.

دانشمندان ایرانی دانشگاه RMIT استرالیا، فیبر جدیدی به‌نام فیبر ایکس (FiberX) ساخته‌اند که می‌تواند از نشاسته‌هایی شامل گندم، ذرت و کاساوا ساخته شود. این ماده درست مثل فیبر طبیعی در سیستم گوارش هضم نمی‌شود و به‌همین علت با میکروارگانیسم‌های درون روده تخمیر می‌شود و می‌تواند فرایند گوارش را بهبود بخشد.

محققان گفتند: فیبر ایکس را می‌توان به غذا‌های کم‌فیبر مثل کیک و پیتزا یا غذا‌های کم‌کالری اضافه کرد تا سالم‌تر شوند. این ماده حتی می‌تواند بدون گلوتن تولید شود. عسگر فرحناکی، استادیار دانشگاه RMIT می‌گوید: حالا می‌توانیم بدون تغییر مزه یا بافت به غذا‌هایی مثل نان سفید و دیگر غذا‌ها فیبر اضافه کنیم.

پژوهشگران براساس بررسی‌های مزه‌ای اعلام کرده‌اند تا پیش از تغییر ملموس مزه و بافت غذا‌ها امکان افزودن حداکثر ۲۰ درصد فیبر اضافه به خوراکی‌ها وجود دارد. این فیبر نامرئی با دستکاری ساختار نشاسته در سطح مولکولی به‌وجود می‌آید.

مهسا مجذوبی، دیگر دانشمند ایرانی این دانشگاه می‌گوید: وقتی نشاسته مقاوم به هضم]وارد فرایند گوارش می‌شود، باید مقاومت بالایی داشته باشد تا بتواند به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای فیبر‌های خوراکی تبدیل شود.

محققان گفتند با روش فعلی می‌توانند حدود ۸۰ درصد هر واحد نشاسته را به فیبر ایکس تبدیل کنند. اما در تلاشند تا پیش از رفتن به سمت تولید انبوه، روش بهتری برای انجام این کار پیدا کنند که وابسته به مواد شیمیایی نباشد.

این پژوهشگران قصد دارند با همکاری Microtec Engineering Group، فیبر ایکس را از آزمایشگاه خارج و آن را با قیمتی مناسب به یک محصول مصرفی تبدیل کنند.

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار