طرح آبرسانی به سنندج با هدف ارتقای کمی و کیفی آب شرب این شهر و تأمین آب شرب ۴۰ درصد از جمعیت استان کردستان اجرایی شده است و در مسیری ۶۰ کیلومتری آب شرب با کیفیت و پایدار را از سد آزاد به تصفیه خانه سنندج متصل خواهد کرد.
برای تسهیل در فرایند آبرسانی در این طرح متخصصان ارتفاع پمپاژی ۴۸۰ متری در نظر گرفتهاند، همچنین ۲۷ کیلومتر از مسیر اتصال منابع آبی تا تصفیهخانه با لولههای فولادی به قطرهای ۱۴۰۰ و ۱۲۰۰ میلی متری منشعب شده است.
نکته قابل توجه در مورد این پروژه پتانسیل بسیار قوی آن از نوع پدافند غیر عامل است و به همین دلیل از این پس شهر سنندج از حیث تأمین آب شرب با کیفیت و پایدار حتی در دوران خشکسالیها مشکلی نخواهد داشت.
نکته مهم دیگر اینکه برای اجرایی کردن این طرح علاوه بر بهرهبرداری از سیستم کنترل یکپارچه سامانه انتقال آب، همچنین برای اولین بار در دیسپاچینگ انتقال آب کشور از ایستگاه کاهش فشار از ۳۰ اتمسفر به ۲ اتمسفر استفاده شده که در نوع خود کم نظیر است؛ سیستمی که در آن اپراتور بر اساس برنامه منابع و مصارف تعیین شده در پروژه میزان دبی مورد نیاز هر بخش از سامانه اعم از انشعابات، تصفیهخانه شهر سنندج و سد قوچم را طی یک جدول به سیستم کنترل وارد نموده و پس از آن سیستم به طور خودکار وارد عمل میشود.
از جمله دلایلی که اجرایی کردن این طرح در دستور کار دولت قرار گرفت میتوان به مواردی، چون کاهش کیفیت آب مخزن سد قشلاق در طول دورههای پاییز و زمستان، کاهش متوسط آورد سالانه رودخانه قشلاق در سالهای اخیر و تضمین پایداری آب شرب سنندج از طریق دو منبع تغذیه اشاره کرد.
برای نهایی کردن این پروژه ۸۵۰ میلیارد تومان بودجه هزینه شده و نیز تمام فرایند اجرای آن از صفر تا صد با بهره گیری از توان ۶۰۰ نفر از مهندسان، متخصصان و کارگران بومی و در مدت کمتر از دو سال عملیاتی شده است.