نجم السما شفا جو، مسئول انجمن داکتران نسائی ولادی کشور در سفرش به هرات گفت: آماری را که از وزارت صحت عامه کشور دریافت کرده در میان ۱۰۰ هزار ولادت زنده در کشور ۶۳۸ تن از مادران درهنگام ولادت جانهای شان را از دست میدهند.
شفاجو افزود: یونیسف هم اخیرا اعلام کرده است که افغانستان در سطح کشورهای آسیایی بیشترین میزان مرگ و میر مادران را دارد.
شفاجو تأکید کرد: بیشتر زنان در هنگام بارداری با بیماریهای گوناگون گرفتار بوده و این چنین وضعیت، در هنگام ولادت زنان را با مشکلات جدی مواجه میکند.
شفا جو علاوه کرد: به دلیل کاهش کمکهای جامعه جهانی و بانک جهانی در افغانستان ۲ هزار و ۳۳۱ مرکز درمانی در کشور تعطیل و ۲۷ هزار کارمند صحی هم وظیفه شان را از دست داده اند.
مسئول انجمن داکتران نسائی ولادی کشور در ادامه اضافه کرد: یکی از مشکلات جدی که دامنگیر خانوادهها در افغانستان است چالشهای اقتصادی، عدم آگاهی آنان و درمان نادرست در هنگام بارداری میباشد.
در همین حال، داکتر نجیبه آذر، ترینر متخصص شفاخانه نسایی ولادی هرات گفت: روزانه تا ۷۰ ولادت در شفاخانه نسایی ولادی این ولایت صورت میگیرد که متأسفانه تعدادی از خانمها به دلیل عدم آگاهی و دیر رسیدن به شفاخانه جانهای شان را از دست میدهند.
آذر افزود: به دلیل ولادتهای پی در پی در میان شمار زیادی از خانمها آنان را با کم خونی، کمبود کلسیم و دیگر مشکلات مواجه کرده است.
آذر گفت: به دلیل مشکلات اقتصادی و دور بودن راههای مواصلاتی، مادران باردار نیاز است که به هر سه ماه یک بار نزد داکتر مراجعه کرده تا در آینده با مشکلات بیشتر مواجه نشوند.
از سویی هم داکتر محمد آصف کبیر، معاون ریاست صحت عامه هرات میگوید: اداره صحت عامه این ولایت هر آنچه را که در توان داشته در عرضه خدمات صحی برای شهروندان و به ویژه مادران باردار انجام داده است.
به گفته او، در هر مرکز صحی که در شهر و ولسوالیها وجود دارد یک داکتر قابله موظف بوده تا به مادران باردار رسیدگی صورت بگیرد.
قابل ذکر است که این نشست علمی در سطح زون دایر شده و هدف از راه اندازی آن بلند بردن سطح ظرفیت داکتران جوان نسایی ولادی میباشد.