امروز در میز اقتصاد درباره پرداخت بدهی دولت به فعالان بخش خصوصی انرژی های تجدیدپذیر با حضور سیگارودی سخنگوی سازمان انرژی های تجدیدپذیر ومددی رییس انجمن انرژی های تجدیدپذیر بحث وبررسی شد.
چرا پرداخت طلب این حوزه اینقدر طول کشید ؟
سیگارودی: محور پیگیری حوزه تجدید پذیر بر دو اصل استوار بود،یک اینکه ما بتوانیم حوزه ها را فعال نگه داریم و طلب آنها را پرداخت کنیم و دو، نگاه به آینده داشته باشیم برای تولید بیشتر.ماده دوازده قانون رفع موارد تولید به ما خیلی کمک کرد. خوشبختانه به فعالان حوزه دو هزار و پانصد میلیارد تومان در هفته جاری پرداخت شد که متعلق به سال ۹۷ تا ۹۹ بود.
نظر شما در این خصوص چیست؟
مددی: مطالبات باید بر مبنای روز پرداخت شود.
سیگار رودی: هر کاری برای اولین بار انجام شود آیین نامه اجرایی خود را دارد. ما برای خرید برق قرارداد های بیست ساله ای بستیم که از محل سوخت صرفه جویی شده محقق خواهد شد. با سازمان برنامه و بودجه هماهنگی صورت گرفته است که ما هر سال صرفه جویی صورت گرفته را اعلام کنیم و این مسیر خوشبختانه روشن شده و این خبر خوبی است.
چقدر از سه هزار میلیارد پرداخت شده است ؟
سیگارودی: بین سازمان ساتبا و سازمان برنامه و بودجه صورت حساب هایی وجود دارد که ما امیدواریم به زودی پرداخت شود و هماهنگی های لازم صورت گرفته است. ما جلسات خوبی را برگزار کردیم.
در حال حاضر مهم ترین دغدغه حوزه انرژی های تجدید پذیر چیست ؟
مددی: ما تقاضا داریم که پرداخت ها به موقع صورت گیرد و پرداخت های عقب افتاده تعدیل شود اکنون بیش از هشت ماه از قضیه بودجه گذشته و متاسفانه حتی هشت درصد آن هم پرداخت نشده است. به شرکت های تولید کننده اگر پرداخت ها به موقع صورت نگیرد زیان بسیاری وارد می شود. منابع مالی اکنون یا خارج آمده یا از منابع ملی گرفته اند.
برای توسعه در این بخش چه اقداماتی صورت گرفته است؟
سیگارودی: ما نگاه جدی تر برای توسعه بزرگتر داریم. برای نیروگاه های خورشیدی قرارداد های ارزی داریم. در قرارداد اینطور نیست که دوستان به مطالبات قبلی شان نرسند. ما به بند بند قرارداد تعهد داریم. اتفاقاتی که در دو سال گذشته انجام شد خداروشکر اتفاق خوبی بوده است. در قرارداد های ریالی فرمول تعدیل لحاظ شده است. نابرابری پول ما با منابع ارزی باید جبران شود. ما بحث هزار و چهارصد و یک را پیگیری کردیم و مشکلی نمیبینیم. از منظر وزارت نیرو تجدید پذیر ها یکی از مهم ترین سرمایه ها هستند.
ساز و کار ها چگونه اجرا خواهد شد ؟
سیگارودی: ما در بخش مگاواتی ها تعرفه های خود را خوشبختانه مشخص کرده ایم و در حال حاضر تنها مابقی ظرفیت های مقیاس کوچک ها را افزایش نرخ داریم. اتفاق جالب این بخش این است که اگر کسی در گذشته انشعاب داشت قرارداد آنها کمتر بود که اکنون افزایش یافته است. ما قرارداد خرید تضمینی بیست ساله برای کسانی که طرح هایی برای ظرفیت های تا سه مگاوات دارند داریم. ما افزایش تعرفه داریم و این عدد ها برای کلان شهر ها در ضریب دو دهم هم ضرب خواهد شد. وزارت کشور متولی اصلی این موضوع است برای فرایند تولید برق. شصت درصد هزینه های تولید زباله ها به انرژی الکتریکی را پرداخت کردیم.
این نرخ ها به نظر شما پاسخگو خواهد بود؟
مددی: در سال های گذشته مبناهایی که باید در بودجه ها برای انرژی تجدید پذیر پیش بینی میشد،پیش بینی نکرده بودند اکنون دو قانون جدید برای تجدید پذیر ها مطرح شده است. صنایع باید یک درصد نیاز خود را از تجدید پذیر ها تامین کنند،ما در خواست می کنیم در قانون بودجه، اعتبار لازم را پیش بینی و در قانون به مجلس ارائه کنند.
شما چه اقداماتی برای منابع تجدید پذیر انجام دادید؟
سیگارودی: ما برای نیروگاه های خورشیدی تا یک مگاوات قیمت خریداری را سه هزار و ششصد و پنجاه تومان اعلام کردیم. امروز اینها برق را زیر صد تومان خریداری میکنند. همیشه یک تصمیم خوب بهترین تصمیم نیست. انگیزه برای کسانی که در این حوزه میخواهند ورود پیدا کنند حتما وجود خواهد داشت.