در چند ماه اخیر، روندی که شبکههای نمایش خانگی و پلتفرمها طی میکنند، روند بسیار نگران کنندهای است. ما در این شبکه با افزایش تولید آثاری مواجه هستیم که به لحاظ کمی مصرف بازار را در نظر نگرفته است. یعنی حجم محصولاتی که در این پلتفرمها ارائه میشود، خیلی بیشتر از نیاز مردم و مخاطبان است. این یکی از آسیبهایی است که به این شبکه متحمل شده و شاید در دراز مدت دستاندرکاران این حوزه متوجه شوند، چنین آسیبی چه ضررهای جبران ناپذیری را وارد میکند.
ما عمدتاً در شبکههای نمایش خانگی میبینیم محصولات ارائه شده با مضامین کمدی یا اجتماعی ساخته میشود. همانند سینمای ایران که در مواقع اکران آسیب دید و خودش را به محصولات اجتماعی و کمدی محدود کرد و از توجه به ژانرهای دیگر غافل شد؛ بنابراین شبکههای نمایش خانگی این روند را پیش گرفتند.
اگرچه این مسیر ممکن است تا حدودی نسخه موفقی باشد، اما قطعاً در دراز مدت شکست خواهد خورد. همین اتفاقی که الان در حوزه سینمای اکران افتاده و میبینیم که چه آسیبهایی را سینمای اکران متحمل شده است. طبق اخبار اعلام شده، سینماها در هفته اول آبان فقط ۶۰۰۰ بلیت در کل کشور فروختند. این آسیب نشاندهنده توجه بیش از حد به دو ژانر کمدی و اجتماعی است.
آنقدر سرویسهای نمایش خانگی دستمزدهای بالایی را پرداخت کردند، که الان سینمای ایران توان پرداخت دستمزدهای چند میلیارد تومانی را حتی به بازیگران درجه چندم ندارد. یعنی این پلتفرمها و شبکهها فضایی را به وجود آوردند که متاسفانه بازیگران درجه چندم هم دریافتیهای میلیاردی دارند. در نتیجه، مشکلات زیادی را برای سینمای اکران به وجود آورده که یا بازیگر وقت ندارند در پروژهها حاضر شود یا بیشتر آنها دستمزدهای بالا طلب میکنند. عدم توجه به نیاز بازار هم از دیگر مشکلات آسیبزای این پلتفرمهاست. ما میبینیم عمدتاً محصولات با نیاز روز مردم تامین نمیشود و این عدم نیاز آسیب خود را بر روی محصولات بهطور مستقیم وارد میکند.
بارها محصولاتی دیده شده که به دلایلی مانند عدم استقبال تماشاچی، با مشکل روبه رو شدن در زمان تولید و ... نیمه کاره رها شدند و فقط اسم، تیتراژ و کپشنی آمده که بقیه داستان در فصل دوم است که این موضوع بیاعتنایی به حقوق مردم است.
تنوعی در محصولات شبکه نمایش خانگی دیده نمیشود، اما کمیت را در این آثار میبینیم، همین الان سرویسدهندهای داریم که حدود سه تا سریال باهم پخش میکند. نمیتوان گفت که آیا این سرویسدهنده همه علایق را پوشش میدهد یا مسئله دیگری است که ما به عنوان مخاطب از آن بیاطلاع هستیم.
حسین کربلایی طاهر
چرا در یک سریال چند دهه قسمتی که تمام مشکلات و... در آن یادآوری و نحوه برخورد با آن موضوع میشود،ولو چند دقیقه از آن سریال یا فیلم یا...با زبان تشویق و حقیقت گویی به مسئله حجاب اشاره ای نمی شود؟
میلیارد ها تومان پول بیت المال خرج سریال و فیلم هایی می شود که حتی به کوچک ترین مهندسی سیاسی اجتماعی پایبندی ندارد،
هم حماقت است و هم جفا،