امروز میز اقتصاد به حوزه پرداخت تسهیلات قرضالحسنه به شرکت های تولیدی و اقتصادی دانش بنیان با حضور کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس بحث و بررسی شد.
میزان تسهیلات همان پنج هزار میلیارد تومان است ؟
آقای ذوالفقاری کارشناس اقتصادی: بله، در قانون بودجه پنج هزار میلیارد تومان وام قرضالحسنه برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است.
سهمیه بندی برای بانک های مختلف انجام شده است ؟
آقای سروش کارشناس اقتصادی: بله، از اردیبهشت ماه شش بانک ملی،صنعت و معدن،ملت،صادرات، توسعه صادرات، سهمیه هایی مشخص و به بانک ها ابلاغ شد که بتوانند منابعی را به شرکت ها پرداخت کنند.
بانک ها باید آشنا باشند با صنعت و شرکت های دانش بنیان تا بتوانند زود تر تسهیلات را پرداخت کنند و به این شرکت ها کمک کنند.
چه موضوعاتی را شرکت های دانش بنیان باید دنبال کنند ؟
آقای ذوالفقاری: نقش نظام بانکی در تامین مالی نقش خیلی مهمی است و ما سعی کردیم منابع سیستم بانکی را با تزریق منابع مالی و توسعه نظام فناوری به سمت نوآوری سوق دهیم.
پنج هزار میلیارد منابع در نظر گرفته شد. هدف اصلی منابع رشد اشتغال در صنایع فعال و دانش بنیان است.
این اشتغال خیلی مفیدی است و برای نخبگان هر منطقه است. هر شرکت میتواند در سقف یک میلیارد تومان از این تسهیلات بهره مند شود بر اساس آن طرحی که ارائه می دهند.باز پرداخت این تسهیلات سی و شش ماهه است و شش ماه تنفس دارد که هیچ پرداختی انجام نمیدهند.
بعضی شرکت ها به تجهیزات نیاز دارند و می توانند برای خرید این لوازم از این تسهیلات استفاده کنند.ضمانت نامه همیشه شرکت ها ارائه می شود و ما به شرکت ها کمک میکنیم. اکنون شرکت های دانش بنیان جز خوش حساب ترین شرکت های بانکی هستند، منابع را به موقع به صندوق بانکی برمیگردانند این اشتغال ارزش افزوده زیادی دارد.
این تسهیلات که دریافت کردید سقفش مناسب بود و به شما کمک کرد ؟
آقای هاتف کارشناس اقتصادی: شرکت ما در زمینه ساخت لوازم کنترل نیروگاه ها فعالیت می کند و مجموعه محصولات آن در همین موضوع است. وام های خرد که سازمان فناوری متولی آن هست، ما سریع به نتیجه میرسیم. مبلغ خیلی بالا نیست و مشکل اصلی این است که تمام شرکت های دانش بنیان در بانک ها گیر میکند زیرا شرکت های دانش بنیان مثل کاریکاتور است و دست و پای کوچکی دارد. باید کمک شود تا پیشرفت کند، خیلی از شرکت های دانش بنیان ساخت سازه داشتند.
آیا این اعتبار افزایش پیدا میکند ؟
آقای دهنوی نماینده مجلس: بله ما در فراکسیون مجلس چند محور را جمع بندی کردیم که یکی از آن افزایش این لایحه بودجه است،حتما منابع دانش بنیان را افزایش خواهیم داد. ما نهاد مالی که ایجاد کردیم برای حمایت این شرکت ها نه تنها تقویت نشده بلکه تضعیف هم شده است. سازمان برنامه و بودجه به بند های توافق نامه عمل نکرده است. موضوع باید اجرایی شود و ما امیدواریم که این سازمان به قول های خودش به زودی عمل کند.
ما یک مسئله مهم که داریم وثایق است و شرکت های دانش بنیان در این مورد مشکل دارند و سند اموال خیلی گران قدری ندارند که وثیقه بگذارند، این افراد ضمانت نامه هایشان علم و فناوری است ما این مشکل را با بانک ها حل کردیم و قرار شد ضمانت نامه پژوهش فناوری را به عنوان وثیقه قبول کنند و شانس شرکت ها برای دریافت تسهیلات افزایش پیدا میکند.
شرکت های خلاق هم میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند؟
آقای ذوالفقاری: شرکت هایی که از کفایت لازم برخوردارند میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند و از آنها حمایت شود. دوره باز پرداخت آن شصت ماهه و تنفس آن یکساله است. امیدواریم که تسهیلات که می گیرند را دو بار وارد کار کنند و بتوانند زود تر آن را به بانک پرداخت کنند. این تدبیر انجام شده که ما موفقیت مان در این زمینه بیشتر شود.
ما زیست بوم نوع آوری جوانی داریم، یکی از پارامتر های کلیدی پیشرفت آنها نظام طرح ریزی پیشرفته است. زمانی صرف شد تا این صندوق شکوفایی شکل بگیرد و ساز و کار های آن تنظیم شود. یک نسل این صندوق شروع به شبکه سازی کرد.
فراخوان ما از نیمه دوم آبان آغاز شده و نشست امروز ما برای معرفی شرکت ها به بانک ها بود و اینکه قول بگیریم که ضریب موفقیت این تسهیلات از صد درصد کمتر نباشد، ما از هفته بعدی معرفی بانک ها را آغاز میکنیم. مهلت ثبت نام متاسفانه تمام شده اما ما تمام تلاشمان را می کنیم که اگر منابع مازادی ایجاد شود ما شرکت های بازمانده را هم معرفی و ثبت نام کنیم. سه هزار و ششصد شرکت دانش بنیان میتوانند کاندید باشند.
شرکت های دانش بنیان تا پایان دریافت تسهیلات فرایند شان چقدر طول میکشد ؟
آقای ذولفقاری: ما قابلیت این را داشتیم که این کار دو هفته ای انجام شود، اما یک مقدار بیشتر طول کشید تا ما مطمئن بشویم تا شرکت ها حتما این تسهیلات را دریافت میکنند بقیه فرایند بیشتر از یک ماه طول خواهد کشید چون اعداد بزرگتر میشود و کار سخت تر میشود.