سازمان جهانی بهداشت اولین فهرست از پاتوژنهای قارچی که بزرگترین تهدید برای سلامت انسان را ایجاد میکند، تهیه کرده است. این سازمان هشدار داده که برخی از گونهها به طور فزایندهای در برابر دارو مقاوم شده و گستردهتر میشوند.
سازمان ملل متحد که فهرستهای مشابهی برای ویروسها و باکتریها دارد، گفت که عفونتهای قارچی و افزایش مقاومت آنها در برابر درمان خطری رو به رشد است. با این حال، عدم تمرکز روی خطر ویروسها به این معنی است که شکافهای بزرگی در دانش و همچنین کمبود نظارت، درمان و تشخیص وجود دارد.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد: حتی برآورد مقیاس تهدید به دلیل فقدان دادهها سخت بود و ما خواستار تلاش بزرگ دولتها و محققان برای تقویت واکنشها نسبت به ۱۹ قارچ موجود در لیست هستیم.
دکتر حنان بلخی، دستیار مدیرکل مقاومت ضد میکروبی این سازمان، گفت: عفونتهای قارچی که از سایه همهگیری مقاومت ضد میکروبی باکتریایی بیرون میآیند، در حال رشد هستند و هرچه بیشتر به درمانها مقاوم شوند به یک نگرانی بهداشت عمومی در سراسر جهان تبدیل میشوند.
عفونتهای قارچی اغلب در افراد با بیماری زمینه ای، مانند بیماران سرطانی یا سل، حمله میکنند و به همین دلیل بود که تعداد بیماران در طول همه گیری کرونا افزایش داشت.
تنها چهار نوع درمان برای این ویروسها وجود دارد. سازمان بهداشت جهانی گفت: تغییرات آب و هوایی روی شیوع و محدوده جغرافیایی پاتوژنها در حال گسترش تاثیر دارد و مقاومت آنها نسبت به درمان تا حدی ناشی از استفاده بیش از حد از ضد قارچها در کشاورزی است.
این فهرست، پاتوژنها را براساس تأثیر بالقوه و دادههای مربوط به خطر مقاومت آنها به سه دسته تقسیم میکند: اولویت بحرانی، بالا و متوسط. گروه بحرانی شامل کاندیدا اوریس است که بسیار مقاوم به دارو است و باعث شیوع تعدادی از بیماریها در سراسر جهان شده، همچنین کریپتوکوکوس نئوفورمانس، آسپرژیلوس فومیگاتوس و کاندیدا آلبیکنس نیز در این دسته قرار میگیرند.
گروه بالا شامل تعدادی قارچ دیگر از خانواده کاندیدا و همچنین سایر قارچها مانند Mucorales است. قارچهایی که باعث موکورمایکوزیس یا قارچ سیاه میشود، عفونتی که به سرعت در افراد مبتلا به بیماری شدید، به ویژه در هند در طول همه گیری کرونا دیده شده بود.
گروه متوسط تعدادی قارچ دیگر از جمله Coccidioides spp و Cryptococcus gattii را شامل میشود.