امروز در میز اقتصاد موضوع اجرای قانون هوای پاک با حضور داریوش گل علیزاده معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست ومحمد نژاد مدیر دفتر توسعه نیروگاههای مقیاس کوچک تجدید پذیر،سالاری معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بحث و بررسی شد.
چه اقداماتی در سازمان محیط زیست انجام شده و چند درصد قانون هوای پاک اجرا شده است؟
گل علیزاده: در حوزه اجرای قانون هوای پاک، بیست و سه دستگاه مکلف هستند که ده دستگاه، دستگاه اصلی هستند. ما صحت سنجی گزارشات دستگاهها را انجام دادیم. تکالیف بر زمین مانده را هم پیگیری کردیم. تکالیف اصلی که از جنس هزینهای بودند ده تا بیست درصد محقق شد و آسیب شناسی هم در دستور کار قرار گرفته و این قانون در دسترس نهادهای نظارتی قرار گرفت.
دولت سیزدهم تغییر سیاستی داشته است؟
گل علیزاده: بله اکنون کلیه دستگاهها برنامه اجرایی خود را ارائه کرده اند؛ که اگر تکالیف انجام شود ما شاهد اقدامات خوبی خواهیم بود. در بیست و هفت شهر، حدود بیست و هفت هزار مرگ برآورد شد. اگر برای کل کشور در نظر بگیریم عدد خیلی نگران کننده است. ما باید خودروها و موتورسیکلتهای فرسوده را از شهر خارج کنیم. متاسفانه هزینههایی پیش بینی شده بود برای عدم رعایت قانون هوای پاک بود. خیلی از کلان شهرهای ما پول را دریافت نکردند. اگر بیست درصد در آمدها در صندوق محیط زیست قرار میگرفت، مشکلات زیادی حل میشد. تا کنون فقط نود میلیون تومان در صندوق قرار گرفته است.
مشکل ما خلاء قانونی نیست. عملکرد مدیران اکنون در حال بررسی است. چرا برای دستگاهها ورود پیدا نمیکنند و برخورد نمیشود با آنها. اکنون مشکل ما قانون و مجازاتها نیست. امیدواریم شاهد بهبود هوا در ماههای آینده باشیم. سوخت استاندارد در کیفیت هوا خیلی موثر است. بیش از پنجاه درصد ناوگان حمل و نقل عمومی بار و مسافر ما فرسوده است. سوخت نامرغوب هم در تشدید آلودگی هوا موثر است.
در سالهای اخیر ما تغییرات در نیروگاهها داشتیم یا خیر؟
گل علیزاده: طی سالهای اخیر نیروگاههای مازوت سوز باید از سیستمهای کنترلی استفاده کنند. سیستمهای کنترلی باید حدود مجاز را رعایت کنند هیچ کدام از نیروگاههای ما مازوت ندارند. ششصد و پنجاه میلیون متر مکعب سوخت خانگی مصرف میشود. وضعیت آلودگی هوای ما به گونهای است که ما در معرض قرار گرفتن در شرایط اضطراری هستیم. باید به این موضوعات پرداخته شود.
عمدهترین دلیل عمل نکردن به قوانین چیست؟
گل علیزاده: مشکل از کرونا و... نیست، اگر بخواهیم میتوانیم تکالیف را به نحو احسن انجام دهیم. بحث معاینه فنی را انجام دادیم که به نفع مردم است. مصرف انرژی در کشور سه برابر دنیاست. در ایران تولید برق نود و پنج درصد وابسته به سوختهای فسیلی است به همین دلیل ما جزو آلودهترین کشورهای جهان هستیم.
چه میزان از قانون در حوزه شما اجرایی شده است؟
محمد نژاد مدیر دفتر توسعه نیروگاههای مقیاس کوچک تجدید پذیر: قانون هوای پاک، قانون مهمی است. دستگاههای متعددی لازم بوده که تکالیف خود را انجام دهند. دو تکلیف بر عهده ما بوده است که یکی استاندارد سازی سوخت و دیگری توسعه نیروگاههای تجدید پذیر است.
مسائل مالی که باید محقق میشد و جزو عمده دلایل است. ما اکنون برای هزار و چهارصد مگاوات نیروگاه خورشیدی برنامه داریم.
از سی درصد نیروگاههای تجدید پذیر چند درصد تامین شده است؟
محمد نژاد: عددی که من دارم حدود پنج درصد بوده است. ما اکنون حدود هزار مگاوات از پنج هزار مگاوات را تامین کرده ایم.
آیا شما بیش از پنج درصد به وظایف خود عمل کردید؟
محمد نژاد: بله. در قانون پنجم ما هزار مگاوات را تامین کرده ایم دلیل عمده این بحث تامین مالی است. در وزارت نیرو اراده خوبی شکل گرفته است. این دلیل عدم تحقق نیست. آن چیزی که میتواند اکنون کمک کند منابع مالی است.
نظر شما چیست؟
گل علیزاده: متاسفانه وزارت نیرو تفاوت قائل نشد بین نیروگاههای تجدید پذیر و سوختهای فسیلی. آینده کشور واقعا نگران کننده است.
وزارت نفت تا چه میزان به وظایف خود عمل کرده است؟
سالاری معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی: ما اقدامات مهمی انجام دادیم. سرمایه گذاری انجام دادیم. عمدتا نفت و گاز را تامین میکنیم و ذخیره سازی انجام میدهیم. با استانداردهای یورو سوخت را عرضه می کنیم. در بخش نفت کوره اقدامات مهمی را انجام دادیم. همه کشورهای پالایشی ما دارای طرح هستند.
طرح کهاب را توضیح میدهید؟
سالاری: در بخش انبارها این طرح را داریم . چهار انبار با این طرح تجهیز شده اند. ما از شرکتهای دانش بنیان داخلی استفاده کردیم. صد و بیست جایگاه مجهز شده اند.
یک سری انبارهای پشتیبانی داریم. انبارهای اصلی ما که دارای بنزین هستند تجهیز انجام شده اند. در جایگاهها از پتانسیلهای داخلی استفاده می کنیم. ان شاءالله به زودی بقیه آن هم عملی خواهد شد.
نظر شما در این خصوص چیست؟
گل علیزاده: حدودا بیست هزار لیتر بنزین روزانه تبخیر داریم که خسارات زیادی به محیط زیست می زند. این تبخیر بخارها یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوا در کلان شهرها است.