نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز گفت: زندگی آیت الله دستغیب در این بیت خلاصه میشود: «خام بدم، پخته شدم، سوختم». هر چقدر درباره شخصیت ایشان بگوییم و بنویسیم، هنوز کم است.
آیت الله لطف الله دژکام در پاسخ به این سوال که «عرفان چه زمانی به مقام پختگی رسیده است؟» گفت: واقعیت این است که ما در عرفان تلاش میکنیم به فهم از توحید برسیم. مباحث توحیدی در اسلام بسیار بحث برانگیز است. این در حالی این که عرفان مرحله دیگری را طی کرده است که در آن، ولایت بیش از وحدت جلوه گر است.
او با تأکید بر اینکه پختگی بحث توحید در مبحث ولایت است، گفت: آیت الله سیدمحمدمهدی دستغیب در دنبال راه اساتید خود، مسیر توحید را با ولایت پیوند زده است؛ این حرکت به سوی پختگی است. ولایت عرصه تفکر و مجاهدت نفسانی را به عرصه سیاسی و اجتماعی جهان اسلام آورده و ولایت به عنوان نقطه اوج معرفت اسلام، در وسط صحنه اجتماع خود را نشان میدهد.
خطیب جمعه شیراز ولایت را همچون مروارید گران قیمت در دستان ما دانست و گفت: نقطه پیوند عرفان با جامعه، ولایت فقیه است. آیت الله دستغیب عمر خودرا صرف ترویج مقوله ولایت کرد.
مدیرکل کتابخانههای عمونی فارس نیز در این نشست گفت: خوشحال هستیم این توفیق نصیب شد در هفته وحدت از کتابی خاص و ویژه رونمایی کنیم. کتاب خاطرات آیت الله سید محمد مهدی دستغیب که مطالب گرانبهایی درباره این شخصیت برجسته دارد.
روح الله منوچهری با اشاره به اینکه این کتاب در قالب خاطر نویسی تدوین شده است، گفت: خاطره نویسی مزایای زیادی دارد. خاطره نویسی مثل دایرالمعارفهای کوچک و ماندگاری است. ثبت رویدادهای مهم، کارکرد تاریخی و جلوگیری از تحریف، ارائه دانش و معلومات و پند و اندرز از جمله مزایای خاطره نویسی است.
او گفت: آیت الله سیدمحمدمهدی دستغیب تلاشهای زیادی در راستای اعتلای فرهنگ شیراز داشته است. کتابخانه آستان احمدی و محمدی از تلاشهای این شخصیت برجای مانده است.
تولیت آستان مقدس شاهچراغ (ع) نیز در این نشست عنوان کرد: یکی از کارها و عبادتهای بزرگ، انس با کتاب، تبلیغ کتاب و ترویج علم و دانش است. عظمت و ارزش کتاب هیچوقت در دنیا پایان نمییابد. کتاب اینقدر ارزشمند هست که خداوند معجزه آخرین پیامبر الهی را کتاب قرار داد. مهمترین چیزی که میتوانست برای انسان عصر خاتم تحول ایجاد کند، کتاب بود که بزرگترین معجزه در تاریخ بشریت است.
آیت الله ابراهیمی کلانتری با بیان اینکه تاریخ بشر با کتاب حفاظت شده است، گفت: اگر کتاب نبود بسیاری از دستاوردهای بزرگ بشریت گم میشد.
او با تأکید بر اینکه این کتاب شرح خدمات یک انسان بزرگ است، گفت: خدمت به بندگان خدا در نزد خداوند بسیار اهیمت دارد. اگر این خدمت به زائران اهل بیت خلاصه شود، ارزش کار چندین برابر میشود. تمام فضای این حرم اثرات تلاشهای انسان بزرگی است که ۳۳ سال به آستان خاندان عصمت و طهارت و زائران ایشان خدمت کرد.
سعید رحیمیان، استاد گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشکده الهیات دانشگاه شیراز نیز در آیین رونمایی از کتاب شوق وصال عنوان کرد: این کتاب، جلدی از مجلدات تاریخ شفاهی ایران است و برگی از برگهای زرین حیات معنوی این مرز و بوم است.
او گفت: خاندان دستغیب در طول قرنهای اخیر، خدمات گستردهای را در شهر شیراز و استان فارس به جا آوردند و از احیا کنندگان فرهنگ و معنویت در این مرز و بوم هستند.
این استاد دانشگاه شیراز تصریح کرد: زندگی معنوی آیت الله سیدمحمدمهدی دستغیب را میتوان در دو کلمه «اخلاص در طلب» و «استقامت» خلاصه کرد. این عارف بزرگ از ابتدا با این هدف به جرگه روحانیون پیوست که فقط و فقط در برابر خداوند پاسخگو باشد. دغدغه خود شناسی و خداشناسی از ابتدا در وجود ایشان بود.
معصومه دستغیب، نویسنده کتاب شوق وصال و دختر آیت الله سیدمحمدمهدی دستغیب نیز در این نشست با اشاره به اینکه این کتاب حاصل تدوین خاطرات زندگی پدرم است، گفت: ایشان معنای زندگی خود را در خدا پیدا کرده بودند. عشق به انسان، طبیعت و زندگی از جلوههای بارز زندگی پدرم بود. آیت الله دستغیب، انسانی هدفمند و اندیشمند بود. لازم است چنین الگویی را بیشتر بشناسیم.