عطاءالله زمانی در نشست خبری از ایجاد و عملیاتی شدن سه منظومه روستایی در استان به عنوان طرح فرادستی روستایی خبر داد و گفت: در این منظومههای روستایی علاوه بر مشاهده مکانهای اقامتی و سکونتی به موضوع مسائل احتماعی و اشتغال در روستاها نیز توجه شده و با شناسایی حوزه نفوذ روستا در بخشهای مختلف زمینه تعامل دو سویه روستا به روستا و روستا با شهر فراهم میشود.
او در رابطه با بهرهمند نبودن از معماری روستایی و برون سازی متناسب با جغرافیا و فرهنگ روستا در ساخت و سازهای مسکن روستایی توسط بنیاد مسکن هم گفت: ما سازنده نیستیم بلکه ارائه دهنده تسهیلات به روستاییان برای مقاوم سازی یا احداث منازل هستیم، اما قبول داربم باید به بخش سیاست گذاری در حوزه برون سازی معماری روستایی متناسب با کارکرد روستا ورود کنیم.
مدیرکل بنیاد مسکن فارس همچنین با بیان اینکه در سالهای ١٤٠٠ و ١٤٠١ نزدیک به ٢٤٤ طرح هادی روستایی توسط بنیاد مسکن تهیه و بازنگری شده است، گفت: با بازنگری سند توسعه روستایی، ٥٧٧ طرح بهسازی معابر روستایی با بهره مندی از اعتبارات ملی و استانی انجام شده است.
زمانی با بیان اینکه در این مدت یک و نیم میلیون مترمربع معابر روستایی، آسفالت شده است، گفت: در حوزه بهسازی معابر شاهد یک انقلاب هستیم.
او همچنین با بیان اینکه در شهرهای زیر ٢٥ هزار نفر برای ٢٢ درصد از واحدهای مسکونی سند صادر شده است، گفت: در بحث مقاوم سازی ساختمانها به ویژه در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه با توجه به اینکه ١٨ درصد زلزلههای بالای ٣ ریشتر در فارس رخ میدهد، مقاوم سازی واحدهای روستایی در دستور کار فرار گرفته و تاکنون ٦٧ درصد این واحدها مقاوم سازی شدهاند.
مدیرکل بنیاد مسکن فارس گفت: تسهیلات ٢٠٠ میلیون تومانی برای ساخت واحدهای روستایی ابلاغ شده، اما به دلیل دستورالعمل جدید امکان اعطای آن به متقاضیان وجود ندارد. حذف سفتههای زنجیرهای به عنوان ضمانت وام و سند دار بودن این واحدها، موجب میشود که اکثر متقاضیان نتوانند از این تسهیلات استفاده کنند. با پیگیری نماینده ارشد استان و نمایندگان فارس به دنبال حل این مسئله هستیم.
او همچنین در خصوص آخرین وضعیت واگذاری زمین برای طرح ملی نهضت مسکن در شهرهای زیر ١٠٠ نفری استان فارس گفت: در ٨٤ شهر از ١١٧ شهر فارس زمین تامین و ساخت و ساز در قالب این طرح با پیشرفتهای فیزیکی متفاوت آغاز شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن فارس گفت: در شهرهای زیر ١٠٠ هزار نفر یکصد و ٩١ هزار نفر متقاضی ثبت نام کردهاند که از این تعداد ٤٩ هزار نفر واجد شرایط بودهاند.
زمانی همچنین با بیان اینکه از این تعداد ١٦٥٠٠ نفر مبلغ ٤٠ میلیون اولیه را واربز کردهاند، گفت: بنیاد مسکن در این طرح و پیشرفت فیزیکی پروژهها در رتبه دوم و سوم کشور قرار دارد.
این مقام مسئول گفت: اولویت تامین زمین در سایر شهرها نیز با اراضی ملی و دولتی است و اگر چنین امکانی وجود نداشت، بحث مشارکت با بخش خصوصی یا خرید زمین به عنوان گزینه میتواند مطرح باشد.
او در خصوص فرونشست برخی نقاط در فارس هم گفت: علت عمده این مهم، کاهش سفرههای آب زیرزمینی بوده و در حال حاضر ٧ دشت و پهنه در استان درگیر فرونشست است.
مدیرکل بنیاد مسکن فارس همچنین با بیان اینکه فرونشست زمین در دشتهای استان دو سال است که دیگر پیگیری نمیشود، عنوان کرد: قبلا جدیت بیشتری در این خصوص وجود داشت، اما با کم شدن حساسیتها بین دستگاههای مربوطه، دیگر زمینی برای جایجایی روستاهای در معرض خطر تامین نشد.
زمانی در خصوص روستاهای خالی از سکنه و رها شده هم گفت: با توجه به اینکه سرشماریها در کشور هر ٥ سال یکبار اتفاق میافتد لذا آمار دقیقی در این حوزه اختیار نداریم.