دومین جلسه شورای برنامه ریزی سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران سه شنبه (نوزدهم مهر ماه ۱۴۰۱) با حضور علی رمضانی (دبیر سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران) و اعضای این شورا و جمعی از اعضای ستاد اجرایی در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
در ابتدای این جلسه علی رمضانی با اشاره به اینکه فرآیند اجرایی برنامههای سی امین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از چند ماه قبل آغاز شده است، گفت: این دوره از هفته کتاب اولین هفته کتاب قرن خواهد بود و باید برنامهها و فعالیتها را متناسب با آن تدارک ببینیم و از طرحهای کلیشهای و تکراری دوری کنیم. گفتگو با مردم از جنس کتاب بخوانید نباشد بلکه برای کتاب خوان شدن مردم راهنماییهای دقیق تری به آنها ارائه کنیم.
دبیر سی امین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: برنامهها و فعالیتهای این هفته باید به سمتی برود تا فضای عمومی و اقشار مختلف جامعه صدای هفته کتاب را که به نام کتاب نام گذاری شده را بشنوند و ذهن و فکرشان را به سمت کتاب سوق پیدا کند. صنعت کتاب بزرگترین صنعت فرهنگی کشور است و یکی از جنبههای بزرگ آن حجم اقتصادی آن است. اما یکی از مسائل بزرگ ما در این حوزه این است که دائما به مردم گفته ایم کتاب بخوانند. در سال ۱۴۰۰، ۸۰ هزار عنوان کتاب چاپ اول در کشور منتشر شده است و ما مردم را در این دریای بزرگ برای پیدا کردن صدفهای بزرگ سرگردان کرده ایم. درحالی که باید مردم را در انتخاب کتابهای مناسب با سن و سلیقه خودشان راهنمایی کنیم؛ بنابراین لازم است در راهبردها تغییراتی ایجاد کنیم تا در این راه موفق شویم.
رمضانی با تاکید بر اینکه در هفته کتاب و در طول سال باید با کارفرمایان درباره اهمیت کتاب و کتابخوانی گفتگو کنیم، گفت: کارفرمایان باید در کنار مجموعه نیازهای اقتصادی همکاران خود به نیازهای فرهنگی آنها نیز توجه داشته باشند. شاخص مورد وفاقی برای سنجش میزان مطالعه در کشور موجود نیست؛ در این حوزه پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با برگزاری نشستهای تخصصی با حضور صاحب نظران میتواند درباره این شاخصها گفتگو کند تا به شاخصهای مورد وفاق ملی و نمایان گر سرانه مطالعه در کشور برسیم.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران بیان کرد: سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور ظرفیتهایی دارد که با تجهیز و به روز رسانی کتابخانههای آنها میتوانیم به افراد حاضر در آنجا کمک کنیم. چرا که گاها شنیده میشود تعدادی از زندانیان با کتاب خواندن متحول شده اند یا در مجازاتهای آنها تخفیفی حاصل شده است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان، آموزش و پرورش و سایر نهادها در برگزاری جشنوارهها و ساخت سریال و فیلم به کتاب توجه کنند و بخشی را به این حوزه اختصاص دهند. خانه کتاب و ادبیات ایران در برگزاری این برنامهها با آنها مشارکت خواهد کرد.
هم افزایی و هم گرایی استانها در برگزاری برنامههای هفته کتاب
در ادامه، مهدی رمضانی چابک نیز در این نشست گفت: در ۳۱ استان کشور و در ۳۵ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها ستاد برگزاری هفته کتاب شکل گرفته است و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها دبیری هفته کتاب در استانها را برعهده دارند. از استانها میخواهیم در برگزاری برنامههای حوزه کتاب و کتابخوانی به دو اصل مهم هم افزایی و هم گرایی مجموعهها توجه کنند تا از ظرفیت نهادهای متولی فرهنگ و علاقهمندان این حوزه استفاده شود. توان مجموعههای فرهنگی به تنهایی کافی نیست بلکه اثرگذاری برنامهها و فعالیتها با در کنار هم قرار گرفتن چند نهاد امکان پذیر میشود.
مدیر کل استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: فعالیتهای ترویجی کتاب و کتابخوانی باید استمرار داشته باشند و منحصر به یک هفته نشود تا در سطح آحاد جامعه اثرگذاری داشته باشد. مرداد ماه سال ۱۴۰۰ بند ز تبصره ۹ لایحه بودجه تصویب و آیین نامه و شیوه نامه اجرایی آن نیز ابلاغ شد؛ بر اساس این بند، دو درصد از اعتبارات هزینه دستگاههای اجرایی کشور و شرکتهای دولتی و نهادها باید صرف هزینه در مسائل فرهنگی کشور شود. یکی از مهمترین حوزههای فرهنگ نیز کتاب و کتابخوانی است. این قانون ظرفیتی ایجاد کرده تا صنوف و نهادهای و مجموعههای فرهنگی فعال در حوزه کتاب و کتابخوانی بتوانند از حمایت دولتی بهرهمند شوند. این قانون میتواند به تقویت حوزه کتاب و کتابخوانی در سطح ملی و استانی کمک کند.