یک فرد ممکن است بتواند یک زخم جزئی را در خانه درمان کند. با این حال، در صورت آسیب شدیدتر که شامل شکستگی استخوان یا خونریزی زیاد است، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
درمان زخم باز
فردی با زخم باز همیشه باید به این مراحل دقت کند:
دستها را با صابون و آب تمیز بشویید، زیورآلات و لباسها را از اطراف زخم دور کنید. به زخم فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود. پس از بند آمدن خونریزی، زخم را با آب تمیز و محلول نمکی تمیز کنید، سپس دقت کنید که آیا زخم در معرض اجسام آلوده قرار گرفته است یا خیر. در صورت امکان، برای جلوگیری از عفونت، پماد آنتی بیوتیک روی زخم بمالید بعد از آن زخم را با یک پارچه تمیز ببندید.
فرد باید هر ۲۴ ساعت یک بار زخم خود را بررسی کند. بانداژ را برداشته و زخم را ضد عفونی کند، سپس روی زخم را خشک کند و یک باند چسبی تمیز یا چسب زخم به آن بزند. اگر یک زخم را زیاد ببندید میتواند باکتریها را به دام بیندازد و سبب عفونت بیشتر شود. بنابراین، اگر زخمی دارید که امکان عفونت آن وجود دارد یا عفونت کرده است، آن را باز بگذارید، مرتب پاک کنید تا عفونت برطرف شود.
پس از درمان زخم، روشهای مختلفی میتوانند سبب بهبودی سریعتر شود.
روشهایی برای بهبود سریعتر زخم
در این جا برخی از روشها و درمانهای جایگزین وجود دارد که افراد میتوانند برای بهبود سریعتر زخمها از آنها استفاده کنند:
پماد آنتی باکتریال
یک فرد میتواند زخم را با چندین پماد ضد باکتری بدون نسخه (OTC) درمان و به جلوگیری از عفونت کمک کند. این کار همچنین میتواند به بهبود سریعتر زخم کمک کند.
مردم اغلب از پمادهای ضد باکتری OTC برای زخمهای جزئی استفاده میکنند، اما شاید نیاز به استفاده از آن نداشته باشید. همچنین میتوانید از وازلین به عنوان یک مانع برای محافظت از زخم استفاده کنید چرا که حتی بهتر از باند ضد آب عمل میکند.
گیاه آلوئه ورا از خانواده کاکتوسها، حاوی مادهای که هم از نظر ویتامینها و هم از مواد معدنی غنی است. آلوئه ورا حاوی گلوکومانان است، مادهای که به بازسازی سلولی کمک میکند و سبب میشود بدن کلاژن تولید کند. این ماده، پروتئینی است که منجر به بهبودی زخم میشود.
یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که آلوئه ورا و ترکیبات آن میتواند سبب بهبود زخم شود. از طرفی شواهد کلی نشان میدهد که این گیاه برای بهبود زخم سوختگیهای درجه یک و دو نیز موثر میباشد. آلوئه ورا میتواند به حفظ رطوبت و یکپارچگی پوست کمک کند و در عین حال التهاب را کاهش دهد و از عفونت زخم جلوگیری کند.
میتوانید لایه نازکی از ژل را روی ناحیه زخم شده بمالید. همچنین میتوانید زخم را با بانداژ آغشته به ژل آلوئه ورا بپوشانید تا به بهبودی سریع آن کمک کنید.
درمان زخم عمیق در خانه با عسل
عسل دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی است. بسیاری از مردم از قدیم الایام از این ماده در درمان زخم استفاده میکنند.
تحقیقات نشان میدهد که عسل به طور قابل توجهی در بهبود سریع زخمها موثر است. همچنین سبب کاهش تشکیل اسکار میشود و از رشد باکتری در زخمها و سوختگیهای حاد جلوگیری میکند.
عسل زخمهای عمیق را بهتر از سایر روشهای درمانی التیام میبخشد، اما نسبت به درمانهای معمول سبب عفونت بیشتر در زخمهای بعد از عمل میشود. قبل از استفاده از عسل حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
خمیر زردچوبه
زردچوبه حاوی کورکومین است که خواص ضد باکتری، ضد قارچی و ضد التهابی میباشد. زردچوبه میتواند در به بهبود سریعتر زخمها موثر باشد. تحقیقات نشان داده که کورکومین موجود در این ادویه منجر به تحریک تولید فاکتورهای رشد دخیل در روند بهبود زخم میشود. همچنین کورکومین روند ترمیم زخم را تسریع میکند.
از سوی دیگر در تحقیقات آمده که کورکومین موجود در زردچوبه میتواند تولید کلاژن را در محل زخم افزایش دهد.
برای استفاده از خواص زردچوبه جهت درمان زخم در خانه میتوانید آن را با آب گرم مخلوط کند تا به شکل خمیر در آید. سپس خمیر را روی زخم بمالید و آن را با یک باند تمیز بپوشانید.
درمان زخم عمیق در خانه با سیر
سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که خواص ضد میکروبی و ضد التهابی دارد. چندین آزمایش بالینی، اثربخشی سیر را در درمان زخمها ثابت کرده اند. عصاره سیر از پتانسیل بهبود زخم برخوردار است.
تحقیقی در سال ۲۰۱۸ با استفاده از سیر به درمان زخم موشها پرداخت. نتیجه این تحقیق نشان داد که پماد حاوی ۳۰ درصد سیر در مقایسه با وازلین سبب افزایش رشد فیبروبلاستها میشود. فیبروبلاستها بخشی جدایی ناپذیر از مواد برای ترمیم بافت هستند؛ بنابراین استفاده از سیر تاثیر مثبتی بر درمان سریعتر زخم دارد.
روغن نارگیل
روغن نارگیل حاوی ماده به اسم مونولورین است که یک اسید چرب با خواص ضد میکروبی است. گفته میشود که اسیدهای چرب موجود در روغنهای گیاهی نقش مهمی در کمک به بهبود زخمها دارند. شما میتوانید از روغن نارگیل روی زخم استفاده کنید تا خطر ابتلا به عفونت کاهش بیابد.
روغن نارگیل بکر میتواند به بهبود زخم کمک کند. میتوانید از این ماده به عنوان مانعی برای کمک به کاهش خطر ابتلا به عفونت روی زخم استفاده کنید.
علائم عفونت زخم شامل موارد زیر است:
اگر ناحیه اطراف زخم گرم است، زخم ترشحات زرد یا سبز داشته باشد. یا بوی نامطبوعی متصاعد کند، رگههای قرمز روی پوست اطراف زخم ظاهر شود، همه و همه نشان از عفونت زخم است. گاهی نیز در موارد شدید عفونت میتواند همراه با تب و لرز، حالت تهوع و استفراغ همراه باشد. پزشک اغلب از آنتی بیوتیکها برای درمان زخم مبتلا به عفونت استفاده میکند. همچنین ممکن است فرد نیاز به واکسن کزاز داشته باشد.
افراد همیشه باید کل دوره آنتی بیوتیک را سپری کنند، حتی اگر علائم عفونت دیگر وجود نداشته باشد. این روش درمانی عفونت را به طور کامل از بین میبرد و از مقاوم شدن باکتریها به آنتی بیوتیک جلوگیری میکند.
باید گفت زخمهای باز جزئی ممکن است نیازی به درمان پزشکی نداشته باشند. با این حال، افراد باید زخم را تمیز کرده و با استفاده از یک باند تمیز آن را پانسمان کنند. اما یک زخم ناپاک پیش ساز عفونت باکتریایی است. هنگامیکه زخم تمیز شد، چندین تکنیک برای تسریع روند بهبود وجود دارد که شامل استفاده از پمادهای ضد باکتری، زردچوبه، آلوئه ورا، سیر و روغن نارگیل میشود.
در صورت بزرگ بودن زخم فرد باید فورا به دنبال کمک پزشکی باشد. پزشک ممکن است برای بستن زخم و اطمینان از تمیز بودن آن از بخیه استفاده کند. به طور کل مراجعه به پزشک برای درمان در اولویت قرار دارد و موارد مذکور برای زمانی است که دسترسی به پزشک وجود ندارد و تنها راه نجات درمانهای خانگی است.
در زمانهای قدیم زخم را با عسل درمان میکردند