«پیتر مالیناوسکاس» نخستوزیر استرالیای جنوبی، ضمن «غیرقابل قبول» دانستن پیشنهاد خرید زیردریایی از آمریکا اعلام کرد با چنین اقدامی مشاغل تولید زیردریایی در استرالیا از بین میروند.
نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال روز شنبه در گزارشی اعلام کرد دولت جو بایدن در حال بررسی طرحی به همراهی انگلیس و استرالیاست تا چندین زیردریایی در آمریکا برای استرالیا تا سال ۲۰۳۰ تولید شود و البته این به تعهد مالی کانبرا به واشنگتن بستگی دارد.
در واکنش به این پیشنهاد آمریکا، مالیناوسکاس گفت: «نیاز ژئوپلیتیکی دولت استرالیا برای تسریع این روند را درک میکنم، اما کارگران استرالیایی هم باید در این روند مشارکت داشته باشند. یک کارگر از استرالیا باید مهارتهایی را در این زمینه کسب کند که لازمه آن همکاری با یک شریک خارجی است. ما میدانیم چالشهایی داریم و در حال مقابله با آنچه بیثباتترین فضای ژئوپلیتیکی برایمان قلمداد میشود هستیم، به نظر ما این ریسک ارزش پرداختن دارد، اما کاهش ظرفیت کشتیسازی ما با پرداختن به آن ناسازگار است.»
وقتی از او پرسیده شد که آیا خرید زیردریایی از کشوری مانند آمریکا قابل قبول است، گفت: «نه اینکه قابل قبول نباشد، اما وعدههایی که ما برای افزایش ظرفیت کارمان و اشتغال آفرینی دادیم را زیر سوال میبرد و این برای وضعیت اقتصادی و ظرفیت زیردریاییسازی ما مفید است.»
استرالیا در سپتامبر ۲۰۲۱ به صورت یکجانبه قرارداد ۳۸ میلیارد یورویی خرید ۱۲ زیردریایی هستهای فرانسوی را لغو کرد و قرارداد دیگری در این زمینه با آمریکا و انگلیس منعقد کرد و باعث بروز بحران دیپلماتیک با فرانسه شد.
استرالیا، انگلیس و آمریکا در پی انعقاد این قرار داد، از تشکیل یک پیمان امنیتی جدید به نام «آکوس» خبر دادند. استرالیا به ویژه قصد دارد از فناوریهای آمریکایی برای ساخت حداقل ۸ زیردریایی هستهای استفاده کند که اولین آنها در سال ۲۰۳۶ عملیاتی میشود. همچنین استرالیا میخواهد نیروهای مسلح خود را به موشکهای کروز ساخت آمریکا مجهز کند. کمی بعدتر طرفین اعلام کردند قصد دارند در توسعه سیستمهای رزمی مافوق صوت نیز همکاری داشته باشند.